En klassiker!
Firkløverkake…åh så utrrrrolig godt! Denne kaka har fulgt meg i mange, mange år, og er en fantastisk deilig kake. Bunnen er luftig, toppingen sjokoladegod og karamellaktig med biter av hasselnøtter. En av krem.no’s mest populære kaker.
Egg og sukker piskes til luftig eggedosis (Bruk romtempererte egg). Smelt smør, sjokolade og kaffe sammen. Blandes inn i eggedosisen vekselsvis med siktet hvetemel og bakepulver. Helles over i en smurt springform.
Kremen kokes på samme måte som når man lager karameller. Jeg tilsatte firkløversjokoladen etter ca. 10 minutter, da kremen var passe tykk. Kremen hadde da tendens til å sukre seg. (For å forhindre at karamellkremen sukrer seg kan du tilsette sjokoladen sammen med sukkeret og fløten helt i starten).
|
En gammel klassiker fra krem.no – til glede for nye lesere. Lenge siden sist jeg lagde denne, hadde helt glemt replikken som faller ved første tygg:
– Åh…så utrrrolig god!
Firkløverkake -bunn
Egg 5 stk
Sukker 200g
Kokesjokolade 1/2 plate
Kaffe 2 ss
Hvetemel 135g
Bakepulver 2 ts
Smør/Margarin 135g
Sjokolade/karamellkrem:
1 kopp sukker (ca. 2dl)
1 kopp fløte (ca.2 dl)
1/2 kopp smør/margarin (ca.100g)
Firkløver ca.80 – 100g
Slik gjør du:
1. Pisk eggedosis av egg og sukker.
2. Smelt sjokolade, smør og kaffe sammen i mikroovn/ evt. over vannbad.
3. Blandingen vendes inn i eggedosisen vekselsvis med siktet hvetemel og bakepulver.
4. Helles i smurt springform (ca.22-24 cm)
Ovnstemperatur: 180 grader
Steketid: ca.45 min
Kok sukker, fløte, margarin og Firkløver til en tykk saus. (ca. 10 minutter). Pass på og røre i karmellsausen hele tiden. Om du ønsker – del bunnen i to og legg på et lag med karamellkrem. Legg på toppen og hell resten av kremen over kaka.
Dagens oppkvikker…
Valgfritt: Del bunnen i to og smør på et lag med krem.
Saftig kake som ofte forsvinner før den er blitt helt kald..
|
Magne D. Antonsen
Bra blogg, Elin!
Det er Magne fra VG her. I dag har jeg valgt innlegget ditt som dagens anbefaling på Lesernes VG, du finner det nederst på forsiden til http://vg.no
Er det andre som skriver en god blogg og vil ha mange nye lesere, ikke nøl med å sende en epost til meg på magnea |a| vg.no
Anne Kat Vesli
Utoolig..deeeilig <3 😀
Krem-Elin
Takk Magne! Velkommen alle VG-netts lesere. Håper dere finner noe krem-godt på siden min! Helt enig med deg, Anne Kat 🙂
Margrethe
Går det an å bruke annen sjokolade enn firkløver? Er allergisk mot nøtter
Konditor-Elin
Hei Margrethe. Ja, her er det fritt frem – melkesjokolade funker helt fint.
Atle Hegland
Takk for oppskrift.
Var knall god og lett og lage
Torhild
Du kan bytte ut firkløver med mørk kokesjokolade ☺Det blir veldig godt!
Susanne
Har bakt denne mange mange ganger, alltid like poppulær, men bruker å dele bunnen i to å ha vaniljekrem imellom; KJEMPEGODT! <3
Konditor-Elin
Helt enig! Her er oppskrift på vaniljekrem for dere som ønsker det
http://www.krem.no/grunnoppskrifter.html
Per
Har dy fylt krem i krumkaka?
Konditor-Elin
Krem i krumkake smaker fortreffelig 🙂
søta
så god kake
Konditor-Elin
Jeg er enig 🙂
Maja
Nå er jeg i gang med å bake denne kaken etter ønske fra min mann som fant oppskriften/anbefalingen på vg. Har aldrig bakt den før men så langt har det gått bra. Gleder oss til å smake på den senere idag 🙂
Konditor-Elin
Alltid spennende med oppskrifter man aldri har laget før. Håper det gikk fint og at den smakte bra 🙂
Maja
Desverre ble den ikke så høy som på ditt bilde, men så er jeg heller ikke proff som deg 😉 Uansett kjempegod!
Konditor-Elin
Det gleder meg å høre at du likte den, så gjør det jo ikke så mye at den ikke fikk høyden 🙂
Solveig
Jeg skal bake denne kaken men lurerpå hvilken rille ( høyde ) i steikovnen den skal stekes på?
Det står ikke i oppskriften.
Konditor-Elin
Hei Solveig! Du kan sette den på midterste rille. Dersom ikke annet står, kan du gå ut i fra at alle kaker steker på midterste rille 🙂
Anne Hilde
Hei! Har laga denne i dag med eggekremen inni. Skal spise den i morra, men lurer på en ting, om man åpner ovnen under steking, faller den da på midten? Det skjedde, den var megahøy, så åpnet jeg for å legge et papir over da den ble litt mørk, og da fallt den sammen….. kjedelig når den ser ut som en vulkan…. Man den er sikkert veldig god!
Konditor-Elin
Hei Anne Hilde. Dette er en ganske så luftig bunn, noe som betyr at den kan falle sammen dersom man åpner ovnen for tidlig. Det var jo synd! Du er sikkert ferdig med å lage kaka nå, men et tips er å enten skjære til bunnen, slik at den ikke ser ut som en vulkan, eller legge den øverste delen opp ned, slik at du får krateret midt inni kaka. Hvis du skjønner hva jeg mener? 🙂 Håper det blir en hyggelig kakestund i morgen uansett!
Anne Hilde
Jeg gjorde det, snudde alt opp ned, så den ser ok ut, kommer nok til å smake supergodt, pst…. jeg har bursdag i morgen 😉 Men skal firkløverkremen bare koke 10 min? Følte den var så flytende… Takk for tips!!
Konditor-Elin
Kremen skal koke til den er passe tykk…så enkelt og så vanskelig. Noen koker på max effekt, mens andre småkoker, derfor er det ikke lett å anslå tiden det tar. Den skal ikke bli stiv som karamell, ei heller være alt fro rennende. Denne kremen smaker uansett helt utrolig godt (etter min mening) – så får det ikke hjelpe om den ble litt ekstra rennende. Hurra for deg Anne Hilde – gratulerer med dagen i morgen!
Anne Hilde
Tusen takk! Kaka ble kjempegod den, den forsvant som dugg for sola!
konditor-elin
Så bra! Håper dagen har vært god 😉
Elna
Er dette ei kake som er absolutt best den dagen den blir laga? Eller kan den lagast dagen før (med tanke på fredagskake til jobben), og kan den evt frysast?
Konditor-Elin
Elna, denne kaka smaker absolutt best sammen dag, men går fint an å lages dagen i forveg. Den egner seg ikke særlig til å fryses.
Unni
I VG 15. august er smøret utelatt i oppskriften!
Konditor-Elin
Gjett om jeg vet det…har snakket med flere på telefon som har stått midt i baksten og ikke visst hva de skulle gjøre. Skrekkelig ergerlig, men ikke noe jeg får gjort noe med dessverre. Håper de aller fleste har funnet de 135 gram med smør som trengs 🙂
Christine
Skal glasuren avkjøles før den tas på?
Og jeg har nå kokt «karamellen» og tilsatt sjokoladen. Men hvordan får jeg det væsken som flyter rundt til å blande seg med sjokoladen???:0
Konditor-Elin
Jeg er redd karamellsausen din har skilt seg, Christine. Den vil ikke gå sammen igjen…neste gang kan du prøve å ha i sjokoladen litt tidligere i kokeprosessen. Da unngår du at den skiller seg. Lykke til!