Epleboller

Epleboller

I går hadde jeg besøk av VG (Godt.no), de skulle skrive om tangzhong (asiatisk baketeknikk) og om den nye boken min «Søt bakst». De fikk boller som jeg hadde kaldhevet over natten i kjøleskapet og stekt rett før de kom. VG ville se hvordan jeg laget deigen, og især den berømte glutentesten, som forteller når deigen er ferdig eltet. Dermed hadde jeg en tangzhongdeig til overs, og siden vi er i eplesesongen bestemte jeg meg for å lage noen epleboller.

Jeg brukte tangzhong-deig i går, men du kan lage den deigen du vil! Både deigen med tangzhong-jevning og den uten gir like mye deig, som passer perfekt i langpannen. Deigen deles i biter på 50 gram (eller i 20 like store biter). Fyllet inneholder MYE kanel. Tanken er at eplebitene skal marineres i denne kanel-mettede sirupen, at eplebitene skal få et konsentrert lag av smak på seg. Selve sirupen kan du la ligge igjen. Den kan helles på glass og brukes på nytt, enten som tynt lag i kanelsnurrer eller ved å putte eplebiter i den enda en gang.

Epleboller i langpanne
Velg om du vil lage grunndeigen
Vanlig bolledeig
Tangzhongdeig

La deigen hvile på benken en times tid. Er deigen din bløt (skjer ofte med tangzhong) sett den i kjøleskap og la den få den første hvilen der (kan gjerne stå en time eller to).

Fyll:
3-4 faste epler kuttet i terninger
150 g brunt sukker
50 g smør
ca. 1.5 ss kanel
Kutt eplene i biter. Ha brunt sukker, smør og kanel i en kjele. Rør til alt er smeltet sammen. Tilsett eplebitene og la de bli møre (2-3 minutter). Avkjøl. (tilsett gjerne litt friske epler i fyllet også). 

Del deigen i 20 biter (50 gram). Trill boller. Kjevle hver bolle litt flate, legg på en halv ss med eplebiter. Fukt kanten av deigen med vann, klem deigen godt rundt fyllet. Legg bollen i en langpanne 30 x 40 cm med den glatte siden opp. Legg bollene 4 x 5.

Sett deigen til etterheving 30-45 minutter. Pensle evt. med egg. Stek på 225 grader, ett hakk ned fra midten. Jeg skrudde over på varmluft etter ca. 5-6 minutter. Stekes i 8-12 minutter (avhengig av ovn..). Avkjøl på rist.


Tangzhongboller, mjuke som bomull, fylt med møre kanel-eplebiter. Bollene kan fryses etter avkjøling, men holder seg like saftige til dagen etter. Hva sier du? Var det godt?

Be the first to write a review
3 Kommentarer
 • Skrevet på15:20, 18. september 2019

  Jeg ble og blir aldri noen blogger. Fordi jeg hater WordPress! Så du er da kjempeflink!
  Skal sjekke ut danske epler men det var så kaldt under blomstringa så det ble en dårlig høst.

 • Monica Kristin Hansen
  Svar
  Skrevet på21:10, 8. oktober 2019

  Hva tror du om å bruke resten av sirupen i bollefocaicca? 😊

Legg igjen kommentar

Kommentar
Navn
E-post
Website

Muffins med rabarbra..

Det er rabarbrasesong og jeg har latt meg...

Marengsblomst

Har du lyst til å lage noen porsjons-marengser...

Maipyntet ostekake

Ostekake er en klassiker på festkakebordet, men i...

Jubelkake

Lyst på en nydelig bløt og god kake...

Baskisk ostekake i b..

Baskisk ostekake er en trendy sak som måtte...