Vil du bli en krem-støttespiller og bidra til at alle oppskriftene på www.krem.no fortsatt forblir gratis for alle?
Send din gave, for eksempel kr. 39,- til VIPPS 509685 Takk for din støtte! - Hilsen Elin

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Filter by Categories
17. mai
Bløtkaker
Brød
Cookies
Dessert
Fakta Om
Featured
Flettebakst
For De Minste
Frukt og bær
Glutenfritt
Godt.no
Grunnoppskrifter
Is
Jul
Kakedekor
Kaker
Konfekt
Langpanne
Marsipan
Muffins
OPPSKRIFTER
Ostekake
Påske
popular
Salt Gjærdeig
Sauser
Scones
Sjokoladekaker
Søt Gjærdeig
Tangzhong
Tips og triks
Ukategorisert
Utstyr

Elins saftige havrestykker

Elins saftige havrestykker

Det lakker og lir mot skolestart, og jeg har bakt noe jeg veit dere liker! Noe til de titusenvis av matpakkene som skal smøres de neste ukene.

I dag har jeg bakt noe grovt (41 %), saftig og veldig, veldig godt – laget med havregrøt. Ja, havregrøt! Det gjør disse rutene saftige, myke og holdbare. Hvis du liker mine mjuke matpakkeruter? Her er en litt enklere versjon, som ligner litt. Jeg lagde noen som firkanter og noen som rundstykker. Du velger akkurat hvor tykke du vil ha rutene, jeg valgte å dele dem i to å ha pålegg i mellom. Lager du dem ekstra tynne kan de spises som polarbrød.

Elins saftige havrestykker (ca. 30 stk)
Kok først havregrøt av:
100 g lettkokte havregryn
3 dl vann

550 g hvetemel
5 dl kaldt vann
150 g sammalt hvete fint
125 g sammalt rug fint
20 g fersk, blå gjær
16 g salt

Slik gjør du:
1. Ha havregryn og vann i en kjele. Kok opp. Det tar 2-3 minutter.
2. Hell grøten i bakebollen for å avkjøle den raskt.
3. Vei opp vann, gjær og resten av melet i samme bolle. Vent med å tilsette saltet.
4. Elt deigen på middels rask fart i 7-10 minutter. Er deigen for fast? Ha i litt mer vann. Tilsett saltet.
5. Skru opp farten  på maskinen et halvt til ett minutt og prøv om du kan ta en glutentest. Det er litt vanskelig med grovere deiger, men ettersom denne deigen har ganske mye hvete bør det gå.
6. Dra en pose eller en bakehette over bollen og la den stå på benken en times tid.
7. Kjevle deigen ut ca. en halv centimeter (bruk godt med mel under) og del opp i firkanta stykker som legges på brett med bakepapir, eller vei opp deigstykker til ca. 70 gram og trill til rundstykker.
8. Etterheves i 1 – 1.5 timer, pass på å pensle eller spraye deigemnene med vann mens de etterhever.
9. Stek rutene/rundstykkene ett hakk ned fra midten på 240 grader, enten over/undervarme eller 235 grader varmluft i 10-12 minutter. Med varmluft går det ofte litt raskere.

 

Lag havregrøt først. Avkjøl den og tilsett resten av ingrediensene i bakebollen – bortsett fra saltet. Det tilsettes etter ca. 10 min elting.

For å avkjøle grøten raskt strøyk jeg den ut i bunnen av bakebollen.

 

Tilsett resten av ingrediensene (bortsett fra saltet)

Saltet tilsettes etter ca. 10 minutter elting på halv fart – etter et par minutter til med elting tok jeg denne glutentesten.

Dra en pose eller en bakehette over bollen og la den stå på benken en times tid.

Etter en time på benken ser deigen sånn ut (i sommertemperatur)

Velg om du vil kjevle hele deigen til ruter, eller om du vil lage rundstykker. Jeg lagde begge deler..

Kjevle deigen ut til et rektangel, ca. 1/2 cm tykk. Bruk godt med mel under, sånn at den ikke setter seg fast.

Bruk en trinse (pizzaskjærer) og lag stykker så store som du ønsker dem. Sett på brett med et bakeunderlag.

Lagde to brett med ruter, deretter veide jeg deigstykker til ca. 70 gram og lagde rundstykker av resten.

Trill til boller og sett på brett.

Spray eller pensle med vann under etterheving, sånn at deigen ikke tørker ut.

 

Rett før steking – dryss gjerne på litt havregryn.


4.7 based on 6 reviews
13 Kommentarer
  • Margrethe
    Svar
    Skrevet på14:07, 12. august 2025

    Disse var knallgode! Både myke og saftige. Ny favoritt sammen med myke matpakkeruter.

  • Inger
    Svar
    Skrevet på17:19, 15. august 2025

    Veldig gode 👏🏻 Favoritt sammen med matpakkerutene, som også en annen skriver 😀

    • Rannveig Myhre
      Svar
      Skrevet på22:26, 16. august 2025

      Skal det være 16 gram med salt? Jeg syns det høres så mye ut.. 🤔

  • Ellens
    Svar
    Skrevet på23:38, 16. august 2025

    Hei
    Kan disse fryses? 🙂

      • Hege
        Svar
        Skrevet på19:49, 18. august 2025

        Kan jeg bruke tørrgjær? Evt hvor mye?

  • Skrevet på17:55, 21. august 2025

    Disse er supergode! Jeg bakte også brød med denne oppskriften. Stekte på 200 grader i 40 minutter. Ble kjempegodt og ungene likte det.

  • Vibeke Marken Baardsen
    Svar
    Skrevet på21:36, 1. september 2025

    Veldig gode, absolutt en favoritt! Men, har et spørsmål; deigen blir veldig klissete, selvom jeg har i mere mel. Hva gjør jeg galt? Er en ganske erfaren baker, vil jeg si, og opplever ikke det med de andre oppskriftene dine.

      • Vibeke Marken Baardsen
        Svar
        Skrevet på17:55, 7. september 2025

        Jeg bruker eltemaskin, og følger oppskriften din. Gir det et nytt forsøk… Takk for svar😊

  • Katrine
    Svar
    Skrevet på14:40, 2. september 2025

    Disse ble veldig gode. Takk for super oppskrift.

Legg igjen kommentar

Kommentar
Navn
E-post
Website

Mammas eplekake

Det er endelig eplesesong, og alt dere vil...

Saftig grovbrød med..

Dere har trykket mine grove brødoppskifter til deres...

Krydderkake med Bisc..

Høsten er tiden for krydderkaker, og har du...

Rugbrød

Jeg har bakt noe for første gang: Rugbrød!...

Elins saftige havres..

Det lakker og lir mot skolestart, og jeg...