Budapestrull

Budapestrull

Til helgen skal far hylles, og vil du ha smuler i senga, ja da skal du lage budapestrull! Denne klassikeren har jeg aldri fått sånn skikkelig til, derfor har det tatt meg så lang tid før den endelig kom på bloggen. Jeg har fra før en litt tragisk utgave her, men dette er det nærmeste du kommer «original» budapest, nemlig med malte hasselnøtter og mandarinbåter på boks.

La meg si det først som sist; det er ikke det enkleste du kan gi deg i kast med. Men, har du lyst på en utfordring har jeg dokumentert ALT fra A-Å. Trinn for trinn-bildene forteller deg alt du trenger å vite.

Grunnen til at jeg ikke har fått dette til er at jeg aldri har funnet en bra oppskrift. Det verserer mye forskjellig på nett. Jeg har tilgang til oppskrifter fra fagfolk også, men de jeg har testet har ikke blitt særlig bra. Dette er en oppskrift jeg fant på nettet, og stammer fra en fantastisk dyktig fagmann (Jan Hedh). Jeg har justert den litt og byttet ut vaniljekrem med vanlig krem. Det er mest klassisk!

Budapestrull er laget enten med vaniljesauspulver eller maisenna, og joda, du kan kanskje kjenne litt maisennasmak, men alt i alt ble det en veldig god kake. Gutta på gølvet hos Jessheim Bilskade AS var alle samstemte i sin hyllest. De digget den! Det skal også nevnes at den er veldig søt, så glemmer du sukker i kremen gjør det ingen ting.

Hvis du ikke ønsker å skille egg kan du kjøpe eggehvite ferdig på flaske. Hvis du velger å skille egg og ikke vet hva du skal bruke eggeplommene til, lag karamellpudding, creme brulee, key lime pie, iskrem eller vaniljekrem. Eller putt dem i pannekakerøre/ eggerøre/vaffelrøre.

Budapestrull
100 g ristede hasselnøtter
90 g sukker
1 ss vaniljesukker
50 g maisenna

200 g eggehvite
200 g finkornet sukker

Fyll:
2 små bokser med mandariner
3 dl kremfløte tilsatt 2 ss sukker til fyll
2 dl kremfløte uten sukker til dekor på toppen

Dekor:
Mandarinbåter
Smeltet sjokolade (ca. 30 gram)
melis

Slik gjør du:
1. Start med å riste hasselnøttene. Legg de på en plate eller i en ildfast beholder. Varm ovnen til 200 grader og la hasselnøttene ligge i ovnen i ca. 10 minutter.
2. Putt sukker, vaniljesukker, maisenna og hasselnøtter i en foodprocessor. Kjør sammen til du har et fint pulver.
3. Vei opp finkornet sukker. Ha eggehvite i en bakebolle. Pisk opp eggehviten og tilsett sukkeret litt etter litt.
4. Når du har en fast, blank eller marengs, vend inn hasselnøttpulver med en slikkepott.
5. Legg i en tyll nummer 11 eller 13 i en sprøytepose, eller klipp et hull på størrelse med et kronestykke.
6. Sprøyt striper på et bakepapir til du nesten har fylt hele platen.
7. Stek midt i ovnen på 175 grader varmluft i 20 minutter eller over/undervarme ca. 25 minutter.
8. Avkjøl på rist.
9. Pisk 3 dl kremfløte. Hell mandarinbåtene i en sikt og la renne godt av.
10. Legg et kjøkkenhåndkle under et bakepapir, legg marengsbunnen på og dra av papiret.
11. Stryk på pisket kremfløte og legg på mandarinbåter. Spar de peneste til dekor.
12. Rull forsiktig sammen og pakk rullekaken inn i papiret. La stå i kjøleskapet en halvtimes tid (minst).
13. Rull kaken ut av papiret. Smelt sjokolade og lag en sprøytepose. Lag mønster først skrått en vei, så skrått andre veien. Dryss på melis til slutt. Sett kjølig så sjokoladen stivner.
14. Pisk kremfløte til dekor. Ha kremen i en sprøytepose med en stjernetyll. Lag rosetter av kremfløte og legg på mandarinbåter. Skjær av endene og legg på fat.

Kaka smaker best samme dag den er laget, og vil bli myk av å stå i kjøleskap. Du kan fryse den, men den kan bli myk ved opptining.

Rist nøttene i ovnen. Det gir budapestrullen bedre smak.
Gni gjerne litt i et kjøkkenhåndkle for å få av litt skall.
Kjør sammen sukker, maisenna, vaniljesukker og hasselnøtter til det blir et fint pulver.
Vei opp finkornet sukker, ha eggehvite i en bolle.
Pisk opp eggehviten litt før du tilsetter sukker, litt etter litt.
Pisk helt til du har en blank, seig marengs.
Vend inn hasselnøtt-blandingen.
Ha marengsen i en sprøytepose, sprøyt ut massen på et bakepapir.
Jeg fikk ikke fylt hele plata, men massen utvider seg litt i ovnen. Dette er rett ut fra ovnen, den faller litt sammen etterpå.
Legg marengsbunnen på et bakepapir eller en teflonmatte. Jeg la et kjøkkenhåndkle under, så det ikke skulle skli.
Stryk utover pisket kremfløte og legg på mandarinbåter.
Rull sammen og sett i kjøleskapet.
Smelt sjokolade og lag mønster.
Dryss på melis.
Skjær til å plasser på fat.
Budapestrull er servert!
6 Kommentarer
  • Sølvi Larsgård
    Svar
    Skrevet på17:00, 11. november 2022

    Blir ikke bunnen har før du får fyult den?

  • Else Thøgersen Martinsen
    Svar
    Skrevet på10:36, 13. november 2022

    Hvor får jeg tak i finkornet sukker?

  • Skrevet på23:20, 16. november 2022

    Hei!
    Snur du kaka etter at den er stekt og tar av bakepapiret eller ruller du den sammen med bakepapiret som var med under stekingen og fjerner det etter hvert?

Legg igjen kommentar

Kommentar
Navn
E-post
Website

Sarah Bernhardt med ..

Sarah Bernhardt i langpanne har blitt en fast...

Vil du ha et pepperk..

I fjor, rett før jul vant jeg en...

Pepperkakeskåler

Reklame. I samarbeid med Anthon Berg har jeg...

Julekjeks til ost

Blåmuggost med pepperkake er blitt en kjent julekombo....

Budapestrull

Til helgen skal far hylles, og vil du...