Din handlekurv er nå tom!
Lys sjokoladekrem med praline (brente mandler)
Årest siste blogginnlegg er som vanlig en dessert. Denne er laget med kun tre ingredienser!
Planen var å lage en litt ekstra avansert juledessert basert på bryllupskaken jeg lagde i høst, men jeg ga opp. Grunnen er, at det er vanskelig å lage små porsjoner. Kaken jeg lagde i høst var til fem etasjers høy kake fylt med eplekompott, vaniljemousse, lys sjokolademousse og karamelliserte sjokoladecornflakes med smell, pluss litt flere greier. Det er vanskelig å nedskalere oppskriftene på moussekake fra 100 personer ned til 6. Dessuten – jeg tror dere hadde falt av lasset halvveis. Det hadde blitt en trinn-for-trinn-seanse herifra til neste år.
Desserten jeg endte opp med å lage er laget over samme lest som Sjokolademousse med After Eight. Den har visse elementer av det jeg brukte som smak i bryllupskaka, men er laget med langt færre ingredienser og på en mye enklere måte.
Du trenger kun fløte, god lys sjokolade og brente mandler. Har du ikke brente mandler kan du lage desserten med for eksempel hakket Sjokoladecornflakes med smell.
Navnet praline er et annet ord for karamelliserte mandler/ nøtter. Eller brente mandler, om du vil. De karamelliserte mandlene kjøres lenge i en kraftig foodprocessor, helt til det slipper olje og blir til en pasta. Jeg valgte å ikke dra det så langt, jeg kjørte det bare til fine smuler. Du trenger ikke mye, for det skal bare gi litt tekstur i kremen.
Selv om det er en enkel dessert er det flere kritiske punkter: for det første, bruk sjokolade av god kvalitet. De billige platene vil sjelden smelte og bli flytende. Pisk kremen slapp, ikke stiv. Om sjokoladen blir til små biter i kremen gjør det ingen ting, men for å unngå det er viktig at du jobber raskt og blander litt av kremen i den varme sjokoladen, før du raskt blander med resten av kremen.
Du velger selv hvordan kremen skal serveres. Min krem ble litt stivere enn beregnet, derfor hadde jeg den i en sprøytepose, la i en stjernetyll og sprøytet kremen i små dessertskåler (det kommer an på hvor stiv kremen din blir). Den kan også serveres fra en stor bolle.
Lys sjokoladekrem med praline (ca. 6 porsjoner)
3 dl kremfløte
100 g lys sjokolade
30 g finmalte brente mandler
Noen hakkede brente mandler til dekor
Slik gjør du:
1. Visp slapp krem av 3 dl kremfløte. Sett kjølig.
2. Smelt lys sjokolade over vannbad eller i mikro. Rør sjokoladen glatt.
3. Ta ca. 1 ss av den slappe kremen og rør inn i den smeltede sjokoladen (den må være ganske varm) – jobb raskt. Hell alt i resten av kremen. Tilsett finhakkete brente mandler. Rør til alt er blandet, men ikke rør for mye, da blir kremen raskt for stiv.
4. Helles/ sprøytes i glass eller i en serveringsbolle og settes kjølig frem til servering.
5. Dryss evt. på litt brente mandler ved servering.