Shortbread / butter cookies

Shortbread / butter cookies

Jeg har flere ganger blitt spurt om jeg ikke kan bake butter cooikes. Altså kjeks som smaker smør. Det finnes utallige varianter av denne kaken, det jeg har bakt minner nok mest om britiske shortbread. For å vise forskjellige måter å bruke deigen på, lagde jeg tre forskjellige typer. Alt er laget av samme deig.

De er fantastisk gode på smak, faller nesten fra hverandre og jammen klarte jeg å få det til å smake skikkelig ekstra mye av smør også. Ja, smør. IKKE margarin i disse..

Det har vært mørdeig som har vært tema på instagram denne uken og da falt det seg helt naturlig å teste ut å bake smørkjeks. For å gi kjeksene ekstra god smak har jeg brukt brunet smør. Det er hemmeligheten! Brunet smør er lett å lage, men du må lage det litt før du skal begynne å bake, ettersom det må stivne før du begynner. Jeg putta mitt smør i fryseren, det ble for hardt, måtte et par runder i mikroen, for det er veldig viktig at dette har myk konsistens, ikke hard.

Som du ser av bildene under her fikk jeg noen små klumper av karamelliseret smør som ikke lot seg løse opp, derfor frem med sikten. De var myke, så det gikk fint å presse gjennom sikten.

Oppskriften er en helt vanlig 1-2-3-mørdeig, ikke vanskelig å lage i det hele tatt. Har brukt en eggeplomme for å binde deigen sammen, bruk vann om du ikke tåler egg. Vil du ha deigen/ kakene enda fastere? Da tilsette du mer mel.

Deigen er vanskelig å kjevle. Av den grunn har jeg laget tre forskjellige varianter til deg, så kan du selv velge hvilken vanskelighetsgrad du velger.
Min favoritt? Den med sukker på kantene. Enkelt å lage, bare rull en deigpølse, la den stivne i kjøleskapet, ha på vann, rull i sukker og skjær skiver. Stek.

Shortbread/ butter cookies
100 g finkornet sukker eller melis
200 g smør (du trenger ca. 250 som skal brunes og avkjøles)
300 g hvetemel
1 eggeplomme
3-4 ts vaniljessukker

Slik gjør du:
1. Start med å lage brunet smør. Du må brune mer enn mengden du trenger, ettersom vannet fordamper. Ha smøret i en kjele, smelt på middels høy varme og rør hele tiden. Ta av platen når smøret har nøttefarge. Avkjøl.
2. Pisk mykt smør og sukker/melis og vaniljesukker til du får en luftig konsistens og lys farge.
3. Vend inn melet og eggeplommen, bruk gjerne hendene.
4. Pakk deigen inn i plast og la ligge kjølig minst en halvtime.
5. Ta ut litt og litt av deigen om du skal kjevle, eller bare del i skiver/ biter.
6. Stek på 200 grader midt i ovnen på over/ undervarme i ca. 10 minutter.

Start med å brune smør..
…smøret skal ikke bli brunt, rør hele tiden. Ta av platen når det har en nøtteaktig farge.
Når smøret er stivnet, vei opp 200 gram og rør sammen med sukker/ melis.
Pisk sammen smør og sukker/melis.
Jeg fikk noen myke, karamelliserte klumper som ikke ville løse seg opp, da brukte jeg bare en sikt og presset massen gjennom
Sånn ser massen ut før du tilsetter melet.
Tilsett mel og eggeplomme. Pakk in deigen og legg i kjøleskap en halvtimes tid.
Skal du kjevle deigen, ta ut små biter av kjøleskapet. Utstikkeren husker jeg ikke hvor jeg har kjøpt, stempelet er kjøpt hos Søstrene Grene.
Stikk først ut kjeksen, deretter stempler du på mønster mens de ligger på plata.
Lettvint og like godt. Gjør det gjerne på denne måten.
Eller kanskje sånn? Dette ble min favoritt: Rull deigen til pølse(r). Legg i kjøleskapet og la bli helt stivnet. Ta vann på og rull i sukker.
Skjær passe tykke skiver..
…og legg rett på plata. Stek på 200 grader i ca. 10 min.
Ble farlig gode! Oppbevares i tett boks.
Ingen kommentarer

Legg igjen kommentar

Kommentar
Navn
E-post
Website

Bollefocaccia med ki..

Deler en liten godbit fra boken min Søt...

Elins iskaffe

Deler denne nyyydelige iskaffen, som hittil kun har...

Cookies med (brun)ba..

Brune bananer blir det støtt. Har mange oppskrifter...

Nektarinterte med ma..

Sommerlig og saftig kake med mandler og nektariner,...

Junisnipper (*kolaka..

Det er ferietid og jeg mangler noe å...