Din handlekurv er nå tom!
Saftig focaccia
I disse dager driver «alle» og lager fjonge focaccia-brød pyntet på toppen med diverse grønnsaker. Må si jeg ikke falt for ideen (når alt for mange holder på med det samme har det stikk motsatt effekt på meg – akkurat som den derre koreanske kaffen alle lager om dagen – ER så lei). Derfor har jeg laget en helt «plain» focaccia. Jeg har fra før av laget focaccia tangzhong, den finner du her.
Helt plain er denne focacciaen forresten ikke, for atter en gang har jeg gått til folka som kan dette best, nemlig utøverne på baker- konditorlandslaget. De har tilført oppskriften et element som gjør brødet ekstra saftig, nemlig skålding. Skålding er å utsette melet for kokende vann. Det gjør at bakverket blir veldig mykt og saftig. Skålding av rug har bakere i dette landet holdt på med lenge før tangzhong (som er en asiatisk baketeknikk hvor hvetemel og væske varmes til 65 grader). Kall det gjerne tangzhong på norsk. Jeg har tatt utgangspunkt i oppskriften fra baker- og konditorlandslaget, men som vanlig gjort den litt annerledes.
Bare så du vet det – det tar omtrent 4 timer å bake denne herligheten. Vil du heller lage en super-duper-kjapp focaccia har jeg oppskrift på det her. Er du ute etter en glutenfri variant, ja så har jeg det også!
Dette er virkelig en fantastisk god focaccia du kan servere til salat, grillmat, gryteretter, eller bare dele i to og smøre med godt pålegg. Mulighetene er mange!
Saftig focaccia
Rugskålding:
1 dl kokende vann
50 g sammalt rug fin
Deig:
500 g hvetemel
3 dl kaldt vann
50 g olivenolje
10 g salt
10 g gjær eller 1 ts tørrgjær (2.4 g)
Topping:
Olivenolje, flaksalt, krydder/ urter, cherrytomater, soltørkede tomater etc
Slik gjør du:
1. Kok opp vann og rør sammen sammalt rug fin og vann til en glatt masse. Jeg rørte det bare sammen i en litt stor kopp. Det blir nærmest lim i konsistens. Avkjøl til romtemperatur, eller sett i kjøleskapet til blandingen er kald.
2. Ha rugmel-jevning, kaldt vann, hvetemel og gjær i bakebollen.
3. Elt i ca. 10-15 minutter på lav fart.
4. Tilsett olje og salt. Elt til deigen er gått sammen igjen. Det tar ca. 5-10 minutter. Ta gjerne glutentest for å sjekke om deigen er ferdig eltet.
5. Dra plast over bollen og la stå på benken i 2 timer.
6. Klem deigen ut i en oljet langpanne 30 cm x 40 cm. Legg over et klede og la stå på benken enda en time.
7. Smør deigen inn med olje. Dryss på flaksalt og det du ønsker av krydder/ topping.
8. Stek på 230 grader over/ undervarme – midt i ovnen i ca. 15-20 min, eller 230 grader varmluft – midt i ovnen, 12-15 minutter.
Martine
Så kjempegod ut, denne må jeg prøve!
Prikker du den ned med fingrene etter den har hevet i formen også, eller kun før heving? Også lurte jeg på hvilke type krydder/urter som er dine favoritter som topping?
Elin Krem.no
Kun etter heving. Bruker bare litt tørket krydder her. Franske urter og flaksalt.
A
Nå har jeg falt skikkelig for tangzhongvarianten og synes det er den beste oppskriften jeg har prøvd på focaccia. Er denne enda bedre eller er tangzhong fortsatt best?? 🙈
Elin Krem.no
Sannelig om jeg vet! Det blir som å spørre hvilket barn du liker best…syntes du selv skal få avgjøre.
Silje
Laget denne i dag – og det ble suksess! Beste focacciaen jeg noen gang har laget. Denne oppskriften vil bli gjentatt! Takk 🙂
Linda Gulla
Kan deigen stå kaldt over natten? Så slipper jeg å gjøre alt 17. Mai
Elin Krem.no
Det kan du. Halver gjærmengde.
Merete
Hvis man halverer gjærmengden og kaldhever slik som foreslått ovenfor, bør man da temperere deigen før man steker den, eller kan kan ta den rett fra kjøla og inn i stekeovnen?
Hvorfor bør man forresten halvere mengden gjør hvis man kaldhever? Jeg forstår selvfølgelig at man trenger mindre gjær siden hevingen skjer over flere timer, men hva kan gå galt hvis man beholder vanlig mengde gjær?
Elin Krem.no
Ja, den bør stå på benken en times tid før steking.
Gorm
Guri hvorfor kommer det så vanvittig med damp når jeg åpner ovnen?
Elin Krem.no
Fordi det er 4 dl vann som vil ut..
Gjertrud
Er denne egnet til å fryse ?
Elin Krem.no
Det kan den. Best fersk, men dog…
Ane A
Knallgod oppskrift! Dette er hittil den beste oppskriften på focaccia som jeg har prøvd. Får alltid skryt av den
Maria R
Er det riktig at det skal kun være 1dl kokende vann mot 50gr sammalt rugmel finmalt? Jeg fikk en utrolig tørr jevning hvertfall.. måtte opp i 2dl vann for å i det hele tatt få rørt det sammen!
Elin Krem.no
ja, det er rett. Men fint at du justerer etter hvordan ditt mel er. Noen ganger suger jo mel mer væske etter å ha stått lenger.
Silje Smefjell
Min ble helt flat 😅 Aner ikke hvor feilen skjedde. Kanskje i eltingen da den bare hang fast i eltekroken enn å bli eltet 🤷🏼♀️
Elin Krem.no
Ble deigen din varm? Det bryter ned deigen og gjør at den ikke klarer å holde på luftboblene.
Shadi
Denne oppskriften er beste oppskriften jeg har sett, jeg lagde i dag, det var kjampegod☺️
Astrid S
Kan jeg bruke vanlig hvetemel til skålding? Er på hytta og har ikke rugmel…
Elin Krem.no
Håper det løste seg og at du klarte deg uten rugmel 🙂
Irene Bildøy
Kan jeg bruke siktet rugmel i stedet for sammalt?
Elin Krem.no
Det går sikkert fint
Ane M
Super oppskrift! Får alltid mye skryt av focacciaen når jeg lager denne. En av de beste jeg selv har smakt som alltid blir vellykket med sprø utside og saftig inni.