Rullekake med smørkrem

Rullekake med smørkrem

Picture

Mektig kake med krem som smelter på tungen

Saftig og lyxig rullekake, også kalt Swissroll.  Er du på slanker’n, lukk øya!

Dessverre har det blitt slik at folk rynker på nesa når de hører ordet smørkrem, mye fordi det produseres mye kunstig, såkalt smørkrem. Smørkremen jeg har laget i denne rullekaken er ekte saker, og spør du meg bør den heller kalles dessertkrem. Joda, det er masse smør, men denne kremen fester seg ikke i gommen. Den smelter på tungen.

Januar er kanskje ikke måneden å lage en slik kake, men skal man unne seg noe godt, gjør det heller skikkelig. Av og til er kun det beste godt nok.

Rullekake med sjokosmak
3 egg
75 g sukker
1 ts bakepulver
15 g kakao
60 g hvetemel

Slik gjør du: 
1. Pisk egg og sukker til luftig eggedosis
2. Sikt mel, kakao og bakepulver og vend dette forsiktig inn i eggemassen.
3. Stryk ut på en bakeplate kledd med bakepapir. Pass på å få jevn tykkelse.
4. Stek på temperatur: 220 grader, steketid: ca. 5-7 m
5. Legg den ferdigstekte bunnen på et papir strødd med sukker. Fjern papiret på bunnen.

Dessertkrem
100 g vann
100 g sukker
1 eggeplomme
1 egg
150 g smør
1/2 vaniljestang eller 2 ts vaniljesukker

Slik gjør du:
1. Kok sukker og vann til litt tykk sirup . (ca. 120 grader – Kuleprøven)
2. Eggene piskes luftig og sukkerlaken tilsettes i en stråle mens du pisker. La det piske til det er kaldt.
3. Ha i romtemperert smør til slutt.
4. Tilsettes vaniljesmak.

Picture

Picture

Picture

Avkjøl bunnen helt før du smører på kremen. Rull kaken sammen inn i bakepapiret. Bildet til venstre viser trikset – hvordan få rullekaken stram. Legg bakepapir rundt rullekaken som vist på bildet. Press på med en bakeplate og klem godt inntil, slik at papiret strammes godt rundt rullen.

Picture

Spar litt av kremen og ha i en sprøytepose. Dryss på litt melis og sprøyt små topper med krem på kaken. Rull noen coctailbær i sukker og legg på til pynt.
Be the first to write a review
38 Kommentarer
 • Basit
  Svar
  Skrevet på15:30, 4. juli 2014

  Hei! Har du glemt melis i oppskriften? Smørkremen ble jo aldri fast….

  • Konditor-Elin
   Svar
   Skrevet på02:11, 5. juli 2014

   Jo, kremen blir fast, ettersom du tilsetter sukker i form av sukkerlaken som er kokt til kuleprøven. Det er særdeles viktig at laken koker lenge nok. Hvis ikke blir det fort suppe.

   • Trygve
    Svar
    Skrevet på12:07, 27. november 2014

    Kuleprøven?
    Jeg er grønn og ønsker kuleprøven forklart med teskje 🙂

  • Konditor-Elin
   Svar
   Skrevet på12:58, 27. november 2014

   Kuleprøven er sukkerlake kokt til 116-120 grader. Slik gjør du: Ta en dråpe av sukkerlaken og drypp over i et glass kaldt vann. Kan sukkeret formes til en myk kule mellom fingrene er laken ferdig kokt.

   • Skrevet på22:05, 12. november 2020

    Lager tropisk aroma kake.
    Pisker kremen( romtemperert margarin, melis og kakao og litt kaffe) da man skal ta den på kaka vil ikke kremen feste seg,
    Hvorfor?

    • Elin Krem.no
     Svar
     Skrevet på22:07, 12. november 2020

     Den er litt for «tørr». tilsett litt mer væske (kaffe) så blir den mykere.

 • Christopher
  Svar
  Skrevet på07:18, 14. september 2014

  Kokte nok sukkeret for lenge, eller pisket for hardt, for det ble sukkerspinn nede i Kenwooden!

  • Konditor-Elin
   Svar
   Skrevet på02:20, 15. september 2014

   Hmm, ja da har nok sukkeret kokt litt for lenge 😉

 • Silje
  Svar
  Skrevet på04:48, 2. mars 2015

  Hei-kan denne lages oen uker før den skal bli brukt og fryses inntil da?

 • Konditor-Elin
  Svar
  Skrevet på04:51, 2. mars 2015

  Ja, Silje – det kan den 🙂

 • Skrevet på14:25, 17. mars 2015

  Hvordan er denne å bringe med seg? Jeg skal hjem på lørdag og tenkte det kunne være en koselig kake å ta med. Burde jeg liksom ta med smørkremen og kaka hver for seg – for å få det ferskere,. eller bare gjøre alt ferdig før jeg drar?

  • Konditor-Elin
   Svar
   Skrevet på01:38, 18. mars 2015

   Lag den helt ferdig 🙂

 • Fredrik
  Svar
  Skrevet på09:07, 19. april 2015

  Hei, lagde denne kremen nå, kokte sukkerlaken til 120 grader, og pisket eggedosises helt kald. Kremen skilte seg først, og ble bedre etterhvert… Selv om jeg pisket i over 20 minutter kom aldri kremen sammen…

  • Konditor-Elin
   Svar
   Skrevet på10:32, 19. april 2015

   Hei Fredrik. Et tips er å avkjøle den litt i kjøleskap, for så å piske den sammen på nytt. Eller tilsette enda en eggeplomme.

   • Bittn
    Svar
    Skrevet på17:51, 5. mai 2015

    Hva mener du med å piske den opp på nytt? Kald, eller varmes igjen? Tilsette eggeplomme ev. uten å varme?( er vel ikke sunt for alle med rå egg)

   • Konditor-Elin
    Svar
    Skrevet på10:36, 6. mai 2015

    Hei Brittn. Er kremen blitt for varm setter du den i kjøleskap og lar den avkjøle seg litt (ikke så mye at den stivner. Så kan du prøve å piske den sammen igjen. Har du latt den stå (skilt) i kjøleskap et døgn kan du sette den ut på benken og la den få romtemperatur. Så prøver du å piske den sammen igjen. Eggeplomme kan fint tilsettes rå i Norge. Vi har ingen salmonellaproblemer i dette landet -heldigvis!

 • Skrevet på17:33, 8. juli 2015

  Lurte på om du hadde oppskrift på en enklere smørkrem, virker som mange sliter med den….

  • Konditor-Elin
   Svar
   Skrevet på03:27, 9. juli 2015

   Hei Anita, ja det har jeg! 230 g smør, 350 g melis. 0,75 dl fløte 1/2 vaniljestang eller 2 ts vaniljesukker. Mykt smør og melis kjøres sammen i kjøkkenmaskin til det har en lys farge. Skrap ned fra kantene og tilsett vanilje, fløte, sitronskall og -saft. Rør godt et par minutter til.

 • Trine
  Svar
  Skrevet på21:28, 15. november 2015

  Hei Elin!
  Tror du denne smørkremen kan brukes på julens sarah bernhard? Jeg liker å eksperimenteremed litt forskjellige smaker og konsistenser, og tenkte å prøve denne i tillegg til en batch med tradisjonell trøffelkrem. Kan denne kremen bli for luftig eller løs, tror du?
  Hilsen Trine.

  • Konditor-Elin
   Svar
   Skrevet på09:55, 16. november 2015

   Hei Trine – absolutt, det kan funke, men jeg er redd det blir litt for mektig. Tilsett litt flytende sjokolade (smak deg frem) så blir det nok enda bedre. Da vil den også stivne og bli litt fastere. Lykke til!

   • Trine
    Svar
    Skrevet på10:22, 16. november 2015

    Takk for rask tilbakemelding. Jeg kjenner flere som bruker denne typen smørkrem med sukkerlake på saraene sine, men det første gang jeg har funnet en skikkelig oppskrift på kremen. Det jeg har fått beskrevet er bare eggeplommer og sukkerlake, siden du blander et helt egg Sammen med eggeplommen blir det kanskje en lettere krem (selv om den må bli skikkelig mektig) . Nå har jeg i tillegg funnet en type smørkrem med en base kokt på mel, sukker og melk som deretter piskes inn i smør… Jeg har visst litt å prøve ut framover 🙂 Igjen takk for svar. Du har en flott blogg, stå på videre!

   • konditor-elin
    Svar
    Skrevet på10:32, 16. november 2015

    Dette er absolutt den beste smørkremen jeg vet. Har også sett kremer laget på en base med mel, men for meg høres det veldig feil ut. Skal du tykne en smørkrem anbefaler jeg heller en kokt sukkerlake som tilsettes i eggedosisen.

 • Trine
  Svar
  Skrevet på22:24, 26. november 2015

  Ville bare si at jeg har laget kremen og den ble veldig vellykket. Mektig, ja, men slettes ikke så kompakt og tung som en smørkrem jeg har brukt tidligere med nærmest de samme de samme ingrediensene. Her er det metoden som skiller utfallet, og denne kremen ble etter min smak best. Kremen er lett og oppleves som litt «skjør», noe jeg erfarte under sjokoladedyppingen av kakene. Dette gikk bedre etter at kakene fikk fire timer i fryseren – ikke bare en time som da jeg forsøkte meg med de første dyppingene. Da var det en tendens til at smørkremen smeltet i varmen fra sjokoladen. Alt i alt – flott oppskrift og deilig krem til sara bernhard 🙂

  • Konditor-Elin
   Svar
   Skrevet på22:48, 26. november 2015

   Så spennende å høre Trine! Tusen takk for utfyllende tilbakemelding. Da vet vi at denne kremen også kan brukes til Sarah B! Du har nok helt rett mht. dypping – best når de er frosset. Igjen – takk!

 • Amy Lene Hiis
  Svar
  Skrevet på16:01, 26. april 2016

  Hei.
  Går det ann å droppe kakaoen i røra? Må jeg endre på oppskriften da..?

  • Konditor-Elin
   Svar
   Skrevet på16:04, 26. april 2016

   Kakaoen kan du erstatte med hvetemel 🙂

 • Charlotte R.Grønli
  Svar
  Skrevet på00:26, 30. april 2016

  Hei. Min skilte seg uansett , prøvde to ganger. Smøret var ikke helt mykt , men heller ikke kaldt , kan det vare derfor den skilte seg ? jeg kjøre ned røra litt ekstra andre gangen jeg lagde kremen , tenkte det kunne være den var lunket første gang , men den skilte seg da å. Tok i en ekstra eggeplomme oh pisket kjempe godt , det hjem slo bittegran, så jeg måtte bare ta sjansen å smøre den på , den smakte godt og ble grei . Men kunne skulle gjerne vist hva jeg gjorde feil til neste gang. Kaka var helt nydelig god ellers 😃😃 Takk for oppskrift 😃

  • Konditor-Elin
   Svar
   Skrevet på13:48, 1. mai 2016

   Alt handler om temperatur når det kommer til kremer som skiller seg. Som du har skjønt må alle bestanddelene ha lik temperatur og ofte hjelper det bare å varme den litt (for eksempel bruk en brenner og varm opp stålkjelen mens du pisker i eller sett bollen litt i vannbad) Du har gjort stort sett alle triksene i boka, men jeg tror kanskje et siste triks kunne reddet kremen din: stavmikser. Og husk – er kremen blitt for suppete – sett den kjølig og begynn på nytt…

 • Wahlstrøm
  Svar
  Skrevet på21:06, 4. oktober 2017

  Jeg skal lage såkalt «engelsk smørkrem» som er laget av eggekrem og smør. Kan en kake med denne kremen fryses?

 • Emma
  Svar
  Skrevet på17:30, 31. januar 2018

  Helt nydelig kake alt gikk som planlagt😃👍🏼

 • Lars Hartvigsen
  Svar
  Skrevet på20:43, 14. mars 2018

  Prøvde denne for første gang – har aldri laget denne typen sukkerlake-smørkrem før men det gikk helt strålende. Hadde misforstått kuleprøven litt, så jeg kokte så lenge jeg turte, og dryppet en dråpe i et glass vann med jevne mellomrom. Det som skjedde med dråpen da jeg slapp den i vannet endret seg veldig, samtidig som det ble mye mer skum i den kokende laken på samme tid, så da kjølte jeg den litt ned, før jeg lot en liten stråle renne ned i kjøkkenmaskinen hvor 2 egg – ca halve eggehviten stod og pisket, deretter smør og vaniljesukker.
  Under hele prosessen lot jeg selve kaken stå under den samme dype langpannen som jeg stekte den i.
  Bunnen og kremen ble perfekt!
  Så det interessante, en kollega anbefalte meg å rulle sammen strimler på 6 og 6 cm, og fortsette å rulle på de andre strimlene. Resultatet er en ganske liten kake, som har lag i en sirkel istedenfor i høyderetningen!
  Tror jeg lager to porsjoner neste gang, så blir størrelsen litt mer lik en vanlig kake.

  • Konditor-Elin
   Svar
   Skrevet på10:42, 15. mars 2018

   Takk for fyldig tilbakemelding. Å rulle strimler sammen til en kake er et fint triks. Morsomt at du prøver og får til!

   • Lars Hartvigsen
    Svar
    Skrevet på12:29, 17. mars 2018

    Kaken ble veldig godt mottatt på jobben også. Ikke en smule igjen. Kjekt at du oppgir alt i vekt! Jeg har brukt en mekanisk vekt helt siden jeg flyttet hjemmefra, og alle har jo digital vekt for tiden. Da er det lettere å få samme blanding hver gang.

 • Ronja Kern Lehrmann
  Svar
  Skrevet på20:51, 4. september 2019

  Jeg prøvde denne oppskriften for første gang, kaken ble vellykket men så skulle jeg lage krem.. Jeg lagde sukkerlaken å kokte til det ble en tykk sirup. Når jeg helte det oppi pisket egg så stivnet den🤬 Jeg prøvde igjen å da ble den klompete og skilte seg, den ble også suppete😶 Hva skal jeg gjøre for å hindre dette?🤔 Bruker nok ikke denne oppskriften igjen..

  • Elin Krem.no
   Svar
   Skrevet på12:42, 5. september 2019

   Sånt skjer. Det er bare litt trening som skal til. Sukkerlaken må ikke være for tykk, eggene ikke for kalde. Bruk gjerne et termometer for å sjekke temperaturen på sukkerlaken. Den skal ligge rundt 120 grader.

 • Ingela hvidsten
  Svar
  Skrevet på10:06, 8. februar 2020

  Hei. Jeg er litt «grønn» når det kommer til og bake, jeg safer ofte med gul pose😛🤩

  så jeg lurer på, i denne smørkremen skal det tilsettes 150gr smør. Skal det smuldres opp og legges oppi. Eller smeltes også la det stå til avkjøling før jeg tar det i?

  • Elin Krem.no
   Svar
   Skrevet på11:21, 8. februar 2020

   Hvis du leser fremgangsmåten står det romtemperert smør. Gul pose er ikke safing. Det er falsk trygghet 😉

 • Stine
  Svar
  Skrevet på12:57, 30. juli 2020

  Smørkrem kan aldri bli smør og melis igjen. Helt fantastisk krem! 👏🏻

Legg igjen kommentar

Kommentar
Navn
E-post
Website

Torta Tenerina (Ital..

Torta Tenerina er en bløt, italiensk sjokoladekake. Den...

Ingunns gulrotrundst..

Jeg syntes det er veldig gøy at dere...

Elins chunky granola

Granola er godt på sommeren, og her skal...

Rabarbraterter

Lenge har jeg tenkt på å lage noe...

Muffins med rabarbra..

Det er rabarbrasesong og jeg har latt meg...