Din handlekurv er nå tom!
Bollefocaccia med safran og marsipan
Lussekatter hører liksom til på Luciadagen den 13. desember, men en bollefocaccia med safran, marsipan og vaniljekrem kan du lage hele desember. Eller kanskje hele året, for den del. Dere som kjenner meg vet at jeg ikke er helt overbegeistret for safransmaken, men alle skal få, så når noen sendte et tips på at jeg skulle lage denne versjonen før jul var jeg jo ikke vond å be. Fra før av har jeg bollefocaccia i mange varianter, jeg nevner: bollefocaccia med vaniljekrem og blåbær, med vaniljekrem og brunt sukker, med marsipan og appelsinkrem og en helt nyyydelig variant med knuste kardemommekjerner og vaniljekrem.
Som nevnt, jeg har puttet marsipan og vaniljekrem i denne safrankaken. Jeg hadde bare billig, dårlig marsipan, noe som gjorde fyllet litt rennende. I tillegg puttet jeg i litt for mye Grand Marnier, derfor ble det litt kliss. Bruk helst en marsipan med 50% mandler. Liker du ikke marsipan, eller har du ikke har vaniljekrem? Bare dropp det om du vil. Safran-elskere vil digge denne bollekaka uten både marsipan og vaniljekrem. Jeg har kun brukt 0.5 gram, så smaken er ikke så kraftig. Liker du sterkere smak av safran kan du godt putte et helt gram i.
Bollefocaccia
500 g hvetemel
1 dl sukker (90 g)
20 g gjær (fersk, blå)
3 dl væske (gjerne melk)
75 g smør
2 ts kardemomme
1 egg (valgfritt) eller 1/2 dl vann
en liten klype salt
En halv porsjon vaniljekrem (ca. 350 g)
1.25 dl melk
1.25 dl fløte
50 g sukker
15g maisenna
½ vaniljestang (eller 3 ts ekte vaniljesukker)
2 stk eggeplommer
Splitt vaniljestangen (eller bruk vaniljepasta/ vaniljesukker), skrap ut innholdet og ha alle ingrediensene i en kjele (også stangen). Rør til det tykner (5-6 bobler). Avkjøles.
Mandelmasse:
250 g marsipan med 50 prosent mandler (lilla pakke)
1 eggehvite (30 g)
5 ss rom (eller 2 dråper romessens)
Evt. 60-70 g sukker (om du ønsker fyllet litt søtere)
Kna alt sammen med hendene. Bruke en sprøytepose eller legg på fyllet med en skje.
Svensk perlesukker drysses på toppen.
Slik gjør du:
1. Vei og mål opp alt det tørre i en bakemaskin, tilsett melk, (romtemperatur eller kald) og egg, smuldre gjær i bollen. Knus safran i en morter med 1 ss sukker og ha i bakebollen. Sett i eltekroken og start maskinen. Bland sammen til den deig.
2. Elt deigen godt på lav/ medium fart.
3. Vei opp smør og kutt i terninger. Tilsettes når deigen har eltet ca. 7-10 minutter.
4. Etter at smøret er blandet inn i deigen, fortsett eltingen i ca. 5 minutter.
5. For å vite om deigen er ferdig eltet, ta glutentesten: Dra deig mellom fingrene. Når du kan dra ut en tynn, gjennomsiktig hinne er den ferdig eltet. Hvis den revner og virker «kort» når du drar i den, elt deigen videre.
6. Sett deigen et lunt sted til heving. Pakk bakebollen inn i en pose eller legg et klede over bollen. La den stå ca. en time.
Etter at deigen har stått på benken en times tid: Kna deigen utover en smurt langpanne, ca.40 x 30 cm. Etterhev i ca. 30-45 minutter. Ha på fyllet. Ha vaniljekremen i en sprøytepose (eller bruk en skje), og legg på passe store mengder med krem. Stek lavt i ovnen på 220 grader (over/undervarme) eller 200 grader på varmluft i ca 10-15 minutter.
Deigen med safran har hvilt en time på benken. Ha nøytral olje i en langpanne.
Klem deigen utover i formen.
Klem mandelfyllet nedi deigen, eller legg den oppå. Min masse ble litt for flytende fordi jeg hadde litt for mye Grand marnier i massen..
Klem på vaniljekrem på samme måte.
La etterheve i ca. 30-45 minutter. Dryss på svensk perlesukker.
Avkjøles før den spises – gjerne rett fra formen.
Svart senker natten seg, i stall og stue. Bollefocaccia til terner og stjernegutter.
Ellen Malthe-Sørenssen
Kan man bruke tangzhong på denne eller er ikke det nødvendig når du lager det som en bollefocaccia? Jeg tenker at jeg vil ha den mest mulig saftig, men ikke bruke marsipan og vaniljekrem.
Elin Krem.no
Du må gjerne lage den med tangzhong. Blir enda saftigere. Har en bollefocaccia tangzhong her