Din handlekurv er nå tom!
Lussekatter
Det nærmer seg Luciafeiringen den 13. desember. Jeg har tidligere laget en oppskrift på disse med tangzhong-jevning (supergodt!). Til alle dere som bare vil lage vanlige lussekatter, her kommer oppskrift:
Lussekatter (30 stk)
850 g hvetemel
5.5 dl væske (melk eller vann)
35 g gjær
1 g safran
(evt. 1 ts kardemomme – valgfritt)
175 g sukker
1/2 ts salt
150 g smør (romtemperert eller kaldt)
1. Ha alle ingrediensene i bakebollen, bortsett fra smøret. Rør safran ut i væske.
2. Vei opp smør og kutt i terninger. Tilsettes når deigen har eltet 7-10 minutter.
3. Deigen eltes godt totalt ca. 15-20 minutter. Juster med væske om du syntes deigen er for fast. Sett på full fart siste 5 min. For å vite når du har eltet og knadd nok – ta en liten deigkule og dra den mellom fingrene. Når du kan dra ut en tynn, gjennomsiktig hinne er den ferdig eltet. Hvis den revner og virker «kort» når du drar i den, elt deigen videre.
4. Sett deigen til heving i ca. 1 time. (Pakk bakebollen inn i en pose)
5. Når deigen har hevet til dobbel størrelse, lag biter på ca. 60 gram. Rull til lussekatter og sett på en plate kledd med bakepapir. Dytt i rosiner.
7. Settes til heving ca. 35-45 minutter til. Pensle med egg før steiking om du ønsker, pass på å dytte rosinene godt ned i bollene før steking.
8. Stekes på 225 grader (over/undervarme) 7-12 minutter.
Kari Kjøniksen
Yum yum, jeg gleder meg til å lage disse i år
Anne Vollebæk
Prøvde denne deigen til Luciadagen igår. Det ble veldig gode lussekatter, lette, luftige og en god deig å bake med. Tusen takk Elin !!