Din handlekurv er nå tom!
Kvæfjordkake – verdens beste
Tradisjonsfestkaken
150g sukker
5 eggeplommer
150g hvetemel siktet
1 1/2 ts bakepulver
1 dl melk
Marengs-topping
5 eggehviter
200g sukker
1/2 dl hakkede mandler eller mandelflak
Vaniljekrem
Melk 2.5 dl
Fløte 2.5 dl
Sukker 100g
Maisenna 35g
Vaniljestang ca 1/2 stk
Eggeplommer 4 stk
Slik gjør du:
1. Pisk sammen eggeplommer maisenna og sukker i en bolle.
2. Hell melken/fløten i en kjele.
3. Splitt vaniljestangen, skrap ut innholdet og ha alt i kjelen. (Også stangen)
4. Kok opp væsken og hell litt av den kokende væsken i bollen med eggeblandingen mens du rører.
5. Hell så alt tilbake i kjelen og rør kraftig til det tykner. Pass på at det ikke brenner seg.
6. Ha kremen i en avlang form og kle med plastfilm. Bør avkjøles hurtig.
3 dl kremfløte til å blande med vaniljekrem
SLIK GJØR DU
- Romtemperert margarin/smør og sukker røres lyst og luftig.
- Rør inn eggeplommene én for én.
- Tilsett hvetemel blandet med bakepulver, vekselvis med melk.
- Stryk ut røren på en bakeplate med kant 40 x 35 cm.
- Pisk eggehvite og tilsett sukker litt etter litt. Pisk til marengsen er blank.
- Marengsmassen strykes ut oppå kakedeigen.
- Dryss hakkede mandler eller mandelflak over.
- Stek kaken i 30–40 minutter på 160 grader varmluft.
- Avkjøl kaken og del i to like deler. Lag kokt vaniljekrem og la den bli gjennomkald før du blander 300-400 g med 3 dl pisket kremfløte.
Legg den nederste halve bunnen med kakesiden opp og stryk utover kremen. Legg den andre delen oppå med marengssiden opp.
|
|
Avkjøl kaken og del i to like deler. Lag koktvaniljekrem og la den bli gjennomkald før du blander ca. 300-400 g vaniljekremn med 3 dl pisket kremfløte. Legg den nederste halve bunnen med kakesiden opp og stryk utover kremen. Legg den andre delen oppå med marengs-siden opp.
marianne
Den nederste bunnen er snudd feil vei. Etter deling av kaken, skal fyllet legges på marengssiden. Deretter legges neste del slik at marengsen vender opp.
Konditor-elin
Hei Marianne. Jeg har lagt den nederste bunnen med marengssiden ned helt bevisst. Krem inneholder mye fuktighet og det gjør at marengsen blir bløt ganske så fort. Jeg vil ha en krisp marengs, og får det ved å legge kremen på kakesiden og ikke på marengsen.
Jørgen
Helt enig! Det var nytt for meg, men nå er det en selvfølge for meg ihvertfall 🙂
Ingrid
Det er da selvsagt st du ikke vil ha oppbløtt marengs! Slik har jeg også lært å lage den. Marengsen skal vende ned så den holder seg sprø.
Birgit Hovdsveen
Hvor ble det av romessensen. Jeg har alltid noe dråper i vaniljekremen. Mener at det var i den opprinnelige oppskriften som som min mor brukte. Det smaker veldig godt, så bare prøv. Mvh Birgit
Karen-Marie
Sååå enig. Den er mye bedre med romfyll. Husker hvor skuffet jeg ble første gang jeg smakte den med vaniljefyll, men har lært meg å like det også etterhvert
Morten
Hei. Jeg har lært at marengsen alltid skal vende hver sin veg, så jeg vil påstå at dette er rett. Det fordi st kremen ikke skal bløtkegge marengsen.
Vibeke
Hei! Jeg er fra Kvæfjord, og kan samtykke i at den underste delen opprinnelig lå vendt oppover. Disse kakene er derimot litt «slimete» der hvor marengsen treffer vaniljekremen. De beste kakene er etter min familie sin mening, de hvor marengsen er vendt bort fra kremen både oppe og nede, slik som i denne oppskriften.
Konditor-Elin
Ekte Kværfjord-bygding er det jo verd å lytte til 🙂 Takk for kommentar Vibeke!
Evelyn B. Ellingsen
Jeg er også fra Kvæfjord. Kaken skal ligge med bunnen mot hverandre, slik som på bildet. Spiste kaken på kafè i Harstad og da var den med marengsen ned på faten og overdelen med marengsen opp. Har laget Kvæfjordkaken i nesten 50 år. Denne oppskriften som ligger inne på krem.no er den som er mest riktig, slik oppskriften var da jeg fikk på den slutten av 60-årene begynnelsen av70-årene.
Konditor-Elin
Så hyggelig å høre Evelyn! Glad for å høre det 🙂
Karine Ersfjord Davidsen
Hei. Jeg er oppvokst på Senja og har spist en del Kvæfjord kake. Husker mamma og min eldste søster brukte aprikoskompott og krem som fyll. Er det noen som vet om dette er det opprinnelige fyllet man brukte?
Birgit Hovdsveen
Nei det kan jeg garantere at det ikke var, men hver sin smak.
Thrine
Hei,
Skal prøve meg for første gang på en slik en…. 😮
Kan jeg lage kaka på fredag og bare la den stå til lørdag før jeg fyller den m vaniljekrem? Den blir vel veldig «soggy» om jeg gjør klar hele kaka på fredag og lar stå til lørdag kveld?
Lurer også på å putte friske bær i biter mellom lagene sammen m kremen??
Slår sammen pavlova og verdens beste?? 😉
Konditor-Elin
Hei Thrine. Dette er en sånn kake som ikke tåler å stå så lenge, hverken med eller uten krem. Om du baker den på fredag og fyller den på lørdag, la kaka stå i langpanna uten å pakke den inn. (Da vil nemlig marengsen ta opp fuktigheten fra kakebunnen å bli myk). Ikke fyll den med krem før den dagen den skal spises. Grunnen er, at fløte inneholder mye fuktighet, og fuktighet bryter ned marengsen og gjør den rennende. Friske bær mellom lagene blir smaskens! Høres helt nydelig ut 🙂 Lykke til!
Thrine
Takk skal du ha – da får jeg se om jeg får lagd denne på lørdag i stede for 😉
Wenche
Hei. Har alltid trodd/ment at man bruker romkrem i en ekte kvæfjordkake. Stemmer ikke det?
Konditor-Elin
Har ingen fasitsvar der, Wenche, uansett – det passer ypperlig med litt romsmak i kremen 🙂
Viola Nilsson
Lager den på lørdag ..med fyll ..skall ha den tidlig Søndag ….kan den dekkes til med folie natta over..pga marengs..
Elin Krem.no
Det går fint.
Annebeth
Jeg fik denne utrolig lækre kage serveret under et ophold i Norge og vil meget gerne forsøge at lave den, men jeg skal lave kage til 15 personer.
Hvor mange portioner/kagestykker kan der blive ud af denne opskrift?
Siv-Elisabeth Grønning
Bruker å fryse kaken. Når den er halvtint og ennå ganske kald, smaker den absolutt best !!
Birgitte
Hei!
Har fulgt oppskriften nøye, men fikk den ikke til i dag, da den ikke hevet og marengsen blei klissete og alt er flat, hva har jeg gjort feil? Vaniljekrem blev veldig stiv og klumpet når jeg bleket kremen sammen. Takker for hjelpen 🙂
Konditor-Elin
Hei Birgitte. Selve kaken skal ikke heve stort, men at marengsen ble klissete og flat kommer kanskje av at den ikke har blitt tørket nok ut, altså at den skulle stått lenger i ovnen. Vaniljekremen blir ofte litt stiv etter at den har stått i kjøleskap, men blir bløt så snart man rører i den. Det smarteste er å røre ut litt krem i den først, før du blander inn resten av den piskede kremen.
Randi Margrethe
Hei. Eg har aldri snudd kaken før eg fyller den med krem inni. og eg lager alltid kaken 2 dager før eg skal ha den, syns den blir best smak når den står ferdig laget i 1-2 dager,
Sandra
Blir ikke marengsen myk av å stå ferdig montert så lenge som 2 dager? Hvordan oppbevarer du den, i kjøleskap eller i romtemperatur, har du noe deksel over?
Konditor-Elin
Først: vaniljekrem må aldri stå i romtemperatur. Ikke pisket krem heller. Fuktighet i kremen vil gjøre marengsen bløt. Legg den helst sammen samme dag den skal spises!
Henning
Hvor stor langpanne passer denne oppskriften til?
Konditor-Elin
Hei Henning 🙂 Jeg har brukt en dyp bakeplate 40 x35 cm
Christine Holmedal
Hei Hvordan kan jeg unngå rå bunn på denne kaken? Får marengsen fin men bunn ikke ordentlig stekt
Elin Krem.no
Stek lenger, gjerne med ekstra undervarme. Bruk varmluft.
Cecilia
Har prøvd å finne ut av dette, men stoler ikke 100% på noen andre enn deg, så jeg må spørre her! Kan man fryse verdens beste, eller fungerer ikke det bra for marengsen? Mamma vil så gjerne at jeg skal lage en som hun kan ha i frysen og ta frem på bursdagen sin når jeg ikke er hjemme..
Konditor-Elin
Det fungerer ikke særlig bra for marengsen Cecilia. Men, på den annen side – kan mamma’n din leve med en marengs som kanskje ikke blir fullt så sprø som om den hadde vært nylaget, ja da kan du jo bare ta sjansen.
Inger
Hei,eg har fryst den en gang ,gikk fint det,blir selfølgelig ikke så Crisp,men viss det bare er til seg selv går detbra,smaken er der alikevel😊
Konditor-Elin
Takk for kommentar Inger!
Emmy Bentsen
Har laget den kake mange ganger. Lager den alltid kvelden før, og får alltid gode tilbakemeldinger. Lager den med bunnen ned. Den kan fryses, og er nesten like god, men den må da spises samme dag.
Torhild
Jeg har bakt «Verdens beste » i mange år. Bunnene kan brukes
med en gang ;eller fryses både med og uten krem; god i alle tilfeller.
En ferdig pyntet kake kan deles opp og legges i isbokser for å holde på formen i fryseren.
Baker jeg til selskaper, lager jeg bunnene dagen før ; lar bunnene
hvile utildekket i stekepapirene
Jeg baker 2 kaker-ingen deling.
Oppskrift :
250 g farin
250 g. marg /smør
8 eggeplommer
6 ss melk
250 g hvetemel
4 ts bakepulver
2 ts vaniljesukker
Vaniljekremen lar jeg da hvile i kjøleskapet natta over og pisker
krem til den neste dag.
Lykke til !
Sara
Skjlnte ikke forholdet i melk/fløte?
Konditor-Elin
Tenkte du på vaniljekremen? Det skal være en halv liter til sammen. Bruk 2.5 dl fløte og 2.5 dl. melk. Da halvblander du.
Hilde Brekke
Lurer på å ha multer i kremen, men da bør det kanskje ikke være vaniljekrem? Eller?
Konditor-Elin
Super ide! Men, ja – dropp vaniljekremen.
Hilde Brekke
Er det lurt å oppbevare kaka i kjøleskap eller bare i kjelleren. På et fat, men bare et håndkle over? Er vel ikke lurt med folie eller lokk over om marengsen skal holde seg sprø?
Konditor-Elin
Oppbevar den i kjøleskap. Marengsen holder seg sprø ihvertfall et døgn om den ikke har krem på seg.
Merete
Hei. Kvæfjordkaka er min favoritt, Smakte den første gang da jeg bodde i Kvæfjord, for mange år siden. Lærte å fylle den med eplesyltetøy sammen med vaniljekremen
Sliter med å få av bakepapiret, dvs. den er vel da for lite stekt, selv om marengsen er ferdig. Synes også bunnen blir veldig tynn.. Har du noen tips?
Konditor-Elin
Sett kaka lenger ned i ovnen, sørg for å ha god farge på kaken (under). Om du vil ha kaken tykkere – bruk en mindre langpanne. Og stek den lenger. Marengsen har ikke vondt av å stå litt lenger i ovnen.
Ane haugli
Jeg har bare varmluft ovn- hvordan kan jeg justere varmen og tid for å få det til å fungere? Kaka jeg akkurat bakte fikk ikke helt sprø marengs. Jeg satte Ned varmen 5-10 grader, stekte den I 35 min, prøvde å sette den inn igjenn I 10 min på 140 grader.
Konditor-Elin
Hei Ane – det du har gjort høres riktig ut. Om ikke marengsen er blitt sprø, sett kaken inn igjen på litt lavere varme og la den «tørke ut» litt mer.
Oddrun Bjerkan
Jeg lurer på hvor mange stykker man får av Kvæfjordkaken. Noen som kan svare? Hilsen Oddrun
Konditor-Elin
Det kommer jo an på hvor store stykker man deler den opp i. Jeg vil si at denne kaken rekker til 8-10 personer.
Oddrun
I praksis ble det tilstrekkelig for 25. Jeg laget to porsjoner, og mer enn halvparten var igjen. Da hadde jeg tre andre (26 cm) kaker ved siden av.
Lisbeth
Opplever at bunnen blir seig, hva gjør jeg feil?
Konditor-Elin
Mener du marengsen? Om marengsen blir seig må den stå lenger i ovnen.