Slutt og mobb, din matsnobb!

Slutt og mobb, din matsnobb!

Bilde

Ser du ned på andre som ikke har samme smak som deg? 

Hører jeg noen braute om egen fortreffelighet i matveien ved å fortelle om sin avsky for Grandiosa, margarin, ferdig vaniljesaus eller buljongterninger, tenker jeg: Din matsnobb! 
Akkurat som noen skal vise sin gode smak ved å gå med moteriktige vesker og dyre merkeklær, har det til alle tider vært folk som snobber rundt temaet mat. Som alltid skal heve seg over almuen, enten det handler om gode eller dårlige viner, valg av restauranter, kjøkkenutstyr, råvarer eller oppskrifter. Det må de gjerne gjøre. Det jeg ikke orker er når de snakker høyt om sin egne fortreffelige smak. 

Matsnobber kaller jeg dem.

Mat er jo svært viktig for oss, men, av og til får jeg følelsen av at det for mange er et evig mesterskap i å vise frem sin gode smak.

Hvordan har det blitt sånn? Det er alltid noen som går foran og tar rollen som inovatørerer. De som er først ute med noe, og som viser for alle andre at dette er kult. Allerede på 40-tallet lanserte medieforskere teorier om at reklamebuskap hadde en større kraft hvis det gikk ut fra en person som mange mennesker så opp til, fremfor via massekommunikasjon. En såkalt opinionsleder. Ofte rekruttert fra de øvre sosiale lag, det vi i dag kaller kjendiser. En person som promoterer et produkt og som, i kraft av sin status, skaper en trend. I matverdenen blir kraften bak budskapet enda større hvis denne kjendisen er faglig skolert på en eller annen måte. Som for eksempel hvis du er en prisbelønnet kokk, eller konditor for den saks skyld. 

De største matsnobbene jeg vet om har et svennebrev innrammet på veggen. De nest største er dem som mener å ha like stor peiling som dem med svennebrev i glass og ramme. Matsnobbene vet som oftest best når det kommer til valg av maskiner, kjøkkenutstyr og råvarer. De sitter med fasit på hva som er hot or not og er ikke redde for å fnyse av dem som ikke har skjønt det. Jeg vet hva jeg snakker om. 

Jeg har vært der selv. 

Som faglært konditor mener jeg å vite et og annet om å bake, lage kaker og desserter. Og ja, jeg bruker tittelen min for alt den er verd. Har jeg rett til å heve meg over andre av den grunn? Kan jeg si at dine kaker ikke er bra nok, bare fordi du ikke bruker sjokolade til 200 kroner kiloen eller om du velger å bruke margarin isteden for smør? Har jeg noen rett til å fnyse av din matglede selv om du bruker en Kitchen Aid og ikke en Kenwood? 

Svaret er nei. 

Jeg har gjennom de 16 årene jeg har drevet krem.no lært noe vesentlig: Spre bakeglede, inspirer, del kunnskap og gjør det enkelt og forståelig for folk. Vær ærlig, ikke lat som om du er så mye bedre enn det du er. Og for all del – ikke rakk ned på folk som ikke mener det samme som deg. 

Vel. Jeg klarer det, nesten…. 

Dere som har fulgt meg en stund vet at jeg ikke er redd for å si i fra. Som den gangen jeg refset matbloggerne som ikke har filla peiling på mathygiene. For meg handlet ikke den saken om snobberi, men om folkeopplysning. Jeg vil heller ikke påstå det er matsnobben i meg som ville gå til krig mot hobbybakerne. 

Men, snobberiet ulmer, det vet jeg. Det er en hårfin balanse og jeg må passe på. For det er ingen ting som er så deilig som å heve seg over, og gi inntrykk at man kan, og vet best i et fagfelt man er god på. Man snobber. Og skaper avstand. Jeg tror det er denne avstanden som gjør at de matglade, ufaglærte bloggerne i stadig større grad blir trykket til folkets bryst, fremfor de skolerte besserwisserne. 

En gang spurte jeg en kjent kokk og konditor hva han mente om matbloggere? Han fnøs. Hans mening var at det var en gruppe uskolerte folk som bare hermet etter hverandre. Jeg har også spurt prisbelønte fagfolk om de kunne tenke seg å gjesteblogge på krem.no. Svaret er nei. De sier det ikke høyt, men vil for all del ikke forbindes med bloggerne. Da tenker jeg i mitt stille sinn: Din snobb! 

Sannheten er at vi er en gjeng diltere alle sammen. Og akkurat nå er det noen av de største matbloggerne som er blitt opinionslederne. Som går foran og skaper trender. Har du merket det? Det er bare å spørre dronningen av matblogging, Trine Sandberg. Hun ble nylig portrettert på Dagsrevyen og får tilbud kastet etter seg hver eneste dag. 

En matsnobber vil ta avstand fra det som er allment, populært og etter hvert – vanlig. Vær du sikker. Snobben vil bestå – for alltid.

Det kan du ta deg en Grandis på! 

Be the first to write a review
2 Kommentarer
 • Line
  Svar
  Skrevet på20:52, 28. oktober 2015

  Hehehehe det innlegget var ren og skjær underholdning, så herlig når en sier akkurat det en mener, og jeg er enig i tillegg, hihihi!

  • Mandagstenker
   Svar
   Skrevet på23:35, 1. november 2015

   Så hyggelig Line 😉

Legg igjen kommentar

Kommentar
Navn
E-post
Website

Ingunns gulrotrundst..

Jeg syntes det er veldig gøy at dere...

Elins chunky granola

Granola er godt på sommeren, og her skal...

Rabarbraterter

Lenge har jeg tenkt på å lage noe...

Muffins med rabarbra..

Det er rabarbrasesong og jeg har latt meg...

Marengsblomst

Har du lyst til å lage noen porsjons-marengser...