Pots de creme med sjokolade

Pots de creme med sjokolade

Bilde

Silkemyk vaniljekrem med sjokoladesmak

– Vil du ha disse? Sa mamma og viste meg noe gammelt, tungt stengods. – Ja takk, de var fine, sa jeg. Og så startet tankene å snurre. Hva skal jeg lage? Og dette er hva de er ment for; silkemyk, tykk vaniljesaus som jeg har smaksatt med sjokolade. En perfekt liten avslutning på et godt måltid. Også kjent som pots de creme. 

Mamma og pappa har i sommer tømt mormor og morfars hus, og da dukket det opp en masse rart. Blant annet disse koppene. De viser seg å være vintage «Hall pottery» fra USA og stammer fra min mormors søster. Hennes utrolige kjærlighetshistorie kan du forresten lese om her. Men over til desserten…

Dette er en klassisk dessert de fleste klarer å få til. De små koppene stekes i vannbad og jeg liker den best servert kald med litt krem på toppen. I dag hadde jeg ikke annet enn krem på sprayflaske, men det duger det også. 

Desserten er laget med halvparten lys og mørk sjokolade, bruk bare lys eller bare mørk sjokolade om du liker det best. 

Har du ikke sånne søte «potter» er vanlige ildfaste former eller små kopper som tåler ovnsvarme et alternativ. Ikke for store, det skal være en liten søt avslutning på et måltid, ikke et måltid i seg selv. 

Mine pots de creme er flytende inni. De sto lenge i vannbad før de stivnet men var fortsatt flytende etter flere timer i kjøleskap. Foretrekker det fremfor en pipete sjokoladepudding som er tørr og stiv. Pass derfor på at varmen ikke blir for høy i vannbadet, da vil de små skålene fort bli «gjennomstekt». 

Pots de creme med sjokolade
2 dl melk (ta det du har – helmelk er best)
3 dl kremfløte
4 eggeplommer
1/2 vaniljestang
50 g sukker
65 g mørk sjokolade
65 g lys melkesjokolade

Slik gjør du:
1. Hell melk og fløte i en kasserolle og knekk i sjokoladen sammen med frøene fra den halve vaniljestangen. Putt den halve stangen i også. Rør på svak varme til sjokoladen har smeltet.
2. Pisk eggedosis av eggeplommer og sukker.
3. Ha litt av den varme melkeblandingen i eggedosisen, rør sammen, før alt helles tilbake i kjelen. Varmes forsiktig et par minutter, husk å røre hele tiden. Ta ut vaniljestangen og hell blandingen i små ildfaste former, plassert i en langpanne.
4. Sett langpannen inn i ovnen på 130 grader og hell på varmt vann. Vannet skal stå til ca. på midten av formene. 
5. La stå i ovnen i ca. en time (kommer an på formene!) eller til massen har stivnet. (Den er ferdig når midten fortsatt er litt skjelven).
6. Settes kjølig til den skal spises og serveres gjerne med litt pisket krem og et lite sjokoladedryss. 

Lyst til å lage noe godt av eggehviten som er til overs? 

Bilde

For å få blandingen helt glatt, bruk gjerne en stavmikser før den helles i formene. 

Bilde

Hell på varmt vann i forma, det er enklest å gjøre det etter at den er plassert i ovnen. Vannet skal gå ca. opp til midten av formene. Sett ovnen på 130 grader og la de stå ca. en time (eller til de er stivnet, men fortsatt litt skjelvende i midten).

Be the first to write a review
Ingen kommentarer

Legg igjen kommentar

Kommentar
Navn
E-post
Website

Torta Tenerina (Ital..

Torta Tenerina er en bløt, italiensk sjokoladekake. Den...

Ingunns gulrotrundst..

Jeg syntes det er veldig gøy at dere...

Elins chunky granola

Granola er godt på sommeren, og her skal...

Rabarbraterter

Lenge har jeg tenkt på å lage noe...

Muffins med rabarbra..

Det er rabarbrasesong og jeg har latt meg...