I dag har jeg laget en gæmliskake som fikk barndomsminnene fram. Sprø mørdeig med syltetøy og melis er kakebiter du kan oppbevare i en kakeboks hele sommeren. Jeg lagde et rabarbrasyltetøy med kardemomme og vanilje, men bruk gjerne det syltetøyet du liker best. Bringebærsyltetøy passer veldig godt.
Dette kan også lages som små biter i form av hallongrotter
Jeg lagde mine stenger litt for tynne, derfor har jeg gjort det sånn at denne oppskriften gir deg litt tykkere stenger.
Kakene er tørre, syltetøyet veldig søtt. Oppbevart i en boks i romtemperatur holder de seg en halv evighet. Nytes gjerne på en trapp en tidlig sommermorgen sammen med den første kaffekoppen..
Mørdeigssnitter (4 stenger)
500 g hvetemel
400 g mykt smør eller margarin
200 g sukker
3 ts vaniljesukker
2 ts bakepulver
Fast syltetøy etter ønske
Slik gjør du:
1. Vei opp alle ingrediensene, pisk sammen sukker og smør/margarin med en håndmikser først. La det få en lys farge. Ta ut vispene og kna inn resten av ingrediensene for hånd. Ikke jobb deigen for mye. Pakk inn i plast og legg kjølig en halvtime.
2. Del deigen opp i 4 like store biter og trill pølser. Legg 2 stk mørdeigspølser på en plate med bakepapir.
3. Lag en fordypning i hver pølse. Legg syltetøy i fordypningen, bruk gjerne en sprøytepose eller et klemmesyltetøy.
4. Stek en og en plate på 200 grader over/ undervarme i ca. 15 minutter.
5. Avkjøl, legg over på skjærefjøl. Lag melisglasur av vann + melis og skjær i passe store snitter når melisen har stivnet.
6. Oppbevares i boks, i romtemperatur.
Rabarbrasyltetøy
300 g nye skudd av rabarbra, vasket og delt i biter (jeg skrelte ikke)
300 g sukker (du velger selv om du vil bruke halvparten brunt sukker)
1 ss sitronsaft
1 ss vaniljepasta eller frø fra 1 vaniljestang (valgfritt)
1/2 ts grovmalt kardemomme (valgfritt)
Småkok syltetøyet til det tykner (ca. 20 minutter). Avkjøl.