Din handlekurv er nå tom!
Havrerundstykker
Frokostbrød med havre
Du finner en rekke oppskrifter inne på deres nettside, og her er en av dem. Oppskriften heter i utgangspunktet havrebrød, men siden mange sikkert skal lage en lett buffet til 17. mai om noen dager, valgte jeg å lage små rundstykke-aktig bakst.
Hadde ikke sammalt rug fin, tok det jeg hadde, som var sammalt hvete fin. Måtte tilsette noe mer vann, og husk, det kan du alltid gjøre når du baker – uansett hvor langt du har kommet i elteprosessen. Følg bildene under for å se hvordan jeg har laget alle de forskjellige formene.
Jeg gjorde noe som ikke står i oppskriften men som jeg absolutt vil anbefale: Når rundstykkene skal inn i ovnen kaster du en kopp med vann inn i bunnen av ovnen. Det er for å skape damp – som igjen vil gjøre at varmen trekker raskere inn i bakverket og danne en fin skorpe.
Havrebrød (2 brød eller en drøss rundsykker)
750 g vann
670 g Hvetemel
220 g Store havregryn
110 g Sammalt rug fin
15 g Salt
25 g gjær
50 g maltekstrakt
Slik gjør du:
1. Bruk romtempererte råvarer, og så kaldt vann fra springen.
2. Vei opp alle ingrediensene i eltebollen og tilsett vannet men hold igjen 1 desiliter til senere i elteprosessen.
3. Elt deigen i 4 minutter på sakte fart for så å øke hastigheten litt. Spe inn den siste desiliteren av vannet litt etter litt til alt vannet er inne. Elt deigen til den begynner å bli blank og jevn i strukturen.
4. Når deigen er ferdig eltet settes deigen til heving i ca. 2 timer eller til dobbel størrelse. Pakk inn bollen i plast eller legg et klede over.
5. Ta deigen ut på bakebordet og del den i enten 3 små eller 2 store brød alt etter hvor store former du har. Eller lag rundstykker 40-60 gram per deigemne.
6. Form brødene/ rundstykkene og legg dem i smurte former eller på brett og og sett til heving. Rundstykkene heves over en kum med varmt vann – legg over et kjøkkenhåndkle i ca. 30-45 minutter. Når brødene står litt over kanten på formen er de klare til å stekes.
7. Stryk brødene med vann og strø godt med store havregryn oppå brødene til dekor.
8. Stek brødene midt i ovnen på 220 til 230 grader i ca 30 minutter til de har fått en gylden brunfarge. Skal du bake rundstykker, stek dem på 225 grader i ca. 10 minutter.
9. Ta brødene ut og dunk i bunnen på brødene. Hører du en hul lyd er brødene ferdig og de kan avkjøles på rist. Er brødene tunge og du ikke hører den hule lyden bør brødene stekes lenger. Man kan også måle kjernetemperaturen på brødene. Stikk gjerne et digitalt termometer i brødet. Når kjernetemperaturen har nådd 90 grader er brødene ferdige.
|
|
|
|
Yana0678
Hva er egentlig maltekstrakt?
Konditor-Elin
Maltekstrakt får du kjøpt i en dagligvarebutikk og er en slags søtlig sirup. Malt er kjent fra ølbrygging, men denne sirupen brukes blant annet til brødbaking.
Charlotte
Hadde dårlig tid så jeg doblet gjær mengden, reduserte hevetid til 1 time, brukte sirup i stedet for malt ……. og resultatet var NYDELIG!!! Spiste tre rundstykker på rappen 😀😀
Bente B Engeste
Hei, Jeg har noe bakemjølk og kefir jeg gjerne skulle brukt opp. Kan jeg bytte ut vann med dette? Noe annet jeg burde da endre, mer gjær?
Elin Krem.no
Det går fint. Ingen endring i oppskrift ellers.