Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Filter by Categories
17. mai
Bløtkaker
Brød
Cookies
Dessert
Fakta Om
Featured
Flettebakst
For De Minste
Frukt og bær
Glutenfritt
Godt.no
Grunnoppskrifter
Is
Jul
Kakedekor
Kaker
Konfekt
Langpanne
Marsipan
Muffins
OPPSKRIFTER
Ostekake
Påske
popular
Salt Gjærdeig
Sauser
Scones
Sjokoladekaker
Søt Gjærdeig
Tangzhong
Ukategorisert
Utstyr

Brioche med vaniljekrem

Brioche med vaniljekrem

Du er kanskje av dem som kjøper en sånn Brioche i metallform til kaffen denne sommeren? Jeg fikk lyst til å lage denne selv, for når du ser på holdbarhetsdatoen på den kaka får man jo plutselig ikke så lyst til å spise den lenger. At gjærbakst MED vaniljekrem kan ligge i butikkhylla i flere uker er for meg helt uforståelig.

Brioche er en gjærdeig med ekstra mye smør/margarin og egg. Den er supermyk og litt små-salt i smak. Du har kanskje sett denne oppskriften laget med tangzhong tidligere? Jeg har også laget noen aldeles nydelige hamburgerbrød med briochedeig.

Deigen trenger mer gjær enn til en vanlig bolledeig. Det er fordi den inneholder mye smør/margarin, sukker og egg. Bruk gjerne den røde pakka med gjær.

Av denne deigen får du to stk brioche bollekaker. De er stekt i smurte former som er ca. 28 cm i diameter. Grunnen til at jeg ikke hadde på vaniljekrem direkte på deigen og rullet sammen, er at deigen blir vanskelig å gjennomsteke. Derfor tyter jeg heller vaniljekremen i midten av hver bolle rett før steking.

Problemet med brioche-deig er at den for tar farge på toppen (særlig hvis man pensler med egg) og steker for kort. Da blir den understekt (rå). Jeg stekte mine to kaker en for en. Den første stekte litt over 10 minutter på en blanding av varmluft og over/undervarme. Den ble litt rå i midten, men ikke verre enn at den kunne spises. Har du ovn med pizza-effekt? Bruk det. Sett gjerne risten ett hakk ned fra midten.

Kakene blir raskere mørke i farge ved å bli penslet med egg, men ha litt vann i egget, så unngår du at briochen blir for mørk for raskt. Du kan gjerne droppe egget også, siden det likevel skal melis på toppen.

Brioche med vaniljekrem (2 stk)
700 g hvetemel
125 g sukker
35 g gjær (fersk blå eller rød)
200 g smør/ margarin
2 dl melk
2 dl egg
1.5 ts salt

En halv porsjon vaniljekrem 
1. 25 dl helmelk
1.25 dl kremfløte
50 g sukker
15 g maisenna
½ vaniljestang (eller 3 ts ekte vaniljesukker)
2 stk eggeplommer

Splitt vaniljestangen (eller bruk vaniljepasta/ vaniljesukker), skrap ut innholdet og ha alle ingrediensene i en kjele (også stangen). Rør til det tykner (5-6 bobler). Avkjøles. 


Slik gjør du:
1. Bland alt av ingredienser i en bakebolle, bortsett fra smør/margarin og salt. Bruk kald væske.
2. Elt på middels fart i 10-15 minutter. Tilsett kaldt smør/ margarin i biter og salt. Elt videre noen minutter, til du kan ta glutentesten. Kjør gjerne opp farten på maskinen de siste fem minuttene.
3. Deigen settes på benken en times tid. (Pakk bakebollen inn i en pose).
4. Når deigen har hvilt en times tid, del opp i 24 emner på ca. 60 gram.
5. Trill til boller, lag små snurrer av dem og plasser 12 stk i hver form kledd med bakepapir (ca. 28 cm i diameter). Smør kanten for formene med smør/margarin.
6. La heve i ca. 30-45 min.
7. Ha avkjølt vaniljekrem i en sprøytepose. Lag kratere i midten av bollen og sprøyt i vaniljekrem. Pensle evt. med egg.
8. Stekes litt ned i ovnen på 225 grader (varmluft, gjerne pizzaeffekt) i ca. 5-7 minutter. Skru ned temperaturen til 210 grader og stek i 5-7 minutter til.
9. Skjær langs kanten av formen og dra bollekaken over på rist for avkjøling.
10. Ta på melisglasur og la bli helt avkjølt før den spises.

La deigen hvile en times tid før du deler deigen i biter..
..på 60 gram. 12 stk per form.
Trill bollene til små snurrer.
Plasser i formen på 28 cm.
La etterheve og lag små groper til vaniljekremen.
Tyt i vaniljekrem.
Klare for steking. Jeg måtte steke en og en form.
To stykk nydelige brioche-bollekaker ferdige. Avkjøles på rist. Disse kan gjerne fryses uten glasur.
Lag melisglasur av vann og melis og ha på briochen. Spises avkjølt.




4.4 based on 5 reviews
12 Kommentarer
  • Liv,Gangsrad
    Svar
    Skrevet på00:13, 13. juli 2023

    Det står 2 dl egg i oppskriften.
    Skal det ikke være 2 stk. egg?

    • Liss karin johansen
      Svar
      Skrevet på22:19, 18. juli 2023

      Di ble perfekte, selv om jeg glemte å ha papir i bunnen så løsna kakene uten problem fra forma😀 stekte dem et par minutter ekstra men unnlot å pensle dem,ser,og smaker MYE bedre enn de fra butikken😍

  • Janne Larsen
    Svar
    Skrevet på16:40, 16. juli 2023

    Var utrolig god👍lett deig og jobbe med👍blir nok bakt flere ganger🥰tusen takk for oppskrift🥰

  • Tone Sørensen
    Svar
    Skrevet på14:11, 28. juli 2023

    Veldig lett oppskrift å følge, får dog ALDRI til glutentesten😢Samme hvor lenge jeg elter..

      • Tone sørensen
        Svar
        Skrevet på18:30, 30. juli 2023

        Kenwood Major, eldre årgang😊eltet i over en halvtime uten resultat. Dog ble sluttresultatet veldig smakfullt😁

  • MayBritt Hartman
    Svar
    Skrevet på12:07, 7. august 2023

    Hjelper det å legge folie over slik at den ikke blir for brun? Jeg har også lært å pensle med oppsikt sukkerlake etter de kommer ut av ovnen, holder seg myke lengre.

      • Ann Charlott
        Svar
        Skrevet på17:30, 25. juli 2024

        Dem ser helt magiske ut 🤩 Dem vil jeg prøve 😃 Når det står: Stek litt ned I oven, hvor i ovnen mener du de skal stekes da?

  • Skrevet på02:14, 22. august 2023

    Fantastisk oppskrift👍👍👍😊Ser at jeg tidligere har glemt å trykke på stjernene😱Gir 5 stjerner på alt. Helst 10👏👏👏👏🥰🌺

Legg igjen kommentar

Kommentar
Navn
E-post
Website

Silviakake med sjoko..

  Silviakake er en klassisk, svensk supermyk sukkerbrød-aktig...

Eplefondant

For litt siden fikk jeg spørsmål fra en...

Kardemommeboller med..

Kardemommeboller er i vinden om dagen og jeg...

Kneippbrød

I dag deler jeg en oppskrift på kneippbrød....

Eplekake med smuldre..

Det er norske epler i butikkene og mange...