Serinakaker

Serinakaker

Små, søte kaker som knaser

Noen ganger passer det med en liten kakebit til kaffen. Et par serinakaker får deg fort i julestemning. 
Jul handler om følelser. Om lukt. Om forventning. Det kan være både vondt og godt på samme tid. For, vi vil alle ha den nydelige, rolige og harmoniske hvite julen, men hva skjer? Jo – vi girer opp og kaver og maser oss halvt ihjel for at det skal bli så perfekt som mulig. Det ender ofte med at vi treffer en lettvegg ei uke før jul, da det meste gjenstår. 

Jeg har drevet denne bloggen i flere år nå, men det er først i år jeg har tatt for meg noen av de mest tradisjonsrike julekakene våre. Det kommer med andre ord flere slag utover i desember. Det har jeg ikke gjort fordi jeg mener du skal bake enda flere kaker. Mitt mantra har alltid vært: bak det du vet blir spist. Ikke bry deg om sju slag, om fulle bokser med goro, rosettbakels og fattigmann dersom det ikke blir spist. Bak ei julekake, lag noen Sarah Bernhard, eller bare dropp alt sammen.

Det blir jul. Bare du senker skuldrene litt. Kjøp deg gjerne til noen snarveier. Jeg er ikke den som hytter med neven over sånt. Det er nemlig du som legger lista. Hvor skal den ligge? Jo, den skal ligge der hvor du kan få litt julefred også.

Om du bare har lyst på noen bitte små kaker til kaffekoppen – lag serinakaker. Enkelt, smått og godt. 
​ 

Serinakaker
200 g smør/ margarin
140 g sukker
260 g hvetemel
1 ts vaniljesukker
2 eggeplommer
en kvart teskje hjortetakksalt

perlesukker
en neve hakkete mandler

Slik gjør du:
1. Smuldre sammen mykt smør/ margarin og sukker. 
2. Rør ut hornsalt i eggeplommene. 

2. Bland inn hvetemel, vaniljesukker og egg. Kna sammen så du får en deig.
3. Pakk deigen inn i plast og legg den i kjøleskap en time (eller til dagen etter).
4. Ta frem deigen og rull en pølse. Del opp i små biter, rull til kuler og legg på plate.
5. Klem ned med en gaffel. Pensle med eggehvite og dryss på en blanding av perlesukker og hakkete mandler. 

6. Stek på 200 grader til de er gylne i ca. 10 minutter.
7. Oppbevares i en tett boks. 

Rull deigen til kuler og klem ned med en gaffel. Pensle med eggehvite og dryss på en blanding av perlesukker og hakkede mandler. Stek på 200 grader til de er gylne. 
Ferdig! Ser jeg må skjerpe meg med den strøinga…
Sett på O helga natt med Jussi Bjørling, kok litt kaffe og dypp en serinakake i koppen  - snart er det er jul! 
2 Kommentarer
  • N
    Svar
    Skrevet på18:11, 25. november 2020

    Ser noen bruker hornsalt og noen bakepulver, hva er forskjellen? Blir smaken annerledes med hornsalt?

    • Elin Krem.no
      Svar
      Skrevet på10:02, 26. november 2020

      Ja og nei. Hverken bakepulver eller hjortetakk skal sette smake etter steking. Forskjellen er tekstur og konsistens.

Legg igjen kommentar

Kommentar
Navn
E-post
Website

Pepperkake-engler

Lyst på en litt utfordrende pepperkake-oppgave i førjulstiden?...

Wilfa-ambassadør!

Reklame. Hurra! Jeg er blitt Wilfa-ambassadør! Om jeg...

Runde delfiakaker me..

For noen dager siden fikk jeg en forespørsel...

Elins bordstabelbakk..

Bordstabelbakkels er en mørdeigskake med en sprø mandeltopping....

Fudgy brownie

Reklame. Denne høsten har jeg laget noen filmer...