Din handlekurv er nå tom!
Vridd hvetestang med kanel og sukker
Gjærbakst jeg baker opp og putter i fryseren
500 g hvetemel
1 dl sukker
25 g gjær
3 dl væske (gjerne melk)
75 g smør
2 ts kardemomme
1 egg (valgfritt)
en liten klype salt
smør, (hvis du liker det: litt hakka mandler) og sukker
evt. perlesukker
1 egg til pensling
Har du lest mine beste tips og triks på hvordan du skal lykkes med søt gjærdeig?
Slik gjør du:
1. Bland alt det tørre i en bakemaskin, tilsett melk, (kan godt ha romtemperatur eller helst kald) og egg, smuldre i gjær i bollen og start maskinen. Syntes du deigen virker for tørr – tilsett litt mer væske.
2. Vei opp smør og kutt i terninger. Tilsettes når deigen har eltet 5-6 minutter.
3. Deigen eltes godt (totalt ca. 10 minutter) til den er smidig. For å vite når du har eltet og knadd nok – ta en liten deigkule og dra den mellom fingrene. Når du kan dra ut en tynn, gjennomsiktig hinne er den ferdig eltet. Hvis den revner og virker «kort» når du drar i den, elt deigen videre.
4. Sett deigen et lunt sted til heving. (Pakk bakebollen inn i en pose)
5. Når deigen har hevet til dobbel størrelse (minimum 1 time) rull ut avlange lengder. Smør på mykt smør, kanel og sukker. Fukt kanten med litt vann og rull sammen. Del pølsa i to med en kniv. Vri og sett på et bakebrett kledd med bakepapir.
6. Settes til heving ca. 35-45 minutter til. (Putt gjerne i en pose)
7. Stekes på 220 grader (over/undervarme) rundt 10 minutter
|
|
|
|
Findus
Regnværsdag her i vest på en litt lat lørdag; en god dag for gjærbakst. Lurer litt på hva jeg skal gjøre med mandlene, Elin…?
Konditor-Elin
Hei Findus. Det henger sammen med at jeg ofte bruker litt hakka mandler i fyllet eller oppå toppen. Men det er selvfølgelig bare hvis DU liker mandler i fyllet. Som du ser på bildene har jeg kun kanel og sukker i denne fletta. Regnfylt dag her også. Sånt vær jeg kan like 😉
solfrid
Åja disse skal jeg også bake opp og legge i fryseren når det vel snart kommer en regnværsdag:) Super etterskolemat sammen med et glass lettmelk!
Konditor-Elin
Helt enig! Høres ut som verdens beste etter-skolemat. Hilsen en som er vokst opp på det…