Vridd hvetestang med kanel og sukker

Vridd hvetestang med kanel og sukker

Bilde

Gjærbakst jeg baker opp og putter i fryseren

Varm opp noen minutter i ovnen, ha på litt melisglasur, og du har godsaker klart til kaffen. 
Av og til baker jeg to – tre forskjellige ting av gjærdeigen jeg har satt. Det kan bli både snurrer, boller eller disse stengene. Det meste havner i fryseren. Gjærbakst er det mest populære å servere til kaffen her i huset, og det hele er så enkelt som at jeg tar opp en pose fra frys og putter de inn i varmluft på litt over 100 grader. Der står de til de er småvarme og akkurat tint (5-10 minutter). Så rører jeg sammen litt melis og vann og smører på. Og vips, så var det «nystekt» bakst til kaffen.

Hvetestang med kanel og sukker
500 g hvetemel
1 dl sukker
25 g gjær
3 dl væske (gjerne melk)
75 g smør
2 ts kardemomme
1 egg (valgfritt)
en liten klype salt 

smør, (hvis du liker det: litt hakka mandler) og sukker
evt. perlesukker

1 egg til pensling

Har du lest mine beste tips og triks på hvordan du skal lykkes med søt gjærdeig?

Slik gjør du:
1. Bland alt det tørre i en bakemaskin, tilsett melk, (kan godt ha romtemperatur eller helst kald) og egg, smuldre i gjær i bollen og start maskinen. Syntes du deigen virker for tørr – tilsett litt mer væske. 
2. Vei opp smør og kutt i terninger. Tilsettes når deigen har eltet 5-6 minutter. 
3. Deigen eltes godt (totalt ca. 10 minutter) til den er smidig. For å vite når du har eltet og knadd nok – ta en liten deigkule og dra den mellom fingrene. Når du kan dra ut en tynn, gjennomsiktig hinne er den ferdig eltet. Hvis den revner og virker «kort» når du drar i den, elt deigen videre. 
4. Sett deigen et lunt sted til heving. (Pakk bakebollen inn i en pose) 
5. Når deigen har hevet til dobbel størrelse (minimum 1 time) rull ut avlange lengder. Smør på mykt smør, kanel og sukker. Fukt kanten med litt vann og rull sammen. Del pølsa i to med en kniv. Vri og sett på et bakebrett kledd med bakepapir. 
6.  Settes til heving ca. 35-45 minutter til. (Putt gjerne i en pose)
7.  Stekes på 220 grader (over/undervarme) rundt 10 minutter

Bilde

Kjevle deigen avlang. Pensle på mykt smør (eller smelt) og dryss på kanel og sukker. Fukt kanten med litt vann og rull sammen. 
Bilde

Skjær pølsa i to og snurr sammen. 
Bilde

Sett på bakebrett og la heve en halv time til tre kvarter før du evt. pensler med egg og drysser på litt perlesukker. Stek på 220 grader i 10-15 minutter. 
4 Kommentarer
  • Findus
    Svar
    Skrevet på12:56, 2. juli 2016

    Regnværsdag her i vest på en litt lat lørdag; en god dag for gjærbakst. Lurer litt på hva jeg skal gjøre med mandlene, Elin…?

    • Konditor-Elin
      Svar
      Skrevet på11:17, 3. juli 2016

      Hei Findus. Det henger sammen med at jeg ofte bruker litt hakka mandler i fyllet eller oppå toppen. Men det er selvfølgelig bare hvis DU liker mandler i fyllet. Som du ser på bildene har jeg kun kanel og sukker i denne fletta. Regnfylt dag her også. Sånt vær jeg kan like 😉

  • solfrid
    Svar
    Skrevet på19:07, 3. august 2016

    Åja disse skal jeg også bake opp og legge i fryseren når det vel snart kommer en regnværsdag:) Super etterskolemat sammen med et glass lettmelk!

    • Konditor-Elin
      Svar
      Skrevet på19:58, 3. august 2016

      Helt enig! Høres ut som verdens beste etter-skolemat. Hilsen en som er vokst opp på det…

Legg igjen kommentar

Kommentar
Navn
E-post
Website

Halvgrove pestosnurr..

Sommer og varme er synonymt med lite matlyst...

Sitronboller

Sitronboller! Bare fordi jeg har tyta øra dine...

Skolebrød - mini

Hver siste fredag før skoleslutt har det blitt...

Formkake med rabarbr..

Flere har spurt etter en formkake som kan...

Pizza og pavlova lag..

Reklame. Hurra! Wilfa har kommet med en ny...