Din handlekurv er nå tom!
Maiboller 2021
Tenk at det snart er mai! Det er faktisk fjerde året jeg lager maiboller, så det kan vel trygt kalles en tradisjon nå? Dette er en bolle jeg går rundt og tenker på og samler ideer til et helt år, men i år fikk jeg det liksom ikke til. Brukte en hel dag bare på å teste ut forskjellige teknikker, men ingen ting ble bra.
Det som skjer er nemlig dette: jeg lagrer et klipp, et bilde eller et tips på telefonen, som regel sett på instagram. Så tester jeg det ut. Har du lagt merke til at de fleste av disse fikse figurene og fasongene på som vises aldri har et «etter» bilde? Altså, fra når det er stekt? Det er trolig fordi det ikke finnes. Haha!
Men, noen funker. Bollene fra 2018 ble laget etter et bilde på instagram:
Mange av ideene jeg finner på Instagram funker, men mange funker IKKE. Så, da fulgte jeg min egen magefølelse og lagde denne bollen, som fikk en krans på toppen. Ekstra fin ble den etter at jeg pyntet den med siktet melis.
Deigen jeg har brukt er min faste grunnoppskrift MEN jeg har tilsatt 50 g mer mel for å gjøre deigen fastere. Det gjør bollen litt tørrere, men det vil ingen merke så lenge den spises i løpet av dagen den bakes. Vil du bake maibollen før den skal spises? Da trenger du bare å avkjøle og putte i plastpose, så rett i fryseren. Når du skal servere bollene kan de tines en times tid på benken og brøsjes opp i ovnen på rundt 120 grader i 4-5 minutter. Deretter kan du pynte dem med melis.
Boller – grunnoppskrift (blir ca. 15-17 maiboller)
550 g hvetemel
1 dl sukker
20 g gjær (eller 4,8 gram (2 ts) tørrgjær)
3 dl væske (gjerne melk)
75 g smør
2 ts kardemomme
1 egg eller 60 g væske
en liten klype salt
1 egg til pensling
En halv porsjon vaniljekrem (ca. 500g)
1.25 dl melk
1.25 dl fløte
50 g sukker
15g maisenna
½ vaniljestang (eller 3 ts ekte vaniljesukker)
2 stk eggeplommer
Splitt vaniljestangen (eller bruk vaniljepasta/ vaniljesukker), skrap ut innholdet og ha alle ingrediensene i en kjele (også stangen). Rør til det tykner (5-6 bobler). Avkjøles.
Slik gjør du:
1. Vei og mål opp alt det tørre i en bakemaskin, tilsett melk (romtemperatur eller kald) og deretter egg, smuldre gjær i bollen. Sett i eltekroken og start maskinen. Bland sammen til en deig.
2. Sett opp farten på maskinen og elt deigen godt. Virker deigen for fast, juster
med væske.
3. Vei opp smør og kutt i terninger. Tilsettes når deigen har eltet ca. 7–10 minutter.
4. Etter at smøret er blandet inn i deigen, fortsett eltingen i ca. 5-10 minutter.
5. For å vite om deigen er ferdig eltet, ta glutentesten: Dra deig mellom fingrene. Når du kan dra ut en tynn, gjennomsiktig hinne, er den ferdig eltet. Hvis den revner og virker «kort» når du drar i den, elt deigen videre.
6. Sett deigen et lunt sted til heving. Pakk bakebollen inn i en pose eller legg et klede over bollen.
7. Når deigen har hvilt en time, del deigen opp i biter på ca. 60 gram. Se bilder under for å se hvordan jeg lager bollene.
8. Settes til etterheving i ca. 30-45 minutter. Når bollene er klare for steking pensles de med egg. Ha på vaniljekrem i midten.
9. Stekes ett hakk ned fra midten på 220 grader i ca. 10-15 minutter eller på varmluft 200 grader i 7-10 minutter.
10. Avkjøl og klipp ut en runding som legges over kransen. Dryss med melis.