Firkløverkake

Firkløverkake

Picture

En klassiker!

Firkløverkake…åh så utrrrrolig godt! Denne kaka har fulgt meg i mange, mange år, og er en fantastisk deilig kake. Bunnen er luftig, toppingen sjokoladegod og karamellaktig med biter av hasselnøtter. En av krem.no’s mest populære kaker.

Picture

Egg og sukker piskes til luftig eggedosis (Bruk romtempererte egg). Smelt smør, sjokolade og kaffe sammen. Blandes inn i eggedosisen vekselsvis med siktet hvetemel og bakepulver. Helles over i en smurt springform.

Picture

Kremen kokes på samme måte som når man lager karameller. Jeg tilsatte firkløversjokoladen etter ca. 10 minutter, da kremen var passe tykk. Kremen hadde da tendens til å sukre seg. (For å forhindre at karamellkremen sukrer seg kan du tilsette sjokoladen sammen med sukkeret og fløten helt i starten).

Picture

Picture

En gammel klassiker fra krem.no – til glede for nye lesere. Lenge siden sist jeg lagde denne, hadde helt glemt replikken som faller ved første tygg:
– Åh…så utrrrolig god!

Firkløverkake -bunn
Egg 5 stk
Sukker 200g
Kokesjokolade 1/2 plate
Kaffe 2 ss
Hvetemel 135g
Bakepulver 2 ts
Smør/Margarin 135g

Sjokolade/karamellkrem:
1 kopp sukker  (ca. 2dl)
1 kopp fløte  (ca.2 dl)
1/2 kopp smør/margarin (ca.100g)
Firkløver ca.80 – 100g

Slik gjør du:
1. Pisk eggedosis av egg og sukker.
2. Smelt sjokolade, smør og kaffe sammen i mikroovn/ evt. over vannbad.
3. Blandingen vendes inn i eggedosisen vekselsvis med siktet hvetemel og bakepulver.
4. Helles i smurt springform (ca.22-24 cm)

Ovnstemperatur: 180 grader
Steketid: ca.45 min

Kok sukker, fløte, margarin og Firkløver til en tykk saus. (ca. 10 minutter). Pass på og røre i karmellsausen hele tiden. Om du ønsker – del bunnen i to og legg på et lag med karamellkrem. Legg på toppen og hell resten av kremen over kaka.

Picture

Dagens oppkvikker…

Picture

Valgfritt: Del bunnen i to og smør på et lag med krem.

Picture

Saftig kake som ofte forsvinner før den er blitt helt kald..
5 based on 1 reviews
111 Kommentarer
  • Jannicke Heggum
    Svar
    Skrevet på16:55, 15. mai 2017

    Hei. Med en halv plate kokesjokolade, menes det 50g eller 100g?

    • Konditor-Elin
      Svar
      Skrevet på17:29, 15. mai 2017

      50 gram 🙂

  • Hilde
    Svar
    Skrevet på18:00, 7. august 2017

    Hei. Hvet du hvor ca mye gram 1/2 kopp med smør/margarin er?

    • konditor-Elin
      Svar
      Skrevet på08:36, 8. august 2017

      Står i oppskriften. 100 g

      • Hilde
        Svar
        Skrevet på10:22, 8. august 2017

        aha, har ikkje studert din oppskrift så nøye, så har ikkje sett at det sto der. Har berre bruk min tantes oppskrift.

  • Marianne
    Svar
    Skrevet på18:52, 1. oktober 2017

    Googlet meg fram til denne, firkløverkake minner meg om barndommen min 🙂 Denne var kjempegod og gikk ned på høykant hos både små og store.

    • Konditor-Elin
      Svar
      Skrevet på13:03, 3. oktober 2017

      Så hyggelig å høre!

      • Vigdis Granly
        Svar
        Skrevet på18:37, 20. november 2020

        Hei. Kan jeg bruke kakao i stedet for sjokolade i bunnen

        • Elin Krem.no
          Svar
          Skrevet på22:55, 21. november 2020

          ja, men da må du tilsette en eller annen form for væske sånn at kaken ikke blir tørr.

  • anette
    Svar
    Skrevet på10:16, 19. oktober 2017

    Hei,
    Etter veldig god erfaring med oppskriftene dine, skal jeg i dag prøve denne kaken. Leste gjennom kommentarene for å se om det var noen tips å plukke opp, og la merke til hvor flink du er til å svare på spørsmål. Det gjør bloggen og oppskriftene dine enda bedre!
    Hilsen Anette

    • Konditor-Elin
      Svar
      Skrevet på10:34, 19. oktober 2017

      Takk! Så hyggelig tilbakemelding å få Anette!

    • Kari Lønberg
      Svar
      Skrevet på23:10, 21. oktober 2022

      Denne ble totalt fiasko for meg dessverre.
      Klappet heeelt sammen på midten og så ble det altfor mye røre.. Aner ikke hva jeg har gjort feil🤔 Kan eggedosisen bli ‘for’ fluffy tro?

      • Elin Krem.no
        Svar
        Skrevet på08:39, 22. oktober 2022

        Hei Kari. For store luftbobler gjør at kaka klapper lettere sammen. Det er viktig å steke lenge nok. Altfor mye røre kan tyde på at du har for liten form?

  • Majmaj
    Svar
    Skrevet på08:50, 2. november 2017

    Hej. den kage ser godt ud. hvilken sjokolade er firkløver.. er det mælke sjokolade eller har den en særlig smag.
    Hilsen fra Danmark 🙂

    • Konditor-Elin
      Svar
      Skrevet på11:11, 2. november 2017

      Hei Majmaj! Det er en melkesjokolade med litt ristede hasselnøtter i. Det går fint an å bruke en vanlig melkesjokolade 🙂

      • Majmaj
        Svar
        Skrevet på14:01, 2. november 2017

        Mange tak for svar 🙂

    • Gerd Pedersen
      Svar
      Skrevet på20:39, 25. mai 2021

      Hei! Det er den beste firkløverkake jeg noensinne har bakt😊den blir en favoritt fremover! Så saftig og god, jeg hadde litt vaniljekrem sammen med sjokoladekremen mellom lagene og det ble veldig godt! ( er så glad i vanilje krem)
      Takk for fine gode oppskrifter👍🎂

  • Henning
    Svar
    Skrevet på13:58, 15. november 2017

    Jeg har tenkt å bake (2 stk av) denne til et kakelotteri på lørdag fk, mens den må leveres inn i morgen kveld (torsdag). Blir dette for lang tid fra baking til utlodding?

    • Konditor-Elin
      Svar
      Skrevet på14:19, 15. november 2017

      Tror det skal gå fint. Så lenge glasuren dekker hele kaka vil den holde seg fersk lenge.

  • Anne-Lise Berntsen
    Svar
    Skrevet på12:03, 9. mars 2018

    Hei. Skal kaka stå i midten, eller nederst i ovnen?

    • KOnditor-Elin
      Svar
      Skrevet på12:19, 9. mars 2018

      Midten, eller et hakk ned fra midten blir bra.

  • Marie Zaremba
    Svar
    Skrevet på11:11, 5. juni 2019

    Går det greit å fryse denne kaken med krem på? Var litt kjapp på den i dag🥴

    • Elin Krem.no
      Svar
      Skrevet på11:42, 5. juni 2019

      Ja, det kan du.

  • Cathrine
    Svar
    Skrevet på18:33, 6. juni 2019

    Kan man lage denne kaken dagen før?☺️

    • Elin Krem.no
      Svar
      Skrevet på07:41, 7. juni 2019

      ja

  • Veronica Madsen
    Svar
    Skrevet på21:16, 8. september 2019

    Hei
    Tåler kaken å stå uten krem over natten, eller bør jeg ta den på så snart kaken er kald nok?

    • Elin Krem.no
      Svar
      Skrevet på10:28, 9. september 2019

      Begge deler går fint. Kaken kan stå uten kjøling natten over, men pakk den inn.

  • Heidi Anda
    Svar
    Skrevet på19:11, 20. januar 2020

    Jeg har en oppskrift på sjokoladekrem/saus som er ganske lik denne, men med dronningsjokolade. Problemet er at kremen enten blir for rennende eller at det blir som at du tygger i sukker. Hva gjør jeg feil?

    • Elin Krem.no
      Svar
      Skrevet på13:12, 24. januar 2020

      Det har ingen ting med sjokoladen du bruker å gjøre. Denne kremen vil raskt sukre seg når sjokoladen tilsettes. At den er for rennende handler om at kremen er for lite kokt. Jeg vet at det ikke er hel rett fremgangsmåte, men jeg sier at man kan tilsette sjokoladen tidlig i kokeprosessen for å unngå sukring.

  • Åse
    Svar
    Skrevet på17:12, 7. februar 2020

    Hei Elin! Jeg har tenkt til å prøve meg på stingkake til morsdagen, så skal som du har skrevet følge denne oppskriften på kakebunnen. Nå føler jeg at jeg har sett igjennom begge oppskriftene og jeg klarer ikke å finne ut hvilken størrelse du bruker på den runde formen 😅 er det noen spesiell størrelse, eller er det det samme?
    Tusen takk for svar!

    • Elin Krem.no
      Svar
      Skrevet på11:23, 8. februar 2020

      Du må lese bedre 😉 Det står 22 cm eller 22-24 cm i begge oppskriftene. Lykke til!

  • Cathrine Olsen
    Svar
    Skrevet på15:28, 31. mai 2020

    Hvor fort kan man ta på glasuren? Eller hvor lenge må jeg vente heter det kanskje 😂

    • Elin Krem.no
      Svar
      Skrevet på22:03, 1. juni 2020

      Glasuren kan godt tas på mens kaken er lunken, er kaken for varm vil glasuren renne rett av.

  • Ingvild Valente
    Svar
    Skrevet på18:16, 6. oktober 2020

    Hei!
    Kaken min ble litt tørr og smuldrete. Jeg brukte feil kakeform på 26 cm. Har det virkelig så mye å si?
    Den sank sammen på slutten av steketiden også. Bør jeg prøve på 40 min i stedet for 45 min neste gang? Eller kan det holde å gå fra 26 cm til 24 cm?

    • Elin Krem.no
      Svar
      Skrevet på17:34, 8. oktober 2020

      Det går fint å bruke 26 cm, den blir bare ikke like høy. Hvis kaken falt sammen på midten er den ikke nok stekt. Da trenger den LENGER tid i ovnen, ikke mindre.

      • Ingvild Valente
        Svar
        Skrevet på13:16, 9. oktober 2020

        Men den falt sammen inne i ovnen… Hadde jo ikke hjulpet å steke den lenger da..?

        • Elin Krem.no
          Svar
          Skrevet på21:59, 11. oktober 2020

          Skjønner! Da må du ikke piske eggedosisen på maks styrke neste gang. For kraftig pisking gir store luftbobler. De utvider seg når de kommer i ovnen og kan føre til at kaka faller sammen.

  • Anne Strandgaard
    Svar
    Skrevet på18:59, 7. november 2022

    Er denne best å bake samme dag eller dagen før??

    • Elin Krem.no
      Svar
      Skrevet på20:10, 7. november 2022

      Begge deler går helt fint. Smaker like godt dagen etter.

  • Lise
    Svar
    Skrevet på11:59, 13. november 2022

    Hvor lenge pisker du egg og sukker? Kaken klappet sammen etter jeg tok ut kaken av ovnen. Brukte 26 form og kaken rant nesten ut av form i ovnen. Stekte kaken 5-6 min ekstra og sjekket med fyrstikk at den var gjennomstekt …

    • Elin Krem.no
      Svar
      Skrevet på13:20, 13. november 2022

      Pisker egg og sukker til det er tykt og kremete. Kaka kan fort klappe sammen om du har pisket for kraftig. Blir det for store og for mange luftbobler vil ikke «veggene» klare å holde kaka oppe. Bruker du en kraftig bakemaskin eller en ekstra sterk håndmikser? I såfall, visp på lavere fart.

  • Inga
    Svar
    Skrevet på23:28, 14. oktober 2023

    Lagde denne kaken fra boken din og synes det manglet info der: at man må bruke romtempererte egg eller at man må vente til kaken blir lunken for å helle sausen over kaken. Ble litt skuffa, det ble ikkje sånn som jeg tenkte meg og derfor kom til krem.no for å se på oppskriften her. Synes at denne informasjonen burde stått i boken også.

    • Elin Krem.no
      Svar
      Skrevet på12:03, 15. oktober 2023

      takk for verdifull tilbakemelding

Legg igjen kommentar

Kommentar
Navn
E-post
Website

Enkel kokoskake med ..

Det nærmer seg påske og jeg har bakt...

Havrescones

Havrescones - hentet fra boken kokebok fra Kardemommeby,...

Mocca-eclairs

Da jeg kom over dette bildet av kaffe-eclairs...

Grove kuvertbrød, f..

Jeg baker til ny bok om dagen (en...

Elins glutenfrie bol..

Etter mange år - her er den -...