Kransekakestenger

Kransekakestenger

Picture

Hjemmelaget og godt

Jeg har aldri skjønt helt hvordan jeg skal få til å lage en tilnærmet “proff” kransekake hjemme på kjøkkenbenken. Nå har jeg prøvd, og ja, det ble kjempegodt! Men helt fornøyd er jeg allikevel ikke…
Jeg er veldig glad i kransekake. Og særlig den hjemmelagde. På skolen lærte vi å lage kransekakemasse “industrielt”, det vil si, med en hurtighakke. Da sørger man å få massen kjørt til temperaturen er 70-75 grader. Det gjør massen seig og smidig, samtidig som du får en holdbar og lett ristet masse. Vel, jeg har ingen hurtighakke som kan kjøre massen til en sånn temperatur, derfor har jeg prøvd meg frem litt på egenhånd. Og joda, jeg begynner å nærme meg noe, men jeg er fremdeles ikke helt fornøyd med resultatet etter steking. Den “går” litt for mye i ovnen. Ønsket er å ha en mer stabil masse. 

Men denne kransekakemassen er veldig fin å jobbe med. Så tar jeg imot tips og råd med takk på hvordan jeg skal få den til å bli litt vakrere etter steking. Kanskje det bare er mengde eggehvite som skal reduseres? Jeg jobber med saken, og i mellomtiden – før jeg kaster meg på ringene og den store kransekaka – her får du oppskrift på noen snasne biter med hjemmelaget kransekake. 

Hjemmelaget kransekakemasse
500 g finmalte mandler
500 g melis
3 eggehviter

70 g sjokolade
10-15 g delfiafett
Frysetørket bringebær

Har du lyst til å prøve deg på en stor kransekake? Se den lekre kaka her.

Picture

Slik gjør du:
1. Mal mandlene fint. Jeg brukte denne kverna som jeg fikk festa på min nye Kenwood og nei, jeg var ikke redd for at mandlene skulle “slippe” olje. Kjørte male-apparatet på bånn gass. Om du velger å skålde mandlene først må du la dem tørke før du maler dem. (Jeg malte alle med skall). 
2. Bland melis og malte mandler.
3. Så helte jeg alt i en bakebolle og satt i en krok og helte i eggehvitene. Du kan gjerne bruke hendene. Kna til du får en fin deig.
4. Klem deigen ut på en bakeplate (som har et bakepapir eller en bakematte som underlag)  og pakk clingfilm rundt. Sett inn i ovnen i en halv-time på 50 grader (IKKE mer!). Deigen skal være god og gjennomvarm. Slapp av, plasten smelter ikke. Kna sammen deigen og sett i kjøleskap noen timer eller til dagen etter. 
Picture

Picture

Rull ut fingertykke pølser. Stek av på 220 grader i 7-10 min
Picture

Picture

Skjær opp når stengene er litt avkjølt
Picture

Sprø utenpå, myk inni. Dypp i sjokolade om du vil. Blir bare bedre om du putter dem i fryseren før de spises.
Picture

18 Comments
 • Monica
  Reply
  Posted at 07:12, 22. December 2014

  Jeg baker flere kransekaker til hver jul, og ser at din oppskrift er litt ulik den jeg bruker. I min oppskrift bruker jeg samme mengde malte mandler og melis, i tillegg har jeg 2 ss hvetemel og 1 1/4 dl eggehvite. Videre elter jeg massen i en tykkbunnet kjele til den blir så varm at jeg ikke kan ta i den lengre. Deretter legger jeg den i en pose i 10-15 min. Jeg har etterhvert lært meg til å kjenne konsistensen under elting, deigen må ikke være klissete, da skjer det samme som du sier ” deigen går” under steking. Håper noe av dette kanskje kan hjelpe deg videre. Lykke til!

  • Konditor-Elin
   Reply
   Posted at 12:35, 26. December 2014

   Hei Monica! Jeg har bestemt meg for å prøve å få til denne massen uten hvetemel. Har fått flere innspill – tusen takk!

 • Kathrine
  Reply
  Posted at 08:37, 27. December 2014

  Hei, min tante lærte meg å bake kransekake. Skolder 1/3 av mandlene. Maler på god gammeldags mandelkvern. Bland like deler malte mandler og melis, ha i eggehvitertil passe konsistens. Det skal være temmelig klissete. Kjør deigen sammen i kjøkkenmaskin, elt godt. Den skal bli seig og god. Legg så i tett plastikkpose og sett kjørlig i ett døgn. Stekes på 170-190 (kommer ann på ovnen, ikke varmluft, bruk over og undervarme) til litt gylden farge. Avkjøl på brettet, fryses i et døgn. Dette gir den beste kransekaka jeg vet. Sprø på utsiden, myk, seig konsistens inni. Skal nærmest smelte på tunga. Mmmm 🙂

 • Christin Olsen
  Reply
  Posted at 18:39, 9. December 2015

  Jeg har forsøkt meg på å bruke maizena istedenfor hvetemel. Og i tillegg to spiseskjeer med glucose som skal gjøre den seig. Jeg har laget deigen i kveld. Varmet den i ovnen innpakket i alufolie. Nå har jeg lagt den til avkjøling/hvile i kjøleskapet. Skal bake ut og steke i morgen, så får vi se.

  • Kransekake-Elin
   Reply
   Posted at 19:36, 9. December 2015

   Godt tips Christin! Få høre hvordan det går i morgen, da 😉

   • Christin Olsen
    Reply
    Posted at 17:39, 10. December 2015

    Nå har jeg forsøkt å trille ut og steke. Det gikk kjempebra. Til 500 gr. mandler brukte jeg 500 gr.melis, 2 gode ss maizena og 2 ss glucose, en dæsj med vaniljepulver. 3-4 eggehviter. Jeg pleier kjøpe eggehvite fra Sverige, der får man kjøpt pasteuriserte eggehviter på en stor flaske. Det er veldig mye rimerligere og man slipper å dele plomme/hvite. Jeg brukte Kenwood’en med K-spade til å blande deigen. Tok deigen i alufolie pakket inn som et brød, varmet den på 50 gr. i ovnen i ca 35 min så den blir god og varm, så i kjøleskap til dagen etter. Har smakt nå, de er sprø utenpå og seige inni… 🙂

  • Kransekake-Elin
   Reply
   Posted at 18:45, 10. December 2015

   Tusen takk for utfyllende kommentar Christin! Så fint at du deler. Hørtes veldig godt ut 🙂

 • Astrid
  Reply
  Posted at 18:51, 22. October 2016

  Har laget kransekake( eller tårnkake som vi trønderene kaller det) i 30 år,aldri varmet deigen,aldri kjørt den i kjøkkenmaskin… mandler malt med mandelkvern er alfa omega,samme oppskrift som deg,3-4 hviter (alt etter størrelsen på eggene) ,bland alt å trill ut,stek og nyt 🙂 210 grader 10-12 minutter

 • Anita Hollingsether
  Reply
  Posted at 13:25, 10. December 2016

  Tragant-pulver fås på apotek, og skal visstnok gjøre at kransekaken blir passe seig inni. Har ikke prøvd selv, men fikk dette tipset for mange år siden. Ønsket var der, men det ble aldri til at jeg bakte kransekake.

 • Ragnhild
  Reply
  Posted at 18:12, 14. December 2016

  Er det noen som har sirup i? Det står 2ss sirup i min oppskrift…

 • Sharon
  Reply
  Posted at 12:15, 25. December 2016

  Jeg prøvde denne for første gang. Etter å ha hat den i kjøleskapet i et døgn så var den så hard som sement. Har jeg gjort noe feil eller?

  • Konditor-Elin
   Reply
   Posted at 11:05, 27. December 2016

   Ikke oppbevar kransekake i kjøleskap. Putt en skive med brød i posen og la den ligge et døgn på benken, så blir den myk igjen.

   • Sharon
    Reply
    Posted at 18:50, 6. January 2017

    Hei! Tusen takk for svar. Jeg prøvde oppskriften igjen i dag og er veldig fornøyd. Første gang brukte jeg hendene mine til å kna ingredisene. I dag brukte jeg min kenwood kjøkkenmaskin. Perfekt kransekakemasse. Skal bruke 300g av kransekakemasse til Drønning Maud-fromasjekake.

 • Sharon
  Reply
  Posted at 14:49, 8. January 2017

  Hei. Som jeg skrev tidligere at jeg var fornøyd med kransekake masse. Jeg satt den in kjøleskape ifølge instruks. Tok den i går og begynte å lage mandelstenger. Var ikke helt fornøyd. Når jeg begynte å rulle gikk pølser fra hverandre. Jeg måtte ha litt varmt vann på hendene for å få det til. Er dette måtte å gjøre på, hvor brakk stengene når jeg rullete den?

  • Konditor-Elin
   Reply
   Posted at 15:38, 8. January 2017

   Kransekakemassen er ikke tilsatt noe som binder den sammen (som for eksempel mel). Derfor vil den lett gå i fra hverandre når den rulles. Mandler inneholder en del olje og oljen skilles ut når mandlene blir behandlet. Det er også en av grunnene til at den faller i fra hverandre. Et tredje moment er temperaturen på kransekakemassen. For kald masse er vanskeligere å rulle en romtemperert.

 • Cecilie Juell Solberg
  Reply
  Posted at 11:19, 24. November 2017

  Hei. Jeg har forsøkt denne oppskriften, med stort hell: https://monasmatblogg.blogspot.no/2013/12/kransekakestenger-med-sjokoladetrekk.html
  Der er det ikke lik mengde mandler og melis, men denne oppskriften flyter ikke utover.

 • Kari Madeleine Kjøniksen
  Reply
  Posted at 20:00, 30. November 2019

  Jeg opplever at min deig eser ut og blåser seg opp under steking. Har prøvd både oppvarmet og romtemperert masse, både med og uten mel. Knar jeg den for lite? Dette er definitivt ikke ‘min’ kake å få til…

  • Elin Krem.no
   Reply
   Posted at 14:17, 1. December 2019

   Prøv med litt mindre eggehvite neste gang…

Post a Comment

Comment
Name
Email
Website

Grovbrød med helkor..

Dette brødet kunne jeg egentlig bare kalt grov...

Snickersmakroner

Liker du Dumle? Liker du Snickers? Ok, disse...

Sitroncrèmekake med..

Liker du ostekake med gele? Ok, her har...

Havreboller

For et par uker siden fikk jeg et...

Vågå-rundstykker m..

Ferieturen jeg og søstra mi var på forrige...