En klassiker!
Firkløverkake…åh så utrrrrolig godt! Denne kaka har fulgt meg i mange, mange år, og er en fantastisk deilig kake. Bunnen er luftig, toppingen sjokoladegod og karamellaktig med biter av hasselnøtter. En av krem.no’s mest populære kaker.
Egg og sukker piskes til luftig eggedosis (Bruk romtempererte egg). Smelt smør, sjokolade og kaffe sammen. Blandes inn i eggedosisen vekselsvis med siktet hvetemel og bakepulver. Helles over i en smurt springform.
Kremen kokes på samme måte som når man lager karameller. Jeg tilsatte firkløversjokoladen etter ca. 10 minutter, da kremen var passe tykk. Kremen hadde da tendens til å sukre seg. (For å forhindre at karamellkremen sukrer seg kan du tilsette sjokoladen sammen med sukkeret og fløten helt i starten).
|
En gammel klassiker fra krem.no – til glede for nye lesere. Lenge siden sist jeg lagde denne, hadde helt glemt replikken som faller ved første tygg:
– Åh…så utrrrolig god!
Firkløverkake -bunn
Egg 5 stk
Sukker 200g
Kokesjokolade 1/2 plate
Kaffe 2 ss
Hvetemel 135g
Bakepulver 2 ts
Smør/Margarin 135g
Sjokolade/karamellkrem:
1 kopp sukker (ca. 2dl)
1 kopp fløte (ca.2 dl)
1/2 kopp smør/margarin (ca.100g)
Firkløver ca.80 – 100g
Slik gjør du:
1. Pisk eggedosis av egg og sukker.
2. Smelt sjokolade, smør og kaffe sammen i mikroovn/ evt. over vannbad.
3. Blandingen vendes inn i eggedosisen vekselsvis med siktet hvetemel og bakepulver.
4. Helles i smurt springform (ca.22-24 cm)
Ovnstemperatur: 180 grader
Steketid: ca.45 min
Kok sukker, fløte, margarin og Firkløver til en tykk saus. (ca. 10 minutter). Pass på og røre i karmellsausen hele tiden. Om du ønsker – del bunnen i to og legg på et lag med karamellkrem. Legg på toppen og hell resten av kremen over kaka.
Dagens oppkvikker…
Valgfritt: Del bunnen i to og smør på et lag med krem.
Saftig kake som ofte forsvinner før den er blitt helt kald..
|
Tuyen
Hei, Når skal smøret oppi, Etter sjokolade, sukker og fløte?
Konditor-Elin
2. Smelt sjokolade, smør og kaffe sammen i mikroovn/ evt. over vannbad.
Tuyen
Jeg mente smør som skal tilsettes i karamellsausen.
Konditor-Elin
Hei igjen Tuyen – du har smøret i sammen med de andre ingrediensene helt i starten 🙂
Anna
Kan jeg lage denne kaka i langpanne?
Konditor-Elin
Ja, det kan du. Gang den opp en halv gang, så vil den romme bedre 🙂
Sofie
Hei! Jeg så at noen hadde spurt om man kunne bruke oppskriften i en lang panne, og da svarte du med at man kunne det. Hvis man ganget den opp en halv gang. Og det har seg sånn at jeg ikke er så flink i matte. Så hvordan kan jeg gange den opp oppskriften en halv gang?
Konditor-Elin
For å gjøre det enkelt for deg – klikk på linken, så finner du oppskrift på denne i langpanne. Jeg har tilsatt litt kakao for å få den mørkere, men det kan du droppe om du vil 🙂 http://www.krem.no/1/post/2014/01/klovnekake-til-barnebursdag.html
Turid Dahl
Hei! Kjempegod! Jeg lagde dobbel størrelse i langanne. Delte den (som verdens beste) og hadde vaniljekrem i mellom. Hadde den med på jobb i dag etter at den har vært to uker i fryseren. Veldig god og veldig lett i konsistensen. Serverte is og vaniljesaus til. Mmmm
Konditor-Elin
Åh, nam Turid! For noen herrrlige kombinasjoner, både vaniljekrem og is og vaniljesaus. For mye av det gode er av og til bare deilig!
frk sveis
heisan. Hvilken fløte brukes i kremen/fyllet?
Konditor-Elin
Kremfløte 🙂
Bris
Hei, kan jeg ha kaken i kjøleskapet over natten?
Konditor-Elin
Denne kaka behøver ikke å stå i kjøleskap 🙂
Inger M Freeman
dette er samme oppskrift jeg har brukt i over 3o år. Jeg pleide i tillegg dynke bunnen med litt god kaffelikør, smakte himmelsk!
GERSON SALAZAR MOLINA
Hei
Elin Nilsen Vatnar
Hilsen fra byen popayan
landet Colombia
I would like to have all the ingredients in Spanish
Jeg ønsker å ha alle ingrediensene i spansk
Jeg vil også gjerne ha en bok av norsk mat
på spansk
I would also like to have a book of Norwegian cuisine
in Spanish
e-mail kovabostarfilm@gmail.com
Helene
Heei, blir kaka tørr dersom jeg lager kaka dagen før, med tanke på morsdag i mårrå… og kremen, skal den tas på samme dagen den blir servert, varm, slik at eg må lage kremen samme dag dem blir servert. Eller rett etter du har laga kaka?
Konditor-Elin
Neida, kaken blir ikke tørr. Lag den i dag og pakk den godt inn, så lager du kremen samme dag den skal spises – om du ønsker det (går fint å lage den ferdig i dag, pakke den inn og sette den på benken til i morgen også)
Tone Steinsland
Hvilken str sjokoladeplate tar du utgangspunkt i når du skriver halv?
Konditor-Elin
Jeg tar utgangspunkt i en plate på 100 g, altså skal det være 50 g 🙂
Fyrn
Kanskje greit å oppdatere oppskriften med denne informasjonen?
Konditor-Elin
Det står.
Tony Pedersen
Har denne i ovnen nå. Andre gang jeg lager den. Denne gang sikta jeg alt hvetemelet og vente det inn først. Hadde så i smeltet margarin sjokolade og kaffe. Kaka ser helt perfekt ut
Konditor-Elin
Well done! Det blir sikkert en høy og fin kake Tony 🙂
Petra
Hvor lang tid tar det å lage kak
Konditor-Elin
Beregn halvannen time.
Wenche
Min falt sammen inni ovnen uten at jeg hadde tatt opp døra-hvorfor det tror du😊
Konditor Elin
Falt sammen i ovnen eller ville ikke heve i ovnen? Litt vanskelig å si hva som har skjedd. Har kaka stått for lenge før den ble satt inn i ovnen, eller om det er tilsatt for mye bakepulver kan det føre til at den faller sammen i ovnen. Om den ikke vil heve i ovnen kan det komme av at kaken er rørt for hardt sammen (all luft er slått ut) eller at den mangler egg eller bakepulver.
Wenche
Var veldig fin,men neste gang jeg så på den var den falt ned😯
Prøver igjen😀
Konditor-Elin
Liker innstillingen din Wenche – ikke gi opp! Lykke til 🙂
Glenda Bales
Er det 2 ss med kaffe pulver eller ferdig traktet kaffe? Gleder meg å prøve oppskriften
Konditor-Elin
Ferdig traktet 🙂
Anne-Sofie
Hei! Skal kaken avkjøles i formen eller skal jeg ta den ut? Dersom den kan/skal taes ut – kan/skal glassuren helles på kaken når den er varm? 🙂
Konditor-Elin
Kaken kan godt avkjøles i formen. Om glasuren helles over kaken mens den enda er varm vil den renne av. Vent derfor til den er helt avkjølt.
Sara
Hei) laget bunnen og kremen,men skal kremen avkjøles før jeg smører den på bunnen? Takk:)
Konditor-Elin
Kremen stivner, så den bør være litt lunken når den has på kaken.
Linn Mari
Kaken er dødsgod med walters mandler sjokolade i kremen 🙌