Din handlekurv er tom.

Saftig grovbrød med potet
Dere har trykket mine grove brødoppskifter til deres bryst, og her kommer enda en i kategorien SAFTIG. Tidligere har jeg brukt tangzhong til fiberrundstykker og brød, jeg har brukt havregrøt i havrestykker og brød, og jeg har selvfølgelig brukt poteter i disse rundtstykkene.
Nå var tiden inne for å bruke den kokte poteta i et brød også. Her har jeg tatt utgangspunkt i mitt smulefrie grovbrød, men jeg har gjort det litt grovere (63% grovt)
Både havregrøt, tangzhong og kokte poteter er fuktighetsbevarende. Det hjelper brødet å holde seg saftig lenger. I tillegg er det grove melet bløtlagt. Det hjelper brødet til ikke å bli så fort tørt.
Om du ikke har akkurat 250 g potet, ta det du har, og juster deigen med litt ekstra væske om den blir fast.
Saftig grovbrød med potet (ca. 3 brød)
Bløtlegging:
6 dl vann
600 sammalt hvete fint
100 g sammalt rug grovt
rør sammen og la stå på benken en time
resten:
1.5-2 dl vann
250 g kokte, skrelte, knuste poteter
400 g hvetemel
25 g gjær
15 g salt
Slik gjør du:
1. Start med å veie opp det grove melet (sammalt hvete fint + sammalt rug grovt) . Ha det i bakebollen og kjør sammen med 6 dl vann. Rør det sammen og la stå på benken i ca. en time.
2. Vei opp hvetemel, salt og gjær. Tilsett i bakebollen, sammen med knuste poteter og resten av væsken. Hold gjerne igjen litt av væsken for å se om det er nødvendig, tilsett evt når deigen har gått sammen ( etter ca. 4-5 minutter). Juster med mer væske om du syntes deigen er for fast.
3. Elt deigen på middels fart i totalt 10-12 minutter. Prøv gjerne å ta en glutentest. Det er vanskelig å ta glutentest på grove deiger, men du får en viss indikasjon. Pass på at deigen ikke blir for varm. Den er perfekt rundt 26 grader.
4. Dekk til bakebollen med en klede eller pakk inn i plast og la stå på benken enda en times tid.
5. Del deigen i 3 emner. Form store boller som du legger under et håndkle. Begynn med den første bollen du lagde og form til brød. Det heter å slå opp brødene. Du kan se det her. Legg i form.
6. La etterheve i en time. Før steking: pensle eller spray litt vann på. Ta den skarpeste kniven du har eller et barberblad og lag et litt dypt snitt i hvert brød (jeg gjorde det ikke fordi min deig var litt i bløteste laget)
7. Sett ovnen på 280 grader. Sett en liten langpanne i bunnen av ovnen.
8. Sett brødene inn i ovnen, ett hakk ned fra midten, og kast 1-2 dl kokende vann i langpanna. Lukk ovnsdøra raskt igjen.
9. Etter 5 minutter, ta ut langpanna og skru ned temperaturen til ca. 230 grader.
10. Stek brødene i ca. 25-35 minutter (avhenger av hvor store brød du baker) – eller bruk et digitalt termometer og stikk inn i brødet. Skal ha 96-98 grader.
11. Avkjøl brødene på rist (tøm raskt ut av evt former).

Ha det i bakebollen og tilsett resten av væsken. Hold litt igjen – tilsett etter 3-4 minutter. Husk at du alltid kan justere deigen med væske.