Din handlekurv er nå tom!
Sjefens mektige sjokoladekake (SMS)
Denne sjokoladekaken er helt sjef – den har nemlig alt: Saftig bunn, knasende marengs med mandler, en lys sjokoladeganache med knust daim. Det hele er toppet med bløtpisket kremfløte. Naaaam!
Den trenger noen timer i kjøleskapet før den kan serveres. Det er fordi ganachen trenger å stivne. Min kake ble stående i to dager før jeg fikk tatt bilder av den, og da hadde marengsen mistet krønsjen sin. Det gjør ingen ting! For, den var likevel veldig god.
Det eneste jeg er litt usikker på når det gjelder denne kaka er den ganachen…den er nemlig litt bløt. Det betyr at den kanskje vil sige ned på kantene når kakeringen fjernes. Det er veldig godt, men var ikke helt som jeg hadde planlagt. Jeg ville den skulle bli mer fast på toppen.
Når har jeg likevel ikke endret noe på oppskriften, det betyr at den kommer til å bli myk for deg også, men her er trikset for at den skal blir fast(ere): Tilsett 50 gram lys sjokolade til.
En ting til: Daimen må røres inn i ganachen når den har fått romtemperatur. Det er ikke meningen at daimsjokoladen skal smelte. Har du ikke daim? Dropp det. Glasuren blir god uten også.
Er veldig spent på hva du syntes, for jeg er alltid så kritisk til egne kreasjoner. Falt den i smak?
Sjefens mektige sjokoladekake (25 -27 cm form)
140 g sukker
140 g smør/margarin
3 eggeplommer + 1 egg (du skal bruke eggehvitene til marengs)
140 g hvetemel
35 g kakao
1 1/2 ts bakpulver
1 1/2 ts vaniljesukker
1 dl melk eller vann
Marengslokk
3 egghviter
140 g (finkornet) sukker
100 g grovhakkede mandler
Lys ganache med hakket daim
2 dl kremfløte
200 g lys sjokolade (finhakket). Vil du ha den fastere? Tilsett 50 gram sjokolade i tillegg.
50 g smør
ca. 100 g daim grovhakket (jeg brukte 3 plater av en 4 pk). Røres inn når ganachen er litt avkjølt til romtemperatur.
2 dl kremfløte og 10-15 g finhakket sjokolade til toppen av kaka.
Slik gjør du:
1. Smør / margarin og sukker røres lyst og luftig.
2. Rør inne eggeplommene én for én og det hele egget.
3. Tilsett hvetemel blandet med kakao, bakepulver og vaniljesukker, vekselsvis med melk. Stryk ut røren i form ca. 25-27 cm kledd med bakepapir (eller smurt).
4. Marengstopping: Rør sammen sukker og eggehvite. La så i minimum 10 minutter. Pisk til du har en blank fin masse. Vend inn hakkede mandler.
5. Marengsmassen strykes ut oppå kakedeigen.
6. Stek på varmluft 165 grader midt i ovnen i ca. 45-50 minutter. Bruker du over/undervarme, beregn 50 min – 1 time. Bruk en bakepinne og sjekk om det henger deig igjen. Stek til du har en bakepinne det ikke henger noe igjen på.
7. Avkjøl på rist. La kaken stå i formen, men dra en kniv rundt kanten for å løsne den.
8. Lag ganache: 2 dl kremfløte varmes til kokepunktet.
9. Hell fløten over finhakket sjokolade. La stå noen minutter før du rører den glatt. Rør inn romtemperert smør.
10. Bland inn grovhakket daim når ganachen ikke lenger kan smelte sjokoladen.
11. Klem marengsen litt sammen (om det trengs) og hell sjokoladeganachen over kaka. Sett kjølig for å stivne i et par timer.
12. Bløtpisk kremfløte. Varm en kniv og dra rundt på innsiden av kaka. Løft av ringen, dra av evt. bakepapir og sett kaka rett på fat. Bre utover bløtpisket kremfløte og dekorer med finhakket sjokolade.
Oddny wøllo
Hei. Kan jeg vispe ganache så den blir fastere? Den er nesten flytende
Elin Krem.no
Den skal helles på og stivne. Hvis du ønsker den fastere – tilsett mer sjokolade i ganachen.
Hilde Bjerga
Er denne kaken grei å fryse? 🤗
Elin Krem.no
Kaker med marengs er aldri greie å fryse fordi fuktighet vil ta knekken på marengsen, men selvfølgelig, hvis alternativet er å kaste – FRYS!
Gunn Anita Kleffelgård
Hei! Tenkte å prøve kaken, men tidsmessig kommer jeg i klemme dagen den skal serveres. Tror du det er en idé å steke massen og marengsen kvelden før, og så vente med ganachen og resten til neste dag for å beholde marengsen sprø til servering?
Elin Krem.no
Ja, veldig godt forslag!
Ina OA
Ganachen ble bra med 50gr ekstra sjokolade som foreslått👍🏻 «Det va den bæste kaka æ har smakt på leeenge» kom det fra gjengen som ble servert i dag😊👏🏻
Bernita skogly
Kjempe god kake, brukte 50 g ekstra sjokolade, ble etter forventningen👍anbefales
Rebecka
Kan jeg lage kaken i dag med ganache uten at marengsen blir soggy til i morgen? Eller må jeg lage ganache og krem i morgen?
Elin Krem.no
Jeg kan ikke garantere at den marengsen holder seg krisp. Beste er å vente med ganache og krem til dagen etter.
Ingvill Strømsnes
Jeg laget halve kaken igår. Lagde sjokoladen dag å hellte på………den forsvant nedover i kaken🙈🙈🙈 Hva gjorde jeg feil? Gjorde akkurat som i oppskrifta, med ekstra sjokolade å……
Elin Krem.no
Helte du den på uten å ha ringen på? Den skal stivne i ringen, og ja, den kan bli litt bløt etter at ringen er tatt av.
Linn Johansen
Har du tips til hva man kan bruke som ikke er mandler eller daim slik at den blir nøttefri? 😇
Elin Krem.no
Både mandler i marengsen og daim kan droppes.