Din handlekurv er nå tom!
Mjuke matpakkeruter
I dag har jeg hatt polarbrød i hodet. Meningen var at det skulle smake sånn, men det fikk jeg ikke helt til. Derfor fikk de et litt annet navn. Men, de er veldig gode. Og fantastisk myke. Det er fordi jeg har kombinert to baketeknikker: norsk skålding og asiatisk tangzhong. Noen vil si det er smør på flesk, men alt for at det skal bli så mjukt som mulig!
Jeg har jo allerede laget noen veldig gode (syntes jeg selv) polarbrød. De er kanskje hakket for vanskelig for folk å lykkes med? Noen digger dem, men ellers er det sjelden jeg hører noen baker dem, derfor tenkte jeg å lage en ny versjon, en med litt mindre ingredienser – i firkanta form. Målet har hele tiden vært å få dem til å bli så myke og smakfulle som mulig.
Kritisk punkt? Pass på at deigen ikke blir for varm. La de første ingrediensene i bollen stå helt til det får romtemperatur. Ellers er dette en god deig å jobbe med. Jeg kjevlet den rett ut på to bakeark, med mel under. Da kan du bare dra dem rett over på rist eller plate.
Jeg ser for meg at dette kan bli godt å ha i fryseren, putte et par sekunder i brødristeren, så smøre med pålegg på toppen. Og du – skulle de bli litt for høye, bare skjær i to og legg pålegg i midten.
Se instruksjoner under bildene lenger ned.
Mjuke matpakkeruter (ca. 30 stk)
Bløtlegg dette melet i en bakebolle: (se bilder lenger ned på siden)
200 g sammalt hvete, fint
100 g rugmel, siktet
2 dl kokende vann
tilsett tangzhongjevning:
2.5 dl vann
50 g hvetemel
Når det er kjørt sammen og stått i 30 min, tilsett:
35 g fersk, blå gjær eller 8 g tørrgjær (ca. 3 ts)
450 g hvetemel
2 dl kaldt vann
5 ss sukker (ta mindre om du ikke liker det søtt i det hele tatt)
8-10 g salt (2-3 ts)
50 g smør
Slik gjør du:
1. Lag tangzhongjevning: Ha vann og mel i en kjele. Varm til det tykner ca. 65 grader (gjør ingen ting om det bobler litt). Rør hele tiden.
2. Vei opp sammalt hvete fint og rugmel i en bakebolle. Tilsett 2 dl kokende vann.
3. Tilsett tangzhongjevning. Bland til det går sammen. La stå i ca. 30 min (har romtemperatur).
4. Tilsett hvetemel, 2 dl kaldt vann og gjær.
5. Elt deigen i noen minutter før du tilsetter sukker, salt og smør i terninger.
6. Elt videre til deigen begynner å slippe kanten på bakebollen. Total eltetid avhenger av intensiteten på eltingen, men jeg vil anslå ca. 15 min.
7. Dra en pose over deigbollen og la den stå på benken i ca. 30 minutter.
8. Del deigen i to, kjevle den ut på hvert sitt bakeark. Bruk mel under.
9. Kjevle så deigen dekker hele arket. Prikk deigen med en gaffel. Bruk en trinse (pizzahjul) og del deigen opp i passe store ruter.
10. Etterhev i ca. 30-45 min.
11. Rett før steking: spray/ pensle på litt vann og sikt over litt mel.
12. Stek midt i ovnen på 225 grader, enten over/undervarme eller varmluft i 8-10 minutter. Med varmluft går det ofte litt raskere. Avkjøl på rist. Frys samme dag de er bakt og tin når de skal spises, enten i ovnen på 120 grader noen minutter eller i en brødrister.
Malin Bismo Lerudsmoen
Takk for oppskrift! Jeg måtte legge til omtrent 2 dl ekstra kaldt vann, men hadde ikke siktet rug så brukte sammalt rug, fin. Tror du det kan være derfor? Ble uansett veldig gode!
Britt
Må man bruke stekepapir? Synes det ble så vanskelig å kjevle ut, da den skled hit og dit.
Elin Krem.no
Det gjør du selvfølgelig akkurat som du vil med:)
Inger
Hei, nå ligger rutene til heving. Gleder meg til å smake disse 😊
Marianne Nauste
Holder på å steke nå. .. over/under varme ELLER varmluft..? Med samme temp ? Rart…
Elin Krem.no
Alt avhenger av ovnen din. Hva fungerer best? Hva pleier du å steke på? Det er du som avgjør.
Berit
Kjempegode og enkelt. Går det an å lage disse eltefritt? Har en student som er ivrig baker av eltefrie brød og som ikke har kjøkkenmaskin.
Elin Krem.no
Det vet jeg ikke, baker aldri eltefritt..
Marianne
Nydelig ! Klaffet på første forsøk.
Susanne
Har mista tellinga på hvor mange ganger jeg har laget disse nå. De er bare SÅ gode!! Takk for oppskrift🤩
Ann C.
Hei Elin!
Disse har jeg bakt mange ganger, for de er guttungens favoritt i matpakken.
Bare et spørsmål om rugmelet. Jeg har brukt siktet rugmel, slik du skriver i oppskriften. Men nå som jeg skulle kjøpe mer rugmel slo det meg at dette melet jo ikke er grovt. Det finnes jo sammalt rugmel både grov og fin. Er det en av disse du bruker? (siden du skriver «bløtlegg det grove melet»).
Hilsen en trofast og litt forvirret følger 😊
Elin Krem.no
Det er jo det fine melet jeg bruker, ja, så det det er jo feil at det står «bløtlegg det grove melet!. Helt riktig påpekt. Henger sikkert sammen med at jeg ser på rugmel som mer grovt enn hvetemel, haha.
June
Har laget denne glutenfri. Veldig bra deig og resultat. Benytter blanding mellom semper mix, mix med fiber og jyttemel. Ellers følger jeg oppskriften…
Elin Krem.no
Så interessant! Takk for at du deler!
Aurora Titulaer
Jeg baker dobbel porsjon av denne oppskriften hver helg. Det holder nesten en uke. Både jeg og barna elsker disse! Så praktisk å slenge de i brødristeren.
Jeg bytter ut mer enn halvparten av hvetemelet med mer grovmel, dropper sukkeret og bruker kun halvparten av smøret. Blir veldig gode!
Therese Smaaberg-Arnhoff
Disse baker vi jevnlig»over here» in California. Stor suksess på matpakken! Tusen takk for nydelige oppskrifter, Elin ❤️
Elin Krem.no
Så stas, Therese! Veldig gøy å vite at matpakkerutene made it over there, haha!