Vridd hvetestang med kanel og sukker

Vridd hvetestang med kanel og sukker

Bilde

Gjærbakst jeg baker opp og putter i fryseren

Varm opp noen minutter i ovnen, ha på litt melisglasur, og du har godsaker klart til kaffen. 
Av og til baker jeg to – tre forskjellige ting av gjærdeigen jeg har satt. Det kan bli både snurrer, boller eller disse stengene. Det meste havner i fryseren. Gjærbakst er det mest populære å servere til kaffen her i huset, og det hele er så enkelt som at jeg tar opp en pose fra frys og putter de inn i varmluft på litt over 100 grader. Der står de til de er småvarme og akkurat tint (5-10 minutter). Så rører jeg sammen litt melis og vann og smører på. Og vips, så var det “nystekt” bakst til kaffen.

Hvetestang med kanel og sukker
500 g hvetemel
1 dl sukker
25 g gjær
3 dl væske (gjerne melk)
75 g smør
2 ts kardemomme
1 egg (valgfritt)
en liten klype salt 

smør, (hvis du liker det: litt hakka mandler) og sukker
evt. perlesukker

1 egg til pensling

Har du lest mine beste tips og triks på hvordan du skal lykkes med søt gjærdeig?

Slik gjør du:
1. Bland alt det tørre i en bakemaskin, tilsett melk, (kan godt ha romtemperatur eller helst kald) og egg, smuldre i gjær i bollen og start maskinen. Syntes du deigen virker for tørr – tilsett litt mer væske. 
2. Vei opp smør og kutt i terninger. Tilsettes når deigen har eltet 5-6 minutter. 
3. Deigen eltes godt (totalt ca. 10 minutter) til den er smidig. For å vite når du har eltet og knadd nok – ta en liten deigkule og dra den mellom fingrene. Når du kan dra ut en tynn, gjennomsiktig hinne er den ferdig eltet. Hvis den revner og virker “kort” når du drar i den, elt deigen videre. 
4. Sett deigen et lunt sted til heving. (Pakk bakebollen inn i en pose) 
5. Når deigen har hevet til dobbel størrelse (minimum 1 time) rull ut avlange lengder. Smør på mykt smør, kanel og sukker. Fukt kanten med litt vann og rull sammen. Del pølsa i to med en kniv. Vri og sett på et bakebrett kledd med bakepapir. 
6.  Settes til heving ca. 35-45 minutter til. (Putt gjerne i en pose)
7.  Stekes på 220 grader (over/undervarme) rundt 10 minutter

Bilde

Kjevle deigen avlang. Pensle på mykt smør (eller smelt) og dryss på kanel og sukker. Fukt kanten med litt vann og rull sammen. 
Bilde

Skjær pølsa i to og snurr sammen. 
Bilde

Sett på bakebrett og la heve en halv time til tre kvarter før du evt. pensler med egg og drysser på litt perlesukker. Stek på 220 grader i 10-15 minutter. 
4 Comments
  • Findus
    Reply
    Posted at 12:56, 2. July 2016

    Regnværsdag her i vest på en litt lat lørdag; en god dag for gjærbakst. Lurer litt på hva jeg skal gjøre med mandlene, Elin…?

    • Konditor-Elin
      Reply
      Posted at 11:17, 3. July 2016

      Hei Findus. Det henger sammen med at jeg ofte bruker litt hakka mandler i fyllet eller oppå toppen. Men det er selvfølgelig bare hvis DU liker mandler i fyllet. Som du ser på bildene har jeg kun kanel og sukker i denne fletta. Regnfylt dag her også. Sånt vær jeg kan like 😉

  • solfrid
    Reply
    Posted at 19:07, 3. August 2016

    Åja disse skal jeg også bake opp og legge i fryseren når det vel snart kommer en regnværsdag:) Super etterskolemat sammen med et glass lettmelk!

    • Konditor-Elin
      Reply
      Posted at 19:58, 3. August 2016

      Helt enig! Høres ut som verdens beste etter-skolemat. Hilsen en som er vokst opp på det…

Post a Comment

Comment
Name
Email
Website

hits