Vågå-rundstykker med bygg

Vågå-rundstykker med bygg

Ferieturen jeg og søstra mi var på forrige uke endte i Vågå. Der driver noen driftige damer restauranten Andre etasje og overnattingsstedet Sovlodge. På restauranten fikk vi servert et veldig godt brød, og jeg helt siden vi kom tilbake har jeg tenkt at dette brødet må jeg prøve å lage. Som tenkt, så gjort.

Jeg glemte å spørre etter oppskriften, men ved hjelp av min venn google fant jeg noe å bygge på, bokstavelig talt. Dette er en oppskrift fra Arne Brimi, og om det ikke er samme oppskrift som på brødet vi fikk servert, så ble det jammen likt. Supersaftig og kjempegodt! Istedenfor brød lagde jeg rundstykker. Da kan du fryse dem ned og lune litt i ovnen om det skulle bli noen til overs. Vil du lage små brød? Del deigen i tre.


Hva som gjør disse spesielle? Byggmelet. Det gir god smak og ekstra saftighet. Klarer du å steke dem som beskrevet under vil du også få sprø skorpe. Jeg var litt utålmodig og tok ut rundstykkene litt for tidlig. Da ble de litt for mjuke etter min smak, men var jo knakende gode likevel.

Om ovnen din ikke går så langt som til 280 grader, stek på 240, eller så varmt du kan.

Vågå-rundstykker (17 store rundstykker)
5 dl kaldt vann
25 g fersk blå gjær
12 g salt (1 ss)
650 g hvetemel
100 g fint byggmel
2 ss olje

Olje til pensling
Flaksalt

Slik gjør du:
1. Elt sammen mel, kald væske og gjær i ca. 10 minutter. Syntes du deigen virker fast? Tilsett 1/2 dl vann til. Det gjorde jeg.
2. Tilsett salt og olje.  Elt 5-7 minutter til. Sett opp farten slik at det blir ekstra kraftig elting de siste 3 minuttene. 
3. Pakk bollen inn i plast/ træ en plasthette på og la hvile ca. en time på benken eller et par timer i kjøleskapet.
4. Ta litt olje på fingrene eller bruk litt mel og trill ca. 17 rundstykker (vekt 75 gram). Sett på en bakeplate med bakepapir.
4. Etterhev i ca. 30 -45 minutter. Sett ovnen på 280-300 grader. 
6. Pensle/ spray rundstykkene med olivneolje. Dryss over flaksalt.
7. Bruk en sylskarp kniv eller et barberblad og lag et snitt i hvert rundstykke. 
​8. Sett rundstykkene på nest nederste rille i ovnen. Kast litt kokende vann inn i bunnen av ovnen (ca. 1/2 dl) rett før du lukker ovnsdøra og skru ned til 240 grader. Er du redd for at ovnen din kan gå i stykker? Plasser en langpanne i bunnen (den må bli like varm som resten av ovnen).
9. Stek i ca. 14-18 minutter. 
10. Avkjøl på rist.

Deigen har hvilt et par timer i kjøleskapet. Du kan la den hvile en time på benken også.
Deler deigen opp i emner på ca. 75 gram. Vil du lage brød? Del deigen i tre.
Deigen er ganske klissete. så ta gjerne litt olje på fingrene når du skal rulle rundstykker.
Pensle med en god olivenolje..
…dryss på litt flaksalt…
Bruk et barberblad eller en tapetkniv til å lage noen fine snitt i rundstykkene.
Sett i ovnen på 280 grader, kast inn litt vann og skru ned til 240 grader.
Stekte i ca. 15 minutter. Kunne fått noen minutter lenger for sprøere skorpe..
5 based on 1 reviews
21 Kommentarer
  • Cathrin Andersen
    Svar
    Skrevet på16:36, 9. juli 2020

    Bakte disse igaar, super gode,men mine gir kke spro skopre (harde utenpaa) Bruker vann i ovnen – har gas stekeovn. Noen tips ?

    • Skrevet på12:24, 27. mars 2021

      Prøv å åpne døren etter halv steketid å slipp ut litt damp/fukt.

  • Anita Lindø Mong
    Svar
    Skrevet på13:28, 13. juli 2020

    Hei, kan deigen stå over natta i kjøleskap?

      • Liv Slåli Røstad
        Svar
        Skrevet på08:24, 7. august 2020

        Min ovn går bare til 230, er det varmt nok?

  • Lise
    Svar
    Skrevet på09:39, 24. oktober 2020

    Hvilket bakepapir bruker du? Vanlig bakepapir tåler jo ikke så høy varme før de tar fyr….

  • Lene Grothe
    Svar
    Skrevet på22:26, 24. oktober 2020

    Hei. Jeg baker et brød som er veldig godt, men på dag 2 er det lutt for mye smuler. Gode tips til oppskriften? Er 2 del olje på 1 l væske.

  • May Linda
    Svar
    Skrevet på10:27, 25. oktober 2020

    Eg er tom for olivenolje. Trur du det går fint å bruke raps-/olivenolje i stadan?
    ….og so det evinnelige gjærspørsmålet🙈 Finn ikkje igjen modellen med gjærmengde og mjøl. (Tenkte å lage dobbel oppskrift med rundtykka)

  • Ann Kristin Gjerald
    Svar
    Skrevet på13:26, 27. mars 2021

    Smuldrer du bare gjæren i lag med mjølet og vannet eller løyser du gjæren opp i vatne først?

  • Nedzada Fjærestad
    Svar
    Skrevet på07:29, 31. mars 2021

    Kan eg bruke sammalt og sikta spelt istedet for bygg og hvetemel?

  • Anette
    Svar
    Skrevet på00:14, 1. april 2021

    Nydelige! Har prøvd så sjukt mange oppskrifter i jakten på de perfekte rundstykkene. Her ble det jackpot. Takk for prima oppskrift!

  • Anne-Lise B Hernandez
    Svar
    Skrevet på13:39, 27. desember 2021

    Disse har jeg bakt mange ganger nå. En av mine favoritter

  • Marit
    Svar
    Skrevet på11:58, 30. november 2023

    Hvor mye gjær hvis oppskriften dobles?

Legg igjen kommentar

Kommentar
Navn
E-post
Website

Enkel kokoskake med ..

Det nærmer seg påske og jeg har bakt...

Havrescones

Havrescones - hentet fra boken kokebok fra Kardemommeby,...

Mocca-eclairs

Da jeg kom over dette bildet av kaffe-eclairs...

Grove kuvertbrød, f..

Jeg baker til ny bok om dagen (en...

Elins glutenfrie bol..

Etter mange år - her er den -...