Elins fiberbrød

Elins fiberbrød

Brød! Supermykt og godt. 68 % grovt, rikt på fiber, lettspist og laget over samme lest som fiberrundstykkene jeg lagde i fjor.

Eneste forskjell på denne oppskriften og på de supermjuke fiberrundstykkene er at jeg har brukt mindre olje og byttet ut vann med Kefir i væsken som tilsettes. Jeg ville teste om det ble mykere resultat, og sannelig om jeg vet, men mykt – det ble det. Skikkelig mykt. Da jeg bakte i dag brukte jeg en hel pakke gjær (50 g) – det syntes jeg var litt mye, deigen hevet nesten litt for fort. I oppskriften vil du se at jeg har redusert mengden til 40 gram.

Stekingen er sånn som jeg vanligvis steker brød – inn i glovarm ovn, i med litt kokende væske i en liten langpanne for å skape damp, så skru ned temperaturen. Hvis ovnen din ikke går til 280 grader – stek på 230-240. Disse brødene tar fort farge, så skru ned temperaturen ytterligere om det trengs.

Bruk gjerne et digitalt termometer for å sjekke at brødet er ferdig stekt. Det skal være 96 grader i midten.

Av deigen får du tre brød. Jeg har brukt former som tar 2 liter. Pass på å smøre formene, enten med smør, margarin eller formfett, eller bruk bakepapir. Jeg har lært, to av brødene satt dønn fast..

Elins fiberbrød (3 stk)
Tangzhongjevning:
120 g Hvetebakst (eller vanlig hvetemel)
6 dl vann
———————

630 g Hvetebakst (eller vanlig hvetemel)
375 g sammalt hvete fint
300 g havrekli
1 dl olje (raps eller oliven)
45 g mørk sirup
30 g maltekstrakt
40 g gjær (fersk, blå) (tilsvarer 9.6 gram / 4 ts tørrgjær)
25 g salt
4.5 dl Kefir, annen syrnet melk eller kaldt vann

Slik gjør du:
1. Start med å lage tangzhongjevning ved å ha 120 g mel i en kjele med 6 dl væske. Rør gjerne ut melet i litt vann først, før du heller i resten (så slipper du klumper). Varm til det tykner (65 grader). Rør hele tiden. Avkjøl jevningen.
2. Ha avkjølt jevning i en bakebolle. Tilsett hvetebakst, sammalt hvete fint, havrekli, gjær, sirup, maltekstrakt og vann. Vent med å ha i olje og salt.
3. Sett på maskinen og elt i ca. 10 minutter på middels fart. Tilsett salt og olje.
4. Elt deigen 5-10 minutter til etter at du har tilsatt oljen og saltet. Deigen skal ikke være varm. Blir den varm, stopp eltingen før.
5. Dra en pose over bakebollen og la den heve en times tid på benken.
6. Etter en time, del deigen opp tre (vekt ca. 900 g gram).
7. Slå opp til brød og ha i smurte former som rommer 2 liter. Bruk evt. bakepapir.
8. La etterheve under et klede i ca. 30-45 minutter. Spray eller pensle på vann under hevingen, så deigoverflaten ikke tørker ut.
9. Sett inn en liten langpanne i bunnen av ovnen når du skrur den på. Brødene settes (midt i ovnen) i glovarm ovn (280 grader). Hell kokende vann i langpanna. Når du heller på kokende vann dannes det damp – lukk ovnsdøra fort du kan, sånn at dampen ikke forsvinner ut. Skrur ned til 240 grader med det samme døra er lukket. PS. Om ikke ovnen din går så høyt, sett brødene inn på 230-240 grader.
10. Steker du på over/undervarme tar det mellom 30-40 minutter, med varmluft går det på ca. 30 minutter. Bruk gjerne et termometer og mål kjernetemperatur i brødet til 96 grader.
11. Ta brødene ut av ovnen og hell dem ut av formene med det samme. Avkjøl på rist.
Brødene kan gjerne fryses.
12. Legg på rist og avkjøl.

Tangzhongjevningen helles rett i bakebollen. La den bli helt avkjølt.
Når jevningen er avkjølt, vei opp resten av ingrediensene i bakebollen, bortsett fra olje og salt.
Elt godt noen minutter før salt og olje tilsettes.
Ferdig eltet! Settes under et klede på benken en times tid.
Sånn ser deigen ut når den er ferdig hvilt.
Del deigen i tre biter på ca. 900 g. Smør formene.
Slå opp brødene ved å klemme ut deigen og slå / rulle sammen.
Ha brødene over i formene og la etterheve i ca. 45 min.
Ferdig stekt! Helles ut av formene umiddelbart.
Nydelig skorpe, supermjukt inni.
Nydelig godt brød som gjerne må fryses.

5 based on 14 reviews
29 Kommentarer
  • Skrevet på21:31, 2. august 2023

    Hei, har du noen ideer om hva jeg kan erstatte havrekli med?:)

  • Anne Stark
    Svar
    Skrevet på18:06, 3. august 2023

    Hei Elin, jeg bor i Tyskland . Hva er forskjellen mellom hvetebakst og hvetemel?
    Hilsen
    Anne

  • Ina Grasdal Risvold
    Svar
    Skrevet på15:09, 4. august 2023

    Dette ble skikkelig godt! Måtte smake en skive med det samme, og det var helt nydelig med smør og rabarbrasyltetøy på!

  • Anne Marthe Nymark
    Svar
    Skrevet på09:48, 5. august 2023

    Kan man erstatte evt droppe mørk sirup?

  • Grethe Imislund
    Svar
    Skrevet på10:09, 7. august 2023

    Hei Elin!
    Kan jeg bruke tørrgjær i stedet for fersk gjær? Og i så fall hvor mange gram?
    Tusen takk for nydelige oppskrifter! 🙂

      • Anita Myren
        Svar
        Skrevet på14:10, 8. august 2023

        Hei Elin.Takk for flott oppskrift, en ny favoritt👍🥰

  • Tonje
    Svar
    Skrevet på20:09, 9. august 2023

    Kjempe gode!! Disse blir garantert laget igjen. Hadde ikke brødformer så stekte alle tre på dyp plate til ovnen, gikk kjempe fint👏🏼😊

  • Ellen
    Svar
    Skrevet på14:08, 10. august 2023

    Hei! Må man ha maltekstrakt eller kan det erstattes med noe annet? Det er vanskelig å få tak i 😅

    • Lisbeth Kortgård
      Svar
      Skrevet på11:28, 12. august 2023

      Hei, jeg kjøpte maltekstrakt på Meny. Spør betjeningen om du ikke finner.

    • Anette Moen
      Svar
      Skrevet på20:01, 13. august 2023

      Jeg kjøpte på Rema. Men måtte «Google» meg frem til hvor jeg fant det. Stod på samme sted som tran og vitaminer.
      Veldig gode brød! Og lett forklart oppskrift! Tusen takk, Elin 😍

  • Beate Lie
    Svar
    Skrevet på18:56, 16. august 2023

    Hei😊 Hvor får du tak i hvetebakst?

  • Maria
    Svar
    Skrevet på22:43, 23. august 2023

    Altså! Første gang med Hvetebakst, men absolutt ikke siste, dette blir go-to-oppskriften for brødbakst fremover. I mangel på maltekstrakt og sirup hadde jeg i et par gode spiseskjeer mild sommerhonning i stedet (nesten programforpliktet når en er gift med en birøkter), fungerte strålende.

  • Anette
    Svar
    Skrevet på14:42, 17. oktober 2023

    Hei. Kan man bruke dampfunksjon på stekeovn hvis man har dette?

  • Berit
    Svar
    Skrevet på13:26, 19. oktober 2023

    Nå har jeg bakt disse brødene 4 ganger, fantastisk gode! Jeg lurer på hvordan du får de så høye og fine? Har brukt former på 2 liter, da ble de veldig flate. Brukte i dag former på 1,5 liter, de ble likevel ikke så høye som dine. Jeg bruker vanlig hvetemel og har ikke hatt i maltekstrakt. Kan det ha noe å si?

      • Berit
        Svar
        Skrevet på11:24, 22. oktober 2023

        Nei, jeg slår nok ikke opp brødene slik du gjør. Jeg triller hvert emne til en ball og ruller de ut til en pølse. Skal prøve å slå opp brødene neste gang i tillegg til at jeg skal ha maltekstrakt i deigen.

  • L
    Svar
    Skrevet på08:51, 13. januar 2024

    Takk for denne oppskriften! Jeg har bakt forskjellige brød lenge, og siden jeg har fulgt deg og laget mange av dine kaker tenkte jeg å teste ut fiberbrødet ditt. Jeg var skeptisk til å kjøpe inn både havrekli og maltekstrakt siden jeg ikke har brukt det før. Var redd det ikke skulle bli brukt igjen og bare ta opp skapplass hvis brødet ikke var en favoritt. Men der lærte jeg av kommentaren dine over at de må med. Og nå forstår jeg hvorfor. Fantastisk smak og holdbarhet på dette brødet. Takk!

  • Marianne
    Svar
    Skrevet på14:01, 3. mars 2024

    Tom for olje, kan eg bruke smør istaden for, evt kor mykje?

  • Tove
    Svar
    Skrevet på17:27, 15. april 2024

    Kan man steke brødene på Varmluft?

Legg igjen kommentar

Kommentar
Navn
E-post
Website

Maiboller 2024

Maimåned er rett rundt hjørnet og jeg har...

Elins supermjuke coo..

Hæ, hva sa du? tangzhong-jevning i en cookie?...

Toscakake i langpann..

Det er snart mai og tid for dugnader,...

Verdens enkleste sit..

Trenger du en enkel og rask dessert med...

Snurrer med makron o..

Snurrer med makronfyll er alltid godt, og i...