Din handlekurv er nå tom!
Vaniljekrem – grunnoppskrift
Jeg er en sånn som får vann i munnen bare jeg hører ordet vaniljekrem. Det er en krem som kan brukes til å lage så uendelig mye godt! Jeg nevner: Linser, napoleonskake, fruktterter, fyll til kringler og profitorolls, fyll i bløtkaker – med masse mer. Du må gjerne kjøpe ferdig, eller lage av pulver – det er ditt valg, men min påstand er; har du først smakt den ekte, fløyelsmyke vaniljekremen med små knasende vaniljefrø, ja da tror jeg du er solgt. Vanskelig sier du? Ikke etter å ha sett fremgangsmåten her! Jeg begynner med å finne frem alle ingrediensene. Melk, fløte, maisennamel, sukker, egg og vanilje. Ekte vanilje skal det være. Bruk gjerne noen kroner ekstra på en god vaniljestang. Dersom den føles litt «tung», er fuktig, glinsende og myk har du funnet en god vaniljestang. Er den tørr, lett og sprø når du skjærer den i to – styr unna. Husk at du kan skylle en brukt vaniljestang etter bruk. Tørk den og ha den på et lukket glass med sukker. Da har du et glass med verdens beste vaniljesukker. |
Vaniljekrem
Melk/fløte 1/2 liter (2.5 dl melk + 2.5 dl fløte) Slik gjør du: 2. Hell melken/fløten i en kjele. 3. Splitt vaniljestangen, skrap ut innholdet og ha alt i kjelen. (Også den hele stangen) 4. Kok opp væsken og hell litt av den kokende væsken i bollen med eggeblandingen mens du rører. 5. Hell så alt tilbake i kjelen og rør kraftig til det tykner. Pass på at det ikke brenner seg. 6. Ha kremen i en avlang form og kle med plastfilm. Bør avkjøles hurtig. Som du ser bruker jeg ikke en halv vaniljestang engang til denne oppskriften. Det er fordi disse vaniljestengene er så kraftige og fulle av smak, så en kvart holder (etter min smak). Splitt den i to og skrap ut de små frøene inni. Dette er vaniljefrø som gir den fantastiske smaken. Alt skal med oppi kjelen med fløtemelk. Også stangen. |
Ha i vaniljestang og frø |
Fløtemelk og eggeblanding |
Kokende melk has i eggeblanding |
Vaniljestang og frø has i kjelen med fløtemelk. Bland sammen eggeplommer, sukker og maisennamel i en egen beholder. Bland godt! Rør i kjelen hele tiden mens du koker opp melken. Når den bobler, heller du litt av den kokende melken i eggeblandingen.
Hell alt tilbake i kjelen igjen |
Rør kraftig til det bobler og tykner |
Ønsket konsistens! |
Rør godt og hell straks alt tilbake i kjelen. Sett kjelen tilbake på platen og rør godt hele tiden. Nå skal kremen tykne. La kremen boble en liten stund, ta den så av platen. (Skulle kremen skille seg kan du prøve å kjøre den sammen i en stavmikser). Hell kremen over i en beholder med stor flate.
Mette Trobe
Prøvde meg på vaniljekrem (ikke din oppskrift) i går for første gang. Men den skilte seg under koking. Da kom jeg på at Krem.no ofte har gode førstehjelps-råd når noe skjærer seg. Og jammen reddet du med med tips om å bruke stavmikser 🙂 Vaniljekremen ble helt super!! Så tusen takk!
Anne Åse Lindeflaten
Den har eg laga i dag!
.Deilig, – har litt til overs, kan den frysast?
Elin Krem.no
Helst ikke. Er holdbar i kjøleskap i tre dager.
Nina Kallestad Andreassen
Hei, lurte på om det bare er å doble ingrediensene for å lage en større porsjon, og bruke 70 gram maizena ? (Har bommet tidligere med maizena i kakefyll – det ble «sjurt» å spise 😂. Beste hilsen Nina
Elin Krem.no
Ja, det går fint. Maisenna må til for å tykne kremen, men koker du den skikkelig forsvinner smaken.
Inger Møller
Tenker på hvor mye melk el.l som skal til for å dynke en sukkerbrød sånn at den blir helt perfekt
Elin Krem.no
Jeg dynker aldri med melk, bruker heller noe som kan tilføre kaka mer smak, som for eksempel fruktsaft eller vanlig sitronbrus. Dynker heller for lite enn for mye, liker ikke at kaka nesten er gått i oppløsning når den kommer i munnen.
Anny Hermansen
Stavmikser reddet også skilt vaniljekrem her. Laget først krem fra pulver. Det smakte papir, så laget heller denne, som er himmelsk mye bedre, og nesten like rask å lage.
Leiv Larsen
Om man bruker fløte istedenfor melk, hva skjer med kremen da?
Og skal man da fortsatt bruke maisenna, eller må/bør/kan denne kuttes?
Usikker på om maisenna tilfører smak eller gjør kremen enda stivere om det brukes kremfløte.
Elin Krem.no
Fløte gjør kremen fyldigere, men du må fortsatt bruke maisenna.
Line Røssland
Har lyst til å prøve mg på dette,men Kan jeg bruke vaniljesukker istedenfor vaniljestang!??
Takknemlig for svar😊
Elin Krem.no
Det kan du, men smaken er alt for svak til at det vil smake særlig vanilje. Det må ganske store mengder til. Vaniljesukker er stort sett bare melis, så hvis du velger å bruke et lass med vaniljesukker kan du redusere sukkermengde tilsvarende.
Sandra Lorentsen Furumo
Du kan nok prøve vaniljepulver istedenfor vaniljestang, men ikke vaniljesukker
Anette Bergh Frøytlog
Jeg lurer på om du har et greit tips på å få vaniljekrem inn i bollene?
Elin Krem.no
Mener du før de er stekt? ha vaniljekremen i en sprøytepose, stikk den inn i den ferdighevede bollen og klem. Da får du vaniljekremen inni bollen 🙂
Brit Elin
Jeg ser meg aldri tilbake! Aldri mer «kjøpekrem» . Denne var enkel og så god!
Siv Therese Eie Fyljesvoll
Kremen blir litt tynn i konsistensen, hva gjør jeg galt da mon tro? Nydelig smak og takk for stavmikser tips👌🏻
Elin Krem.no
Den må koke. Hvis den er suppe har den ikke kokt nok. Da vil den stivne i kjøleskapet.
Kamilla
Beste vaniljekrem! Veldig lettvin å få til også!
Eva Kvamme
Tusen takk for super oppskrift! Har laget denne i dag,- super oppskrift så godt forklart og med bilder – helt toppers! Du tipser om st vi kan bruke vaniljestangen i sukker, etter «vask» og tørk. Skal den males/knuses da?
Elin Krem.no
Kjøres i en foodprocessor og siktes. Så har du vaniljesukker.