Din handlekurv er tom.

Solskinnskake med sitron (i langpanne)

Solskinnskake er en formkake laget med å piske eggedosis først. Det gjør den litt lettere enn formkake som starter med smør og sukker hvitt først. Denne kaken har vært på krem.no i rundt ti år, men da som en rund kake med melisglasur. Her har jeg laget den i en langpanne 30 x 40 cm og smurt på en kremost-glasur. Vil du heller servere den med melisglasur – kjør på! Det blir supergodt.
Vanligvis legger jeg ikke ut oppskrifter med dl-mål, men gjør et unntak her ettersom jeg vet mange oppholder seg i hytter hvor det kanskje ikke finnes en vekt.
Kaka lages med sitron, men i glasuren kan du bruke den sitrusfrukten du selv ønsker. Jeg brukte en lime i kremostglasuren, bruk gjerne sitron eller appelsin. Bare kjør på med litt ekstra sitronsaft dersom lime eller appelsin ikke gir nok friskhet (du har sikkert ei sånn flaske med sitronsaft stående).
Kaka er veldig saftig og holdbar og kan fryses. Vil du heller lage en helt vanlig sitronkake finner du oppskrift her
Solskinnskake i langpanne (30 x 40 cm)
6 egg
5 dl sukker (450 g)
280 g smeltet smør/margarin
6 dl hvetemel (300 g)
2.5 ts bakepulver
2 ts vaniljesukker
2 sitroner (revet skall + saft)
Glasur
200 g kremost (for eksempel Philadelphia)
100 g smør
150 g melis
3 ss limesaft
1 ss sitronsaft (eller totalt 3 ss sitronsaft hvis du ikke har lime)
revet skall av 1 lime eller 1/2 sitron
Pisk sammen smør og melis til det er lyst. Tilsett kremost og sitrus og pisk til du har en fluffy glasur.
Slik gjør du:
1. Benytt helst romtempererte egg, tilsett sukker og pisk en tykk og lys eggedosis.
2. Rasp av sitronskallet og klem i saften av en halv sitron.
3. Sikt mel, bakepulver og vaniljesukker og rør forsiktig inn for hånd.
4. Rør inn saft av sitron og smeltet smør (du kan også bruke flytende).
5. Hell røra i en langpanne 30 x 40 cm kledd med bakepapir.
6. Stek på 200 grader varmluft ca. 15-20 minutter.
7. Avkjøl før du stryker på kremostglasuren og deler i biter.











Gro Nilsen
Kan kaken stekes uten varmluft
Elin Krem.no
Ja, det går fint. Legg på litt ekstra steketid.
Cecilie Hagan
Kan man bytte ut hvetemel med noe glutenfritt mel?
Elin Krem.no
Bare å prøve, men hvis du vil ha den helt glutenfri må du jo helst bytte ut alt melet.
muazma ali
hei! 🙂 blir det stor forskjell om man velger å ikke ta i bruk skall i røra..er redd kaken kan bli litt bitter
Elin Krem.no
Den blir bedre på smak med skall. Bitterstoffene sitter i det hvite på skallet. Hvis du bruker et skarpt rivjern og bare river det ytterste på sitronen unngår du bitterstoffene.
Janne Skaret
Skal man kun bruke saft av en halv sitron i røra?..og skall fra 2 sitroner?
Elin Krem.no
Skall OG saft fra 2 sitroner i røra
Heidi Lien Ulimoen
Hvor har du kjøpt mønsterskrapen?
Elin Krem.no
Jeg har hatt dette i skuffen i 30 år, men det er å få kjøpt i butikker som selger utstyr til baking.
muazma ali
hei! 🙂 Takk for tipsene.
Ble litt forvirret : der du viser tegninger, skriver du at man skall ha i smeltet smør og sitronsaft samtidig i røren men i rekkefølgen står det noe annet..
Elin Krem.no
Bedre nå?
muazma ali
yup, forstår det nå at saft fra halve sitronen skal brukes først så det tørre så sitronsaft med smør etterpå.
Men i oppskriften for glassuren ble jeg også litt forvirret.: skal det tilsammen være 6 ss med citrus saft altså 3 ss sitronsaft og 3 ss limesaft?
Elin Krem.no
Var det vanskelig å forstå? Det står totalt 3 ss til sammen om du ikke har limesaft. Ikke 6 ss.
Victoria
Hvordan blir forholdet med saft og skall av frukt om man bytter ut sitron med appelsin?
Elin Krem.no
ta gjerne i litt mer..