Sommerfugl-boller

Sommerfugl-boller

Det er snart skolebrødets dag. I fjor lagde jeg en «Fladis» – en skolebrød-pizza. I år har jeg tenkt på sommeren og laget noen søte små sommerfugler. Bollene tar litt tid å lage, men blir jo så fine når de kommer på sommerbordet. Se bilder trinn for trinn hvordan de er laget litt lenger ned på siden.

Min deig var veldig løs og vanskelig å forme i dag. Det løste jeg ved å sette deigen i kjøleskapet en time. Da blir den fast og lettere å jobbe med. Etterhevingstiden er den samme.

Vil du lage vanlige skolebrød? Del opp deigen i 15-16 biter (ca. 60 gram) og klem dem flate. Lag en god fordypning til vaniljekremen og stek som angitt.

Bollene kan gjerne fryses, da helst uten melis og koks. Tines på benken en halvtime før de brøsjes opp i ovnen 120 grader i 5-7 minutter.

Boller – grunnoppskrift (blir 15-16 stk)
550 g hvetemel
1 dl sukker
20 g gjær (eller 4,8 gram (2 ts) tørrgjær)
3 dl væske (gjerne melk)
75 g smør
2 ts kardemomme
1 egg eller 60 g væske
en liten klype salt 

Slik gjør du:
1. Vei og mål opp alt det tørre i en bakemaskin, tilsett melk (romtemperatur eller kald) og deretter egg, smuldre gjær i bollen. Sett i eltekroken og start maskinen. Bland sammen til en deig.
2. Sett opp farten på maskinen og elt deigen godt. Virker deigen for fast, juster
med væske.
3. Vei opp smør og kutt i terninger. Tilsettes når deigen har eltet ca. 7–10 minutter.
4. Etter at smøret er blandet inn i deigen, fortsett eltingen i ca. 5-10 minutter.
5. For å vite om deigen er ferdig eltet, ta glutentesten: Dra deig mellom fingrene. Når du kan dra ut en tynn, gjennomsiktig hinne, er den ferdig eltet. Hvis den revner og virker «kort» når du drar i den, elt deigen videre.
6. Sett deigen et lunt sted til heving. Pakk bakebollen inn i en pose eller legg et klede over bollen. 
7. Når deigen har hvilt en time, del deigen opp i biter på ca. 30 gram- Til en sommerfugl trenger du to boller. Trill til boller, så litt avlange. Form som vinger og klem dem flate.
8. Settes til etterheving i ca. 30-45 minutter. Når bollene er klare for steking, klem ned der det skal legges på vaniljekrem på nytt. Ha på vaniljekrem.
9. Stekes ett hakk ned fra midten på  225 grader i ca. 10-12 minutter eller på varmluft 200 grader i 7-10 minutter. 
10. Avkjøl. Lag glasur av melis og vann. Stryk på kantene og dypp i kokos.

En halv porsjon vaniljekrem (ca. 350g)
1.25 dl melk
1.25 dl fløte
50 g sukker
15g maisenna
½ vaniljestang (eller 3 ts ekte vaniljesukker)
2 stk eggeplommer

Splitt vaniljestangen (eller bruk vaniljepasta/ vaniljesukker), skrap ut innholdet og ha alle ingrediensene i en kjele (også stangen). Rør til det tykner (5-6 bobler). Avkjøles. 

Trill to deigkuler a 30 gram til boller
Trill kulene avlange.
Form dem litt buet, som vinger.
Klem godt ned der hvor det skal være vaniljekrem.
Rør opp vaniljekremen.
Klem gropene godt ned enda en gang og ha vaniljekremen i en sprøytepose. Legg på krem på hver vinge.
Etter steking og avkjøling, stryk på melisglasur av vann og melis, dypp i kokos.
Dekorative og søte sommerboller..

Ingen kommentarer

Legg igjen kommentar

Kommentar
Navn
E-post
Website

Bollefocaccia med ki..

Deler en liten godbit fra boken min Søt...

Elins iskaffe

Deler denne nyyydelige iskaffen, som hittil kun har...

Cookies med (brun)ba..

Brune bananer blir det støtt. Har mange oppskrifter...

Nektarinterte med ma..

Sommerlig og saftig kake med mandler og nektariner,...

Junisnipper (*kolaka..

Det er ferietid og jeg mangler noe å...