Din handlekurv er nå tom!
Liten porsjon franske makroner
Som dere vet har jeg en hang til latmannslivet, så når jeg snublet over en oppskrift på makroner som kanskje er ENDA enklere enn når de lages på denne måten, ja da slår jeg til. Inspirasjonskilden heter @qnbeenmacarons og jeg fant henne på Instagram. Jeg har laget disse noen ganger på instagram allerede (du finner film i stories under høydepunkter) og nå var det på tide å få oppskriften over på bloggen også!
Det som er annerledes med denne oppskriften er at man blander sukker og eggehvite sammen før man starter å piske. Dette kan du bare gjøre dersom du har FINKORNET sukker. Finkornet sukker finner du på butikker med større utvalg.
Jeg har laget disse med farge også, men fordi jeg ikke har konsentrerte farger har jeg droppet det her. Når man må tilsette en hel tube med farge går det utover konsistensen på det ferdige resultatet. I stede har jeg funnet ut at mye av kakepynten jeg har i skapet kan brukes til å pynte toppene. Det er fordi man steker på lav temperatur – noe som gjør at pynten ikke smelter.
For å sprøyte ut trenger du sprøytepose og en rund tyll (sprøytetut). Jeg har kjøpt sprøyteposene på Nor Engros (der kan vanlige folk også handle) mens tyllene mine er over tjue år gamle. Du får kjøpt det i butikker der de selger bakeutstyr.
Disse ble fylt med lemon curd. Mens lemon curden er varm tilsetter jeg 1.5 plate med gelatin (bløtlagt). Da får den en passe fast konsistens og vil ikke flyte utover.
Makroner – liten lettvint porsjon (gir 20-25 ferdige makroner)
60 g eggehviter (2 stk)
60 g finkornet sukker
70 g melis
80 g mandelmel
Slik gjør du:
1. Start med å blande finkornet sukker og eggehvite. La blandingen stå på benken i ca. 10 minutter, til sukkeret er oppløst.
2. Vei opp mandelmel og melis og bland sammen.
3. Pisk eggehvite og sukker. Konsistensen skal vær blank og bløt, men fast.
4. Hell i mandelmel og melis og rør inn med slikkepott. Klem massen inn mot kanten av bollen flere ganger, vær litt brutal i mot massen.
5. Ha evt i farge (jeg droppet det).
6. Bruk en sprøytepose og sprøyt ut ca. 40-50 makronbunner. Dunk platen hardt i bordet for å fjerne luftbobler. La brettet stå 10-15 minutter på benken før du steker.
7. Stek på varmluft 140 grader i 15-20 min. Du kan steke flere brett samtidig, men min erfaring er at makronene da sprekker lettere.
Bland eggehvite og finkornet sukker i en bolle. I en annen bolle, bland mandelmel og melis. Pisk eggehvite og sukker til blank, mjuk marengs.
Her ser du konsistensen røra skal ha…
Bland inn mandlemel og melis. Bruk litt kraft og rør hardt noen ganger. Ha massen i en sprøytepose og sprøyt ut små kaker.
Stek på 140 grader i 15-20 min.
Fyll med for eksempel lemon curd.
Putt makronene i en tett boks og oppbevar i kjøleskap (opp til en uke). Eller pakk tett og legg i fryseren. Holdbarhet: 3-4 måneder.
Kari Kjøniksen
Wow, må ut og kjøpe finkornet sukker!!
Regina hansen
Du kan lage finkornet sukker selv., det er bare å kjøre vanlig sukker i blender eller kaffekvern;)
hildegunn
Trur du det funke rå bytte ut litt av mandelmelke med pistasjemel? Til et annet spørsmål. I Danmark får en kjøpt heit grønne pistasjenøtter uten det ytre skalet, men her i landet selger de bare med det ytre skallet. Har lest at en kan fjerne det ytre skallet ved å la pistasjenøttene ligge i kokene vann i 3 min, så kan en fjerne det ytre skallet og deretter tørke de i ovnen. Vil pistasjenøttene holde seg om jeg fjerner det ytre skalet selv, tørker de i ovnen og oppbevarer de i fryseren fram til jeg skal bruke de?
Et annet spørsmål igjen, veit at marsipan og moussekremer og kremer med gelatin ikke er så gode venner om de kommer i kontakt med hver andre. Om jeg pynter ei bokstavkake der kremen er laga av fløyte som er kokt opp som er blanda med sjokolade og gelatin. vil marsipanrosene hode seg like fin om eg pynter kaka dagen før servering? eller bør eg vente med rosene?
Elin Krem.no
Har dessverre ingen erfaring med å fjerne skall på pistasjnøtter som du beskriver her (husk at du ikke skal bruke de som er salte..) men nøtter generelt tar ingen skade av å bli fryst. All marsipan vil løse seg litt opp i kontakt med fuktighet, men i kontakt med en sånn krem tror jeg det vil gå helt fint å pynte kaka dagen før. De renner ikke bort…
Elisabeth
Hei Hildegunn!
Jeg har brukt usalta pistasjnøtter, kvernet disse helt fint og brukt til makroner, blir veldig gode. Trenger ikke bruke mandelmel. Vet at det også kan brukes solsikkekjerner, men har ikke forsøkt dette.
Mariell Olsen
Temperatur og steketid (ca) for de som ikke har varmluftsovn?
Elin Krem.no
150 grader (ca.) – prøv deg frem – ingen ovner er like…
Ida hågensen
Brukte du bare pistasjenøtter og ingen mandelmel?
Marie
Jeg lagde makroner for aller første gang etter å ha blitt inspirert av din insta-story, og det ble suksess! Veldig gøy og veldig godt 🙂 Ovner er som du sier ulike så 13 min hadde nok holdt i min ovn. Ellers likte jeg godt at du på instagram viste konistensen også på røra etter mandelmel og melis var tilsatt. Det hadde vært supert med noen bilder av det her ved oppskriften 😉
Elin Krem.no
Har lagt inn et bilde av konsistensen nå 🙂
Mia
Nå fikk jeg veldig lyst til å lage makroner!🤩
Men blir det veldig marsipansmak av denne oppskriften? De fleste makroner jeg har smakt er helt fantastiske. Men de med mye mandel/marsipan smak klarer jeg ikke:(
Elin Krem.no
Veit ikke helt hva du mener med marsipansmak, makroner smaker jo litt som kransekake. Så ja, de smaker mandelmasse.
Jenny
Kan en lage mandelmel av å kverne mandler selv i foodprocessor e.l?
Elin Krem.no
Mandelmel kan du lage selv ved å male mandlene. Helst i kvern (fettet slynges gjerne ut i en foodprocessor)
Birgitte sundås
Hei. Dattera i huset er den beste i huset på å lage macroner 😊 Men i går fløt de litt ut på siden…nå lurer vi på hva hun gjorde galt?
Elin Krem.no
Vanskelig for meg å svare på når jeg ikke kan se dem…
Gro-Marthe Dickson
Hei, Birgitte.
Jeg opplevde noe liknende da jeg lagde makroner for første gang. Jeg hadde ikke pisket marengsen fast nok, rett og slett. Man skal ha helt stive topper, så du kan holde bollen opp ned uten at noe faller ut.
Og så åpnet jeg ovnen før tida, det hjalp ikke, akkurat. Jeg leser flere steder at man godt kan la de stå og tørke i 30-60 min før du tar de i ovnen for å få det skikkelig «tørt». Håper dattera di kan bruke dette til noe. 🙂
Hildegunn
Nokon grunn til at du lar eggekvitene og sukkerblandingen stå på benken i 10 min før man pisker den?
Elin Krem.no
For at sukkeret skal løse seg litt opp
Linda
Denne oppskrifta skal eg teste 🙂 Har prøvd å lage makronar nokre gongar, av og til blir dei heilt perfekte, andre gongar vil dei ikkje flyte utover og det blir ein «dært» på toppen, sjølv om eg føler at eg har fylgt same prosessen alle gongane..
Brukar du å sikte mandelmjølet & melisen? Og gjerne fleire gongar, eller?
Elin Krem.no
Jeg sikter aldri..
Siv Andersen
Hei !
Her har vi prøvd å lage makroner i dag, ble ikke veldig bra. De ble veldig kornete på overflaten, brukte riktig sukker. Det sto 2 eggehviter, og antall gram. Vi måtte ha 4,5 eggehviter for å få riktig vekt. De hevet seg ikke under steking… Smaken var slik den skal være.
Elin Krem.no
Det er derfor jeg alltid anbefaler å bruke vekt! Grunnen til at de ikke hevet seg er trolig fordi du har slått ut all luften av massen.