Havrerundstykker

Havrerundstykker

Bilde

Frokostbrød med havre

Jeg har latt meg inspirere av Baker- og Konditorlandslaget og rappet oppskriften fra de beste bakerne i landet.
Min periode som koordinator for Baker- og Konditorlandslaget er slutt, men så mye jeg har lært. Skulle gjerne hengt på alle treningssamlingene til disse folka, for de har så utrolig mye kunnskap innabords.

Du finner en rekke oppskrifter inne på deres nettside, og her er en av dem. Oppskriften heter i utgangspunktet havrebrød, men siden mange sikkert skal lage en lett buffet til 17. mai om noen dager, valgte jeg å lage små rundstykke-aktig bakst.

Hadde ikke sammalt rug fin, tok det jeg hadde, som var sammalt hvete fin. Måtte tilsette noe mer vann, og husk, det kan du alltid gjøre når du baker – uansett hvor langt du har kommet i elteprosessen. Følg bildene under for å se hvordan jeg har laget alle de forskjellige formene.

Jeg gjorde noe som ikke står i oppskriften men som jeg absolutt vil anbefale: Når rundstykkene skal inn i ovnen kaster du en kopp med vann inn i bunnen av ovnen. Det er for å skape damp – som igjen vil gjøre at varmen trekker raskere inn i bakverket og danne en fin skorpe.

Havrebrød (2 brød eller en drøss rundsykker)
750 g vann
670 g Hvetemel
220 g Store havregryn
110 g Sammalt rug fin
15 g Salt
25 g gjær
50 g maltekstrakt

Slik gjør du:
1. Bruk romtempererte råvarer, og så kaldt vann fra springen.
2. Vei opp alle ingrediensene i eltebollen og tilsett vannet men hold igjen 1 desiliter til senere i elteprosessen.
3. Elt deigen i 4 minutter på sakte fart for så å øke hastigheten litt. Spe inn den siste desiliteren av vannet litt etter litt til alt vannet er inne. Elt deigen til den begynner å bli blank og jevn i strukturen.
4. Når deigen er ferdig eltet settes deigen til heving i ca. 2 timer eller til dobbel størrelse. Pakk inn bollen i plast eller legg et klede over.
5. Ta deigen ut på bakebordet og del den i enten 3 små eller 2 store brød alt etter hvor store former du har. Eller lag rundstykker 40-60 gram per deigemne.
6. Form brødene/ rundstykkene og legg dem i smurte former eller på brett og og sett til heving. Rundstykkene heves over en kum med varmt vann – legg over et kjøkkenhåndkle i ca. 30-45 minutter. Når brødene står litt over kanten på formen er de klare til å stekes.
7. Stryk brødene med vann og strø godt med store havregryn oppå brødene til dekor.
8. Stek brødene midt i ovnen på 220 til 230 grader i ca 30 minutter til de har fått en gylden brunfarge. Skal du bake rundstykker, stek dem på 225 grader i ca. 10 minutter.
9. Ta brødene ut og dunk i bunnen på brødene. Hører du en hul lyd er brødene ferdig og de kan avkjøles på rist. Er brødene tunge og du ikke hører den hule lyden bør brødene stekes lenger. Man kan også måle kjernetemperaturen på brødene. Stikk gjerne et digitalt termometer i brødet. Når kjernetemperaturen har nådd 90 grader er brødene ferdige.

Bilde

Rull tre lisser med deig og flett til en flette. Kutt i passe store stykker.
Bilde

Tegn en ring på arket og plasser små rundstykker (40-50 gram) med litt avstand. Rull rundstykket på et vått tørkepapir og dypp i store havregryn.
Bilde

Her er rundstykkene etter 30-45 minutter med heving over en kum med varmt vann – klare til å gå i ovnen.
Bilde

Hadde noen små former som er smurt godt og plassert 3 små rundstykker i. Blir veldig søte små brød.
Bilde

Kunne plassert 10 små rundstykker i denne ringen (en ekstra) , da hadde de hengt enda bedre sammen.
Bilde

Bilde

Mange gode, små rundstykker. Pakk ned og frys i passe store mengder. Varmes på 100-150 grader i noen minutter, så har du ferske rundstykker.
Bilde

Ha en fin maifrokost!
5 based on 1 reviews
5 Kommentarer
 • Yana0678
  Svar
  Skrevet på19:08, 14. mai 2016

  Hva er egentlig maltekstrakt?

  • Konditor-Elin
   Svar
   Skrevet på08:15, 15. mai 2016

   Maltekstrakt får du kjøpt i en dagligvarebutikk og er en slags søtlig sirup. Malt er kjent fra ølbrygging, men denne sirupen brukes blant annet til brødbaking.

 • Charlotte
  Svar
  Skrevet på21:34, 26. oktober 2020

  Hadde dårlig tid så jeg doblet gjær mengden, reduserte hevetid til 1 time, brukte sirup i stedet for malt ……. og resultatet var NYDELIG!!! Spiste tre rundstykker på rappen 😀😀

 • Bente B Engeste
  Svar
  Skrevet på15:48, 17. januar 2024

  Hei, Jeg har noe bakemjølk og kefir jeg gjerne skulle brukt opp. Kan jeg bytte ut vann med dette? Noe annet jeg burde da endre, mer gjær?

  • Elin Krem.no
   Svar
   Skrevet på09:20, 18. januar 2024

   Det går fint. Ingen endring i oppskrift ellers.

Legg igjen kommentar

Kommentar
Navn
E-post
Website

Marengsblomst

Har du lyst til å lage noen porsjons-marengser...

Maipyntet ostekake

Ostekake er en klassiker på festkakebordet, men i...

Jubelkake

Lyst på en nydelig bløt og god kake...

Baskisk ostekake i b..

Baskisk ostekake er en trendy sak som måtte...

Maiboller 2024

Maimåned er rett rundt hjørnet og jeg har...