Ostekake med sjokolade og appelsin

Ostekake med sjokolade og appelsin

Leter du etter en litt ‘voksen’ dessert du kan servere i løpet av juledagene? Her får du en fantastisk kremete og god ostekake med sjokolade. Den smaker appelsin og passer perfekt som en søt avslutning på et godt middagsmåltid. Jeg har dekorert den i stykker, men dette er en kake som holder til mange flere enn stykkene jeg har markert, så dropp gjerne å markere de stykkene, for kaka er mektig. Veldig mektig. Appelsinsmaken er fremtredende. Liker du ikke det – dropp hele appelsinen, det går fint uten også.

Ostekake med sjokolade og appelsin
Bunn:
250 g knuste digestivekjeks
100 g smeltet smør

Krem:
400 g nøytral kremost
200 g sjokolade (jeg brukte vanlig mørk, ta den du liker best)
75 g sukker
3 dl kremfløte
revet skall av 1 appelsin + 2 ss appelsinsaft

 


Slik gjør du:
1. Knus kjeks i en pose eller i en foodprocessor. Smelt smør og bland godt. Klem ut i en ca. 24 cm form. Sett i ovnen på 180 grader i ca. 10 min (kan sløyfes). Sett kjølig så bunnen «setter» seg.

2. Pisk kremfløten slapp, sett i kjøleskapet.

3. Pisk romtemperert kremost sammen med revet appelsinskall og sukker med en håndmikser.

4. Smelt sjokolade sammen med 2 ss appelsinsaft over vannbad (eller i mikro). Ikke rør i sjokoladen, da unngår du at den blir fast og klumper seg.

5. Bland først den smeltede sjokoladen inn i kremosten, så kremfløten. Bruk håndkraft eller en håndmikser.

6. Jobb raskt og hell kremen i formen. Sett kjølig 3-4 timer eller til dagen etter.

Smelt sjokolade i appelsinsaft over vannbad eller i mikroovn. Unngå å røre i den, la den bare bli myk av varmen fra appelsinsaften. Rør sammen kremost, sukker og revet appelsinskall. Pisk fløtekremen slapp.

Ha mest mulig lik temperatur på ingrediensene. Med det mener jeg ikke at alt skal være kjøleskapskaldt! Romteperert kremost er lettere å blande med smeltet sjokolade. Start med å ha sjokoladeblandingen i kremosten, tilsett litt lettpisket krem, før resten av kremen vendes inn.

Jobb raskt og hell kremen i den helt avkjølte formen. La stå i kjøleskap 3-4 timer (gjerne til dagen etter). Når det er sagt, det enkleste er å sette hele kaken i fryseren. Da er det lettere å få av bakepapiret under og få kaken over på fat. Den tiner på ca. en time.

Sett kaken på fat, dryss på kakao og evt del opp i biter. Jeg har brukt en varm kniv for å markere stykker. Dette er en mektig kake, det er få som orker et helt stykke når de er så store som her, derfor er det helt ok å droppe inndelingen.

Pisk ca. 2 dl kremfløte og lag små topper.

Kaken er veldig holdbar. Du kan skjære et stykke av denne hele juleuka igjennom om du vil (bare den står kjølig). Husk at kremfløte og bær på toppen blir forringet. Tar du det av, kan den fint fryses også.

En svært mektig og god kake med litt «voksen» smak. (Dette er ikke kaken barna vil hive seg over). Kan gjerne serveres som dessert. Dropp pepperkakepynten og gå for bær om dette blir en helårs-favoritt.

5 Kommentarer
  • Nina Sigvartsen
    Svar
    Skrevet på15:13, 11. desember 2018

    Skal det være 3 dl fløte, eller 5 dl fløte tilsammen, inkludert kremdottene til pynt?

    • Elin Krem.no
      Svar
      Skrevet på11:49, 13. desember 2018

      3 dl i kaka og 2 dl til pynt (sånn ca.) = 5 dl til sammen

    • Irene Lund
      Svar
      Skrevet på12:12, 15. desember 2018

      Blir kaka bløt uten noe stivelse i .

      • Elin Krem.no
        Svar
        Skrevet på10:42, 16. desember 2018

        Den blir mjuk, men ikke bløt. Mer mousse-konsistens på denne. Sjokoladen sørger for at den stivner.

  • Anja karlsvik
    Svar
    Skrevet på13:08, 12. desember 2018

    Denne gleder jeg meg til å lage! Så fint at du kommer med enkle råd underveis i oppskriften. Dette med å ikke røre i sjokolade i vannbad visste ikke jeg. Skjønner at jeg har fått klumpete resultat tidligere😂

Legg igjen kommentar

Kommentar
Navn
E-post
Website

hits