Brioche med vaniljekrem

Brioche med vaniljekrem

Du er kanskje av dem som kjøper en sånn Brioche i metallform til kaffen denne sommeren? Jeg fikk lyst til å lage denne selv, for når du ser på holdbarhetsdatoen på den kaka får man jo plutselig ikke så lyst til å spise den lenger. At gjærbakst MED vaniljekrem kan ligge i butikkhylla i flere uker er for meg helt uforståelig.

Brioche er en gjærdeig med ekstra mye smør/margarin og egg. Den er supermyk og litt små-salt i smak. Du har kanskje sett denne oppskriften laget med tangzhong tidligere? Jeg har også laget noen aldeles nydelige hamburgerbrød med briochedeig.

Deigen trenger mer gjær enn til en vanlig bolledeig. Det er fordi den inneholder mye smør/margarin, sukker og egg. Bruk gjerne den røde pakka med gjær.

Av denne deigen får du to stk brioche bollekaker. De er stekt i smurte former som er ca. 28 cm i diameter. Grunnen til at jeg ikke hadde på vaniljekrem direkte på deigen og rullet sammen, er at deigen blir vanskelig å gjennomsteke. Derfor tyter jeg heller vaniljekremen i midten av hver bolle rett før steking.

Problemet med brioche-deig er at den for tar farge på toppen (særlig hvis man pensler med egg) og steker for kort. Da blir den understekt (rå). Jeg stekte mine to kaker en for en. Den første stekte litt over 10 minutter på en blanding av varmluft og over/undervarme. Den ble litt rå i midten, men ikke verre enn at den kunne spises. Har du ovn med pizza-effekt? Bruk det. Sett gjerne risten ett hakk ned fra midten.

Kakene blir raskere mørke i farge ved å bli penslet med egg, men ha litt vann i egget, så unngår du at briochen blir for mørk for raskt. Du kan gjerne droppe egget også, siden det likevel skal melis på toppen.

Brioche med vaniljekrem (2 stk)
700 g hvetemel
125 g sukker
35 g gjær (fersk blå eller rød)
200 g smør/ margarin
2 dl melk
2 dl egg
1.5 ts salt

En halv porsjon vaniljekrem 
1. 25 dl helmelk
1.25 dl kremfløte
50 g sukker
15 g maisenna
½ vaniljestang (eller 3 ts ekte vaniljesukker)
2 stk eggeplommer

Splitt vaniljestangen (eller bruk vaniljepasta/ vaniljesukker), skrap ut innholdet og ha alle ingrediensene i en kjele (også stangen). Rør til det tykner (5-6 bobler). Avkjøles. 


Slik gjør du:
1. Bland alt av ingredienser i en bakebolle, bortsett fra smør/margarin og salt. Bruk kald væske.
2. Elt på middels fart i 10-15 minutter. Tilsett kaldt smør/ margarin i biter og salt. Elt videre noen minutter, til du kan ta glutentesten. Kjør gjerne opp farten på maskinen de siste fem minuttene.
3. Deigen settes på benken en times tid. (Pakk bakebollen inn i en pose).
4. Når deigen har hvilt en times tid, del opp i 24 emner på ca. 60 gram.
5. Trill til boller, lag små snurrer av dem og plasser 12 stk i hver form kledd med bakepapir (ca. 28 cm i diameter). Smør kanten for formene med smør/margarin.
6. La heve i ca. 30-45 min.
7. Ha avkjølt vaniljekrem i en sprøytepose. Lag kratere i midten av bollen og sprøyt i vaniljekrem. Pensle evt. med egg.
8. Stekes litt ned i ovnen på 225 grader (varmluft, gjerne pizzaeffekt) i ca. 5-7 minutter. Skru ned temperaturen til 210 grader og stek i 5-7 minutter til.
9. Skjær langs kanten av formen og dra bollekaken over på rist for avkjøling.
10. Ta på melisglasur og la bli helt avkjølt før den spises.

La deigen hvile en times tid før du deler deigen i biter..
..på 60 gram. 12 stk per form.
Trill bollene til små snurrer.
Plasser i formen på 28 cm.
La etterheve og lag små groper til vaniljekremen.
Tyt i vaniljekrem.
Klare for steking. Jeg måtte steke en og en form.
To stykk nydelige brioche-bollekaker ferdige. Avkjøles på rist. Disse kan gjerne fryses uten glasur.
Lag melisglasur av vann og melis og ha på briochen. Spises avkjølt.