Vil du bli en krem-støttespiller og bidra til at alle oppskriftene på www.krem.no fortsatt forblir gratis for alle?
Send din gave, for eksempel kr. 39,- til VIPPS 509685 Takk for din støtte! - Hilsen Elin

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Filter by Categories
17. mai
Bløtkaker
Brød
Cookies
Dessert
Fakta Om
Featured
Flettebakst
For De Minste
Frukt og bær
Glutenfritt
Godt.no
Grunnoppskrifter
Is
Jul
Kakedekor
Kaker
Konfekt
Langpanne
Marsipan
Muffins
OPPSKRIFTER
Ostekake
Påske
popular
Salt Gjærdeig
Sauser
Scones
Sjokoladekaker
Søt Gjærdeig
Tangzhong
Tips og triks
Ukategorisert
Utstyr

Saftig grovbrød med potet

Saftig grovbrød med potet

Dere har trykket mine grove brødoppskifter til deres bryst, og her kommer enda en i kategorien SAFTIG. Tidligere har jeg brukt tangzhong til fiberrundstykker og brød, jeg har brukt havregrøt i havrestykker og brød, og jeg har selvfølgelig brukt poteter i disse rundtstykkene.
Nå var tiden inne for å bruke den kokte poteta i et brød også. Her har jeg tatt utgangspunkt i mitt smulefrie grovbrød, men jeg har gjort det litt grovere (63% grovt)

Både havregrøt, tangzhong og kokte poteter er fuktighetsbevarende. Det hjelper brødet å holde seg saftig lenger. I tillegg er det grove melet bløtlagt. Det hjelper brødet til ikke å bli så fort tørt.

Om du ikke har akkurat 250 g potet, ta det du har, og juster deigen med litt ekstra væske om den blir fast.

Saftig grovbrød med potet (ca. 3 brød)
Bløtlegging:
6 dl vann
600 sammalt hvete fint
100 g sammalt rug grovt
rør sammen og la stå på benken en time

resten:
1.5-2 dl vann
250 g kokte,  skrelte, knuste poteter
400 g hvetemel
25 g gjær
15 g salt

Slik gjør du:
1. Start med å veie opp det grove melet (sammalt hvete fint + sammalt rug grovt) . Ha det i bakebollen og kjør sammen med 6 dl vann. Rør det sammen og la stå på benken i ca. en time.
2. Vei opp hvetemel, salt og gjær. Tilsett i bakebollen, sammen med knuste poteter og resten av væsken. Hold gjerne igjen litt av væsken for å se om det er nødvendig, tilsett evt når deigen har gått sammen ( etter ca. 4-5 minutter). Juster med mer væske om du syntes deigen er for fast.
3. Elt deigen på middels fart i totalt 10-12 minutter. Prøv gjerne å ta en glutentest. Det er vanskelig å ta glutentest på grove deiger, men du får en viss indikasjon. Pass på at deigen ikke blir for varm. Den er perfekt rundt 26 grader.
4. Dekk til bakebollen med en klede eller pakk inn i plast og la stå på benken enda en times tid.
5. Del deigen i 3 emner. Form store boller som du legger under et håndkle. Begynn med den første bollen du lagde og form til brød. Det heter å slå opp brødene. Du kan se det her. Legg i form.
6. La etterheve i en time. Før steking: pensle eller spray litt vann på. Ta den skarpeste kniven du har eller et barberblad og lag et litt dypt snitt i hvert brød (jeg gjorde det ikke fordi min deig var litt i bløteste laget)
7. Sett ovnen på 280 grader. Sett en liten langpanne i bunnen av ovnen.
8. Sett brødene inn i ovnen, ett hakk ned fra midten, og kast 1-2 dl kokende vann i langpanna. Lukk ovnsdøra raskt igjen.
9. Etter 5 minutter, ta ut langpanna og skru ned temperaturen til ca. 230 grader.
10. Stek brødene i ca. 25-35 minutter (avhenger av hvor store brød du baker) – eller bruk et digitalt termometer og stikk inn i brødet. Skal ha 96-98 grader.
11. Avkjøl brødene på rist (tøm raskt ut av evt former).

 

Rør sammen grovt mel og vann og la stå en times tid.

Kokte poteter – jeg hadde 250 g og brukte alt…

Vei/mål opp resten av ingrediensene.

Ha det i bakebollen og tilsett resten av væsken. Hold litt igjen – tilsett etter 3-4 minutter. Husk at du alltid kan justere deigen med væske.

Min deig fikk litt for mye væske, derfor litt vanskelig å slå opp, men..

…gjorde et forsøk likevel.

Jeg har to veldig store former som tar 3 liter – du kan bruke de formene du har!

Brødene etterhevet litt over en time på benken, jeg sprayet med vann så toppen ikke skulle tørke ut.

Stekt i totalt 30 minutter. Skyver på 280 grader – så ned til 225 grader etter 5 minutter (lager damp ved å helle kokende vann i en liten langpanne som står nederst i ovnen)


Be the first to write a review
Ingen kommentarer

Legg igjen kommentar

Kommentar
Navn
E-post
Website

Saftig grovbrød med..

Dere har trykket mine grove brødoppskifter til deres...

Krydderkake med Bisc..

Høsten er tiden for krydderkaker, og har du...

Rugbrød

Jeg har bakt noe for første gang: Rugbrød!...

Elins saftige havres..

Det lakker og lir mot skolestart, og jeg...

Mjuke horn

Mjuke horn - en klassiker jeg bakte for...