Din handlekurv er nå tom!
Torta Tenerina (Italiensk sjokoladekake)
Torta Tenerina er en bløt, italiensk sjokoladekake. Den blir også kalt flourless cake (kake uten mel) – et navn som ikke helt stemmer, for alle de oppskriftene jeg fant på nettet var klin like, og ja, de har mel. Når det er sagt, dette er en kake som veldig enkelt kan gjøres glutenfri, sånn jeg bakte den i dag (brukte glutenfritt mel).
Den kan minne om en brownie eller en typisk kladdkaka men er ikke oversøt, og har en god konsistens.
Torta tenerina har ingen hevemiddel, men føles likevel ikke tung. Det er fordi man vender inn pisket eggehvite. Det gir en saftig og god konsistens. Stek på over/undervarme, ikke varmluft. Det sikrer at kaka forblir myk inni. Stekes den for lenge blir den tørr og mister dessertpreget. Det blir bare just another sjokoladekake.
Vil du lage kaka med lys sjokolade kan du redusere sukkermengde noe, ettersom lys sjokolade er noe søtere enn mørk.
Kaken blir best om den får sette seg et par timer i kjøleskapet. Da er den enklere å dele.
Her i huset ble den servert med norske jordbær, litt pisket krem tilsatt sukker og vanilje. Jeg tror en god vaniljeis ville smakt like godt, om ikke bedre nå på sommeren.
Kaka trenger ikke å stå kjølig, den kan oppbevares i romtemperatur i flere dager. En enkel og perfekt dessert å servere til sommerfesten eller å ta med på hytta.
Torta Tenerina (22 cm form) til 8-10 personer
200 g mørk sjokolade
100 g smør eller margarin
4 egg
75 g+ 75 g sukker
50 g hvetemel (eller for glutenfriversjon: glutenfritt mel, maisenna eller potetmel)
Slik gjør du:
1. Start med å veie opp alle ingrediensene. Skill egg og eggehviter i hver sin bolle, vei opp smør/margarin og sjokolade i samme bolle.
2. Smelt sjokolade og smør/margarin i mikroovn eller over vannbad (ta vann i en kjele, sett bollen med smør/margarin og sjokolade over kjelen. Vannet skal ikke komme i kontakt med bollen og vannet skal bare såvidt koke). Du behøver ikke røre i det, bare la det smelte helt.
3. Pisk eggehvite og tilsett sukkeret (75 g) litt etter litt. Marengsen må ikke overpiskes, se etter myke topper.
4. Pisk eggedosis av eggeplommer og sukker (75 g), skrap ned fra kantene og pisk til du har en lysere gul masse.
5. Hell i smeltet sjokolade/smør/margarin. Rør glatt.
6. Vend inn myk marengs. Bruk en slikkepott. Start med en liten mengde før du tilsetter resten.
7. Sikt inn mel til slutt og rør glatt.
8. Hell i en springform ca. 22 cm, kledd med bakepapir.
9. Stek midt i ovnen på 180 grader over/undervarme i 25 minutter.
10. Ta kaken ut av ovnen og la den avkjøle et par-tre timer. Sett den gjerne i kjøleskapet (kan godt stå til dagen etter også)
11. Dra en kniv langs kanten av formen før du åpner den, dra av bakepapiret (om du kan) og sett over på fat. Serveres med bær, pisket krem tilsatt 2 ss sukker og litt vaniljesukker til 3 dl kremfløte, eller en god vaniljeiskrem.