Din handlekurv er tom.

Elins saftige havrestykker
Det lakker og lir mot skolestart, og jeg har bakt noe jeg veit dere liker! Noe til de titusenvis av matpakkene som skal smøres de neste ukene.
I dag har jeg bakt noe grovt (41 %), saftig og veldig, veldig godt – laget med havregrøt. Ja, havregrøt! Det gjør disse rutene saftige, myke og holdbare. Hvis du liker mine mjuke matpakkeruter? Her er en litt enklere versjon, som ligner litt. Jeg lagde noen som firkanter og noen som rundstykker. Du velger akkurat hvor tykke du vil ha rutene, jeg valgte å dele dem i to å ha pålegg i mellom. Lager du dem ekstra tynne kan de spises som polarbrød.
Elins saftige havrestykker (ca. 30 stk)
Kok først havregrøt av:
100 g lettkokte havregryn
3 dl vann
550 g hvetemel
5 dl kaldt vann
150 g sammalt hvete fint
125 g sammalt rug fint
20 g fersk, blå gjær
16 g salt
Slik gjør du:
1. Ha havregryn og vann i en kjele. Kok opp. Det tar 2-3 minutter.
2. Hell grøten i bakebollen for å avkjøle den raskt.
3. Vei opp vann, gjær og resten av melet i samme bolle. Vent med å tilsette saltet.
4. Elt deigen på middels rask fart i 7-10 minutter. Er deigen for fast? Ha i litt mer vann. Tilsett saltet.
5. Skru opp farten på maskinen et halvt til ett minutt og prøv om du kan ta en glutentest. Det er litt vanskelig med grovere deiger, men ettersom denne deigen har ganske mye hvete bør det gå.
6. Dra en pose eller en bakehette over bollen og la den stå på benken en times tid.
7. Kjevle deigen ut ca. en halv centimeter (bruk godt med mel under) og del opp i firkanta stykker som legges på brett med bakepapir, eller vei opp deigstykker til ca. 70 gram og trill til rundstykker.
8. Etterheves i 1 – 1.5 timer, pass på å pensle eller spraye deigemnene med vann mens de etterhever.
9. Stek rutene/rundstykkene ett hakk ned fra midten på 240 grader, enten over/undervarme eller 235 grader varmluft i 10-12 minutter. Med varmluft går det ofte litt raskere.

Lag havregrøt først. Avkjøl den og tilsett resten av ingrediensene i bakebollen – bortsett fra saltet. Det tilsettes etter ca. 10 min elting.

Saltet tilsettes etter ca. 10 minutter elting på halv fart – etter et par minutter til med elting tok jeg denne glutentesten.

Velg om du vil kjevle hele deigen til ruter, eller om du vil lage rundstykker. Jeg lagde begge deler..

Kjevle deigen ut til et rektangel, ca. 1/2 cm tykk. Bruk godt med mel under, sånn at den ikke setter seg fast.

Bruk en trinse (pizzaskjærer) og lag stykker så store som du ønsker dem. Sett på brett med et bakeunderlag.

Lagde to brett med ruter, deretter veide jeg deigstykker til ca. 70 gram og lagde rundstykker av resten.