Din handlekurv er nå tom!
Kransekakestenger
Hjemmelaget og godt
Jeg er veldig glad i kransekake. Og særlig den hjemmelagde. På skolen lærte vi å lage kransekakemasse «industrielt», det vil si, med en hurtighakke. Da sørger man å få massen kjørt til temperaturen er 70-75 grader. Det gjør massen seig og smidig, samtidig som du får en holdbar og lett ristet masse. Vel, jeg har ingen hurtighakke som kan kjøre massen til en sånn temperatur, derfor har jeg prøvd meg frem litt på egenhånd. Og joda, jeg begynner å nærme meg noe, men jeg er fremdeles ikke helt fornøyd med resultatet etter steking. Den «går» litt for mye i ovnen. Ønsket er å ha en mer stabil masse.
Men denne kransekakemassen er veldig fin å jobbe med. Så tar jeg imot tips og råd med takk på hvordan jeg skal få den til å bli litt vakrere etter steking. Kanskje det bare er mengde eggehvite som skal reduseres? Jeg jobber med saken, og i mellomtiden – før jeg kaster meg på ringene og den store kransekaka – her får du oppskrift på noen snasne biter med hjemmelaget kransekake.
Hjemmelaget kransekakemasse
500 g finmalte mandler
500 g melis
3 eggehviter
70 g sjokolade
10-15 g delfiafett
Frysetørket bringebær
Har du lyst til å prøve deg på en stor kransekake? Se den lekre kaka her.
Slik gjør du:
1. Mal mandlene fint. Jeg brukte denne kverna som jeg fikk festa på min nye Kenwood og nei, jeg var ikke redd for at mandlene skulle «slippe» olje. Kjørte male-apparatet på bånn gass. Om du velger å skålde mandlene først må du la dem tørke før du maler dem. (Jeg malte alle med skall). 2. Bland melis og malte mandler. 3. Så helte jeg alt i en bakebolle og satt i en krok og helte i eggehvitene. Du kan gjerne bruke hendene. Kna til du får en fin deig. 4. Klem deigen ut på en bakeplate (som har et bakepapir eller en bakematte som underlag) og pakk clingfilm rundt. Sett inn i ovnen i en halv-time på 50 grader (IKKE mer!). Deigen skal være god og gjennomvarm. Slapp av, plasten smelter ikke. Kna sammen deigen og sett i kjøleskap noen timer eller til dagen etter. |
|
|
Monica
Jeg baker flere kransekaker til hver jul, og ser at din oppskrift er litt ulik den jeg bruker. I min oppskrift bruker jeg samme mengde malte mandler og melis, i tillegg har jeg 2 ss hvetemel og 1 1/4 dl eggehvite. Videre elter jeg massen i en tykkbunnet kjele til den blir så varm at jeg ikke kan ta i den lengre. Deretter legger jeg den i en pose i 10-15 min. Jeg har etterhvert lært meg til å kjenne konsistensen under elting, deigen må ikke være klissete, da skjer det samme som du sier » deigen går» under steking. Håper noe av dette kanskje kan hjelpe deg videre. Lykke til!
Konditor-Elin
Hei Monica! Jeg har bestemt meg for å prøve å få til denne massen uten hvetemel. Har fått flere innspill – tusen takk!
Kathrine
Hei, min tante lærte meg å bake kransekake. Skolder 1/3 av mandlene. Maler på god gammeldags mandelkvern. Bland like deler malte mandler og melis, ha i eggehvitertil passe konsistens. Det skal være temmelig klissete. Kjør deigen sammen i kjøkkenmaskin, elt godt. Den skal bli seig og god. Legg så i tett plastikkpose og sett kjørlig i ett døgn. Stekes på 170-190 (kommer ann på ovnen, ikke varmluft, bruk over og undervarme) til litt gylden farge. Avkjøl på brettet, fryses i et døgn. Dette gir den beste kransekaka jeg vet. Sprø på utsiden, myk, seig konsistens inni. Skal nærmest smelte på tunga. Mmmm 🙂
Christin Olsen
Jeg har forsøkt meg på å bruke maizena istedenfor hvetemel. Og i tillegg to spiseskjeer med glucose som skal gjøre den seig. Jeg har laget deigen i kveld. Varmet den i ovnen innpakket i alufolie. Nå har jeg lagt den til avkjøling/hvile i kjøleskapet. Skal bake ut og steke i morgen, så får vi se.
Kransekake-Elin
Godt tips Christin! Få høre hvordan det går i morgen, da 😉
Christin Olsen
Nå har jeg forsøkt å trille ut og steke. Det gikk kjempebra. Til 500 gr. mandler brukte jeg 500 gr.melis, 2 gode ss maizena og 2 ss glucose, en dæsj med vaniljepulver. 3-4 eggehviter. Jeg pleier kjøpe eggehvite fra Sverige, der får man kjøpt pasteuriserte eggehviter på en stor flaske. Det er veldig mye rimerligere og man slipper å dele plomme/hvite. Jeg brukte Kenwood’en med K-spade til å blande deigen. Tok deigen i alufolie pakket inn som et brød, varmet den på 50 gr. i ovnen i ca 35 min så den blir god og varm, så i kjøleskap til dagen etter. Har smakt nå, de er sprø utenpå og seige inni… 🙂
Kransekake-Elin
Tusen takk for utfyllende kommentar Christin! Så fint at du deler. Hørtes veldig godt ut 🙂
Astrid
Har laget kransekake( eller tårnkake som vi trønderene kaller det) i 30 år,aldri varmet deigen,aldri kjørt den i kjøkkenmaskin… mandler malt med mandelkvern er alfa omega,samme oppskrift som deg,3-4 hviter (alt etter størrelsen på eggene) ,bland alt å trill ut,stek og nyt 🙂 210 grader 10-12 minutter
Anita Hollingsether
Tragant-pulver fås på apotek, og skal visstnok gjøre at kransekaken blir passe seig inni. Har ikke prøvd selv, men fikk dette tipset for mange år siden. Ønsket var der, men det ble aldri til at jeg bakte kransekake.
Ragnhild
Er det noen som har sirup i? Det står 2ss sirup i min oppskrift…
Sharon
Jeg prøvde denne for første gang. Etter å ha hat den i kjøleskapet i et døgn så var den så hard som sement. Har jeg gjort noe feil eller?
Konditor-Elin
Ikke oppbevar kransekake i kjøleskap. Putt en skive med brød i posen og la den ligge et døgn på benken, så blir den myk igjen.
Sharon
Hei! Tusen takk for svar. Jeg prøvde oppskriften igjen i dag og er veldig fornøyd. Første gang brukte jeg hendene mine til å kna ingredisene. I dag brukte jeg min kenwood kjøkkenmaskin. Perfekt kransekakemasse. Skal bruke 300g av kransekakemasse til Drønning Maud-fromasjekake.
Jane
Det står i oppskriften at den skal i kjøleskap? 🙈
Elin Krem.no
Deigen, ja. Ikke kaka når den er ferdig
Jane
Aha😄👍
Sharon
Hei. Som jeg skrev tidligere at jeg var fornøyd med kransekake masse. Jeg satt den in kjøleskape ifølge instruks. Tok den i går og begynte å lage mandelstenger. Var ikke helt fornøyd. Når jeg begynte å rulle gikk pølser fra hverandre. Jeg måtte ha litt varmt vann på hendene for å få det til. Er dette måtte å gjøre på, hvor brakk stengene når jeg rullete den?
Konditor-Elin
Kransekakemassen er ikke tilsatt noe som binder den sammen (som for eksempel mel). Derfor vil den lett gå i fra hverandre når den rulles. Mandler inneholder en del olje og oljen skilles ut når mandlene blir behandlet. Det er også en av grunnene til at den faller i fra hverandre. Et tredje moment er temperaturen på kransekakemassen. For kald masse er vanskeligere å rulle en romtemperert.
Cecilie Juell Solberg
Hei. Jeg har forsøkt denne oppskriften, med stort hell: https://monasmatblogg.blogspot.no/2013/12/kransekakestenger-med-sjokoladetrekk.html
Der er det ikke lik mengde mandler og melis, men denne oppskriften flyter ikke utover.
Kari Madeleine Kjøniksen
Jeg opplever at min deig eser ut og blåser seg opp under steking. Har prøvd både oppvarmet og romtemperert masse, både med og uten mel. Knar jeg den for lite? Dette er definitivt ikke ‘min’ kake å få til…
Elin Krem.no
Prøv med litt mindre eggehvite neste gang…
Tone Anderson
Jeg lurer på hvorfor du setter deigen i ovnen på 50 grader?
Elin Krem.no
for å få den til å binde sammen bedre
Margaret Frøisli
Hei Elin!
Jeg har nok bakt noen hundre kransekaker de siste åra🙈 Jeg bruker samme oppskrift som deg, og veier eggehvite (104 gr).
De tre siste årene har jeg flere ganger vært uheldig med mandlene(?), og opplevd at fettet spruter når jeg maler dem på kverna (Ankarsum Assistent). Har du noen idé?
Jeg varmer alltid deigen og setter den kaldt til dagen etter. Før var dette helt «bankers»!
Mvh Margaret
Elin Krem.no
Jeg er ukjent med kvernen fra Ankarsrum, men hvis fettet blir slynget ut ville jeg brukt en annen kvern.
Marie Sophie
kan man bruke mandelmel isettende
for mandler som er kvernet
Elin Krem.no
ja, det går fint