Din handlekurv er nå tom!
Boller til fastelavn
Om få dager er det fastelavn og her gir jeg deg TO måter å lage boller på. Den ene er de supermjuke tangzhong-bollene, den andre – min vanlige bolledeig. Hvis du ikke veit hva tangzhong er – les mer her
Boller tangzhong anbefales dersom du skal bake bollene dagen før de skal fylles med krem. De vil holde seg mjuke og saftige. Etter at bollene er avkjølt, pakk dem inn i plast og la ligge på benken til dagen etter.
Fyll! Jeg har laget tre varianter. En med mandelmasse, en med bringebærsyltetøy, vaniljekrem og krem og en med jordbærsyltetøy og krem. Du velger!
Hva slags gjær? Jeg bruker fersk blå gjær. Du kan gjerne bruke rød (til søte deiger). Det går litt raskere fordi gjærtypen er laget for å reagere med sukkeret i deigen. Jeg bruker fortsatt blå fordi man ved å la deigen heve sakte(re) utviker mer smak i deigen. Skal du bruke tørrgjær bruker du 5-6 gram (litt under halv pakke). Tørrgjær trenger litt lenger tid på å komme i gang, bruk gjerne litt lunken væske.
Boller – tangzhong style (ca. 15-18 boller)
jevning:
40 g mel
200 g melk
avkjøl jevningen før du blander inn resten (bortsett fra smøret)
Tilsettes i tillegg til jevning:
460 g hvetemel
1 dl sukker
20 g gjær
175 g kald væske (gjerne melk)
75 g smør i terninger (tilsettes etter ca. 10 min)
2 ts kardemomme
1 egg (valgfritt)
en liten klype salt
Slik gjør du:
1. Lag først en jevning av mel og væske. Varm den til kokepunktet så den tykner. Avkjøl til romtemperatur. Bland jevning pluss resten av ingrediensene i bakebollen. Du kan bare smuldre gjær rett i bollen, behøver ikke røres ut i væske.
2. Vei opp smør og kutt i terninger. Tilsettes når deigen har eltet 8-10 minutter.
3. Deigen eltes godt totalt ca. 15-20 minutter. Sett opp farten siste 5 min. For å vite når du har eltet og knadd nok – ta en liten deigkule og dra den mellom fingrene. Når du kan dra ut en tynn, gjennomsiktig hinne er den ferdig eltet. Hvis den revner og virker «kort» når du drar i den, elt deigen videre.
4. Sett deigen et lunt sted til heving. (Pakk bakebollen inn i en pose)
5. Når deigen har hevet til dobbel størrelse, lag biter på ca. 50 gram eller mer. Rull til boller og sett på en plate kledd med bakepapir.
6. Settes til heving ca. 35-45 minutter til.
7. Stekes på 225 grader (over/undervarme) 7-12 minutter (pensle med egg før steiking om du ønsker)
Boller (15-18 boller)
500 g hvetemel
1 dl sukker
20 g gjær
3 dl væske (gjerne melk)
75 g smør
2 ts kardemomme
1 egg (valgfritt)
1 egg til pensling (valgfritt)
en liten klype salt
Har du lest mine beste tips og triks på hvordan du skal lykkes med søt gjærdeig?
Slik gjør du:
1. Bland alt det tørre i en bakemaskin, tilsett romtemperert eller kald melk og egg, smuldre i gjær i bollen og start maskinen. Syntes du deigen virker for tørr – tilsett litt mer væske.
2. Vei opp smør og kutt i terninger. Tilsettes når deigen har eltet 8-10 minutter.
3. Deigen eltes godt totalt ca. 15-20 minutter. Sett opp farten siste 5 min. For å vite når du har eltet og knadd nok – ta en liten deigkule og dra den mellom fingrene. Når du kan dra ut en tynn, gjennomsiktig hinne er den ferdig eltet. Hvis den revner og virker «kort» når du drar i den, elt deigen videre.
4. Sett deigen et lunt sted til heving. (Pakk bakebollen inn i en pose)
5. Når deigen har hevet til dobbel størrelse, lag biter på ca. 50 gram eller mer. Rull til boller og sett på en plate kledd med bakepapir.
6. Settes til heving ca. 35-45 minutter til.
7. Stekes på 225 grader (over/undervarme) 7-12 minutter (pensle med egg før steiking om du ønsker)
Hvor mye kremfløte og vaniljekrem trenger du?
3 dl kremfløte holder til ca. 8-10 boller. Hvis du vil fylle litt vaniljekrem i midten klarer du deg med en halv porsjon vaniljekrem.
Mandelfyll:
100g mandler
100 g melis
2-3 ss kokende vann
Kjør sammen mandler, melis og vann i en foodprocesor. Tilsett mer vann om konsistensen er fast. Ønsker du en litt mer spennende smak på mandelfyllet kan du for eksempel riste mandlene i stekeovnen på 200 grader i 7-10 minutter, eller tilsette for eksempel litt rom eller cognac i steden for kokende vann.
Rørte bær:
Bruk friske eller frosne bær. Rør sammen i en mikser eller knus bærene med en gaffel. Smak til med sukker.
Del bollene i to. Ha på rørte bær eller vanlig syltetøy/ mandelmasse. Ha på krem og eventuelt vaniljekrem. Legg på toppen av bollen og dryss på litt melis på toppen.
Supergode boller! Love it! Love it! Love it!
Lise Saur
I dag ble det fastelavensboller tangzhong style. Første forsøk med denne bakemåten. Ble godt mottatt i heimen 🙂 Myke og gode boller! Spennende å se om de er like gode i morgen!
Elin Solvang Andersen
Gjæren skal ikke dobbles?
Elin Krem.no
skal du doble oppskriften kan du doble gjærmengden også
Paulene
I live in the U.S. & I don’t think we have blue or red yeast. Are you familiar with the yeast here & what are the differences?
Aimee
Hei, kan man bruke tørrgjær i denne? I så fall, hvor mye?
Elin Krem.no
ja, du kan bruke tørrgjær, men da må du bruke lunken eller varm væske. Ellers vil dette ta votter og vinter. Hvor mye tørrgjær du trenger? 25 g vanlig gjær er 5-6 gram tørrgjær eller 2 ts.
Randi Hidle
Har du noko erfaring med å doble oppskrifta, alle ingredienser x 2 ?
Elin Krem.no
Jepp. Alt x 2
Siv Tove Årthun Nylund
Hei!
Jeg elsker bolleoppskriften din og får mye skryt av hvor gode bollene mine er, men jeg lurer på en ting; hvilke smør bruker du? Jeg må alltid tilsette mer mel enn det som i oppskriften og må bruke endel ved utbaking. Jeg bruker Bremyk, som jo blir veldig flytende i romtemperatur, og lurer på om det er grunnen til den bløte deigen?
Elin Krem.no
Nei, det er nok ikke årsaken. Smør eller margarin er ett fett. Hovedsaken er at det er fast og ikke flytende. Mitt råd: Elt deigen mer (og evt. kraftigere).
Inger Johanne Sundby
Når jeg deler smøret i terninger for å ha de i deigen. Skal jeg bare slippe en og en terning ned?
Elin Krem.no
ja
Ingunn
Hvorfor bruker du blå gjær og ikke rød gjær?
Elin Krem.no
Gammel vane og fordi jeg syntes rød gjær reagerer for raskt. Det er FOR mye futt. Kunne sikkert brukt rød, men da ville jeg gått noe ned på mengden.
Nina Lunde
Har prøvd dette for første gang. Var sikker på ar det skulle bli skikkelig klin når jeg skulle trille ut bollene men det gikk helt fint. Jeg brukte soft margarin i stedet for smør fordi jeg ikke rakk å romtemperere det. Har og brukt tørrgjrær. Så langt ser det flott ut. Brukte mobilen for å ta tiden med eltingen – fort gjort å elte for kort.
Takk for tips for sjekke om den er eltet nok!!
Nå blir det boller hele helgen 🙂 Takk for at du deler Elin
Nina
Siri
Nødhjelp trengs!! Tror muligens jeg har eltet litt for lenge/mye, deigen gikk fra å være fast til å bli mer løs/klissete. Klarer å stramme den til en noenlunde ok ball, så helt håpløs er den nok ikke. Men har du noen redningstips?
Elin Krem.no
Prøv å sette deigen i kjøleskapet. Da blir deigen lettere å jobbe med.
Siri
Takk! Var det jeg gjorde basert på tipset ditt om å sette den litt mer klissete thanzhong-deigen kaldt. Godt med alle tipsene du gir – som også redder oss i andre situasjoner! Holder det at deigen KUN står f. eks. 1,5 time i kjøleskapet, eller bør den stå på kjøkkenbenken også for å heve seg mtp varme? Eller er det bare hvilen den trenger – egentlig ikke det å doble seg i størrelsE?
Elin Krem.no
Min erfaring er at den kun trenger hvilen, jeg tenker ikke så mye på dobbel størrelse lenger, så dersom jeg velger hvile i kjøleskapet blir det kun der. Varmen får den så snart du begynner å jobbe med deigen igjen.
Mette
Hei! Har en gammel electrolux assistent kjøkkenmaskin. Der ser eltekroken annerledes ut. Ingen spiral liksom. Vil den elte like bra som den med spiral?? Skal jeg elte med den i 15-20 min?
Tusen takk på forhånd for svar! 🌸
Elin Krem.no
Bare å prøve!
Christl Ellingsen
Skal det være egg i deigen også eller bare til å pensle med?
Elin Krem.no
I deigen
silje tronstad
saltet eller usaltet smør?
Elin Krem.no
jeg bruker saltet
Åse
Er det mulig å bruke tangzhong style når man skal lage glutenfrie boller?
Elin Krem.no
Det har jeg dessverre ikke testet. Noen sier de får det til, andre ikke.
Cecilia Peng Kärrholm
Hi!
I would like to try this recipe but I want to adjust it to plant based, which means no butter. I don’t like vegan butter with coconut oil. Should I replace the fat with water, soy milk, cashew cream, pumpkin butter, something else or just don’t replace with anything? I will replace milk with soy milk. What do you think?
Best regards,
Cecilia
Elin Krem.no
Jeg kjenner ikke til noen av alternativene du ramser opp, men hvis en av dem er i fast form – bruk det. Ikke tilsett fettet som væske.