Dronning Naranjas kake

Dronning Naranjas kake

Er dette verdens saftigste og beste appelsinkake? Jeg har i alle fall aldri smakt bedre! Den ER så saftig og god!

Da jeg skulle finne et passende navn til denne himmelske kaka ba jeg om hjelp, men hverken Chat GPT eller kremvenner klarte å finne på stort annet enn «Appelsindrøm», haha, så da måtte jeg finne et selv. Dronning Naranjas kake spiller på at dette nok er dronningen av alle appelsinkaker, laget av de fantastiske spanske appelsinene som nå er i sesong (narjana er appelsin på spansk). Så kan man jo også lage seg et bilde i hode av ei spansk dronning som sleiker vispene etter å ha laget sjokoladekremen…haha! NÅ husker du navnet for alltid – ikke sant?

Vil du lage den uten sjokoladekrem? Be my guest. Lag litt melisglasur med saft av appelsin, og du har en litt mer hverdagslig versjon. Den behøver ikke stå kjølig og holder seg myk og god i dagesvis. Bare pakk godt inn i plast.

Hemmeligheten til denne nydelige, saftige og smaksrike appelsinkaka? Det er en kokt appelsin! Og ellers en meget god oppskrift, satt sammen av meg (kremt). Appelsinen må koke i rundt en time og avkjøles noe, før den moses. Jeg har laget en glutenfri, fettfri appelsinkake med kokt sitrusfrukt før også, det er helt knall!

Kristiske punkter: Du må veie opp most appelsin. Denne kaka er heeeelt på grensen til å bli rå, derfor må du ikke ha i mer enn hva som står i oppskriften. Det er en kake med mye fuktighet, derfor trenger den å steke lenge. Bruk en bakepinne for å sjekke, henger det deig igjen på pinnen må den steke lenger. Bruk varmluft!

Sjokoladekremen er en appelsinvariant av ei kake jeg lagde til jul. Ekstremt god med appelsinsmak! Det blir nesten som konfekt når du spiser kake og appelsinkrem sammen.

Jeg lagde den i en 22 cm form. Har du en større form kan det hende den ikke trenger like lang steketid. Bruker du en mindre form vil den trenge lenger steketid.

Dronning Naranjas kake
4 egg + 1 eggeplomme (eggehviten skal du bruke til kremen)
200 g sukker
170 g smør/margarin
170 g hvetemel
1.5 ts bakepulver
2 ts vaniljesukker
230 g kokt, most appelsin

Sjokoladekrem med appelsinsmak
1 eggehvite
50 g (finkornet) sukker
125 g mørk sjokolade
2 ss saft av appelsin
finrevet skall av 1/2 appelsin
125 g romtemperert smør

Slik gjør du:
1. Start med å koke en hel appelsin. Med skall. Vei den gjerne først, sånn at du vet du får det som trengs. Legg den i en kjele og fyll opp med vann. Vannet skal dekk nesten hele appelsinen. Legg på lokk og kok den i ca. 1 time. Avkjøl appelsinen noe, før du moser den med en stavmikser.
2. Pisk eggedosis av sukker og egg til du får en tykk konsistens.
3. Hell i smeltet smør/margarin og rør det forsiktig inn. Du kan fortsette å bruke en håndmikser, men kjør på laveste fart.
4. Rør inn det tørre (fortsatt lav fart) – ikke rør for mye.
5. Til slutt har du i den moste appelsinen. Ikke rør for mye, det er om å gjøre å bevare mest mulig av den innpiskede luften.
6. Rør opp fra bunnen med en slikkepott og hell massen i en springform, ca. 22 cm, gjerne med bakepapir i bunnen.
7. Stek midt i ovnen på varmluft 175 grader. Steketid ca. 40-50 minutter (eller mer). Bruk en bakepinne og sjekk om kaka er ferdig. Henger det deig på pinnen må den steke lenger.
8. Avkjøl på rist. Skjær den løs fra formen først etter at den er avkjølt.
9. Sånn lager du kremen:
Rør eggehvite og sukker sammen og la stå i minst ti minutter, gjerne mer. Pisk opp til marengs (om den ikke blir særlig stiv gjør det ikke så mye, hovedpoenget er at sukkeret er mest mulig oppløst). Vask en appelsin godt og riv av skallet på halve appelsinen. Ha det i en skål sammen med hakket sjokolade og appelsinsaft. Smelt i mikroonv, eller over vannbad. Tilsett smeltet sjokolade i marengsen, rør sammen. Tilsett smøret og pisk godt og lenge, til du har en blank fin krem.

Montering:
Del kakebunnen i to. Legg på et tynt lag med krem. Legg på andre del av bunnen, stryk opp kaka med resten av kremen. Dekorer gjerne med kakestrøssel.

Kaka kan fryses og har god holdbarhet i flere dager uten kjøling.

Del den kokte, avkjølte appelsinen i biter Mos med en stavmikser eller i en foodporocessor.
Vei opp alle ingrediensene! Den moste appelsinen ser du i den hvite skålen..
Følg fremgangsmåten beskrevet og hell massen i en springform, ca. 22 cm.
Formen blir ganske full. Jo fullere form, jo lenger steketid..
Til sjokoladekremen trenger du hakket sjokolade, revet appelsinskall av en halv appelsin, samt litt appelsinsaft.
Del kakebunnen i to.
Stryk på et tynt lag med krem…
Resten strykes på utenpå kaka. Bruk gjerne en varm kniv for å få en glatt overflate.
Pynt med litt kakestrøssel, eller noe annet du liker.
En skikkelig DRONNING av ei kake! Nydelig god!





4.5 based on 2 reviews
2 Kommentarer
  • vibeke flå
    Svar
    Skrevet på18:23, 20. januar 2024

    en fantastisk kake, mye arbeid, men helt nydelig når den ble ferdig.

  • Benedicte Gjertsen
    Svar
    Skrevet på18:42, 21. januar 2024

    Ganske god, men litt bitter pga. skallet. Minner om appelsinmarmelade. Slet litt med sukkerbrødet og eggedosisen, så ble ikke så høy. Min feil😅

Legg igjen kommentar

Kommentar
Navn
E-post
Website

Mocca-eclairs

Da jeg kom over dette bildet av kaffe-eclairs...

Grove kuvertbrød, f..

Jeg baker til ny bok om dagen (en...

Elins glutenfrie bol..

Etter mange år - her er den -...

Donuts

Her er den! Min versjon av donuts, som...

Krembollekake

Søndag er det fastelavn OG morsdag! Av den...