Yoghurtdessert med havre og sitrus

Yoghurtdessert med havre og sitrus

Bilde

Hverdagsdessert

Det er ikke så mye som skal til før noe kan kalles dessert. Denne er laget av hverdagslige ingredienser: havregryn, yoghurt og appelsin, bare pimpet litt opp for å gjøre den ekstra god og staselig. En skikkelig god hverdagsdessert. 
Desserten er inspirert av to kilder – min egne glutenfrie havregrynspai med bær, og en Martha Stewart-video jeg dumpet over på nett.  Sånn blir nye kreasjoner til. 

Dessertpaien er ikke særlig søt, særlig fyllet er syrlig, men så søte appelsinene er nå om dagen passer det perfekt. Ja, så har jeg også litt sukker (og smør) i bunnen. Sånt gir god smak. Bruk det du har av yoghurt. Bruker du en variant tilsatt sukker kan du helt sikkert redusere honningmengde.

Er du allergisk mot å bruke gelatin går det jo alltids å helle yoghurten i forma uten at den stivner. Appelsinskivene kan legges på selv om den ikke blir stiv på toppen. Men suppete blir det.  

Blir paien stående mer enn et par dager vil grynene trekke til seg all fuktighet. Smaker derfor best samme dag den er laget. 

Yoghurtdessert med havre og sitrus
Bunn:
4 dl havregryn (er du glutenallergiker – bruk havregryn uten gluten)
100 g smør, smeltet
4 ss sukker
1/2 dl vann

Bland alle ingredienser i en bolle og klem godt ut i en form. Stek på 200 grader i 15-20 minutter til paien har gyllen farge. Avkjøl.

Fyll:
350 g gresk yoghurt (eller annen yoghurt)
1 dl presset appelsinsaft (eller jus)
50 g honning
3 plater gelatin

2-3 appelsiner.

Slik gjør du:
1. Bland ingrediensene til bunnen og klem den ut i en paiform ca. 24 cm i diameter.
2. Stek bunnen til den har gyllen farge og avkjøl. 
3. Legg gelatinplater i kaldt vann.
4. Klem saften av ca. 1 appelsin , slik at du får 1 dl saft. Klem ut vannet av gelatinplatene og ha i appelsinsaften. Ha i honningen. 
5. Varm blandingen til gelatinen er helt smeltet. 
6. Rør blandingen inn i yoghurten og hell i den helt avkjølte bunnen. Sett bunnen kaldt. 
7. Skjær av appelsinskallet med en kniv og skjær appelsinene i skiver. Legg på rett før servering. 

Bilde

Smelt smøret og bland sammen med sukker og vann. Klemmes godt ut i formen som er ca. 24 cm i diameter.  Stek på ca. 200 grader til bunnen er gyllen (15-20 minutter)
Bilde

Smelt bløt gelatin sammen med appelsinsaft og honning. Blandes så med yoghurt. 
Bilde

La dessertpaien stivne i kjøleskap i ca. 1/2 time før du dekorerer den med appelsinskiver. 
Bilde

Legg på skivene rett før servering. 
Bilde

Super hverdagsdessert! 
8 Kommentarer
  • Ida Helen
    Svar
    Skrevet på11:17, 13. januar 2017

    Hei! Denne så utrolig fristende ut!😍 Tror du det er mulig å bytte ut noe av smøret i bunnen med kesam/kvarg? Vet at jeg har lest oppskrifter der det er gjort før,for å gjøre de litt sunnere😉

    • Konditor-Elin
      Svar
      Skrevet på13:20, 13. januar 2017

      Hei Ida Helen. Nei, det går dessverre ikke. Du kan sikkert erstatte noe av smøret med vann. Har ikke forsøkt dette selv, men tror det skal gå. Husk på å smøre formen godt!

  • Findus
    Svar
    Skrevet på19:42, 18. januar 2017

    Oh! Denne skal prøves. Hva tror du om en skvett appelsin- eventuelt ferskenlikør i yoghurten..?

    • Konditor-Elin
      Svar
      Skrevet på21:41, 18. januar 2017

      Ah, høres fortreffelig ut Findus. Hvis du vil ha desserten litt mer kremaktig kan du erstatte jusen med fløte.

      • Findus
        Svar
        Skrevet på21:59, 18. januar 2017

        Mmm.. dette blir jo bare bedre og bedre, men det slår meg at ytterligere modifikasjoner muligen medfører at desserten ikke lenger egner seg til hverdags 😉

    • Konditor-Elin
      Svar
      Skrevet på09:11, 19. januar 2017

      Dette er nok helgeutgaven:)

  • Stine Farstad
    Svar
    Skrevet på16:15, 7. januar 2019

    Hei på deg. Ser nydelig ut

    Jeg jobber på sfo med ukeskurset Små kokker. Her lager barna (1.4-klasse) en treretters meny, som de serverer foreldre og søsken i slutten av uken. Tenkte å prøve oss på denne. Og lurer på – denne kan vel stå i kjøleskap et døgn og litt til, sant?

    Mvh
    Stine

    • Elin Krem.no
      Svar
      Skrevet på09:52, 8. januar 2019

      Hei Stine. Så morsom opplegg, det må jo bare være kjempestas! Denne blir dessverre veldig soggy (altså, at havregrynene sveller) jo lenger den står. Kanskje dere kunne laget desserten i glass i steden, uten havregrynsbunn? Med knuste havreflarn eller knuste kjeks på toppen rett før servering? Bare et forslag 😉 Lykke til!

Legg igjen kommentar

Kommentar
Navn
E-post
Website

hits