Marengsblomst

Marengsblomst

Har du lyst til å lage noen porsjons-marengser til maifesten?

Her har jeg brukt det som normalt ville vært eggehvite av 6 egg, men i disse eggmangel-tider er mange eggkartonger fylt med små egg. Det kan derfor være lurt å veie eggehvitene.

Vil du lage færre eller flere? Vei eggehviten du har og gang med 1.5. Da får du sukkermengde du skal bruke.

Har du ikke finkornet sukker? Kjør vanlig sukker litt i en foodprocessor. Poenget er å få et sukker som løser seg raskere opp enn vanlig sukker. Du kan bruke melis også, men min erfaring er at det gir en mer suppete marengs.

Jeg lagde små pikekyss av marengsmassen jeg fikk til overs, og brukte de forskjellige sprøytetuppene jeg har i skuffen. Det er en wilton 4b, og forskjellige stjernetyller.

Når dette skal i ovnen er det ikke meningen det skal steke, kun tørke. Sett derfor ovnen på 80 grader og la det stå til det er tørt. Bruker du varmluft kan du ha flere brett i ovnen samtidig.

Kronbladene lagde jeg en mal på, men det går fint å sprøyte på frihånd også. Bare pass på å lage noen kanter på bladene sånn at det blir plass til krem og bær i.

Du kan lage marengsen god tid i forveg (oppbevares i romtemperatur). De tåler å stå noen timer med krem, men kremen bør helst legges på samme dag som de skal spises.

Vil du heller lage små pavlovaer? Her er oppskrift

Marengs (ca. 10 store kronblader og et brett små pikekyss)
180 g eggehvite (ca. 6 stk)
270 g finkornet sukker

Start med å finne frem en helt ren bolle. En glass- eller stålbolle er best å bruke.

Gni gjerne litt sitron i bollen før du tar den i bruk. Syren fra sitronen fjerner fettpartikler, samtidig som det hjelper eggehviten å danne skum. Skill eggene. Eggeplomme inneholder fett og fett er marengsens verste fiende.

Får du litt av eggeplommen i hviten, forsøk å fjerne det. Bruk et eggeskall, det gjør jobben enklere. Om ikke eggeplomme fjernes fra eggehviten er sjansen stor for at massen forblir suppe, samme hvor mye du pisker. Pisk med en håndmikser eller med et piskeris i en bakemaskin. Start å piske eggehvitene uten sukker.

Pisk til du har stivt skum før litt av sukkeret tilsettes. Ha i resten av sukkeret litt etter litt og pisk marengsen til den er blank og danner spisse topper. Resultatet blir best om du pisker helt til sukkeret er oppløst – kjenn etter om du føler sukkerkorn mellom fingrene. 

Sprøyt ut marengsen med en sprøytepose, enten på frihånd eller ved å tegn opp kronblad på et bakepapir. Jeg lagde en mal som var 16 cm høy og 7 cm på det bredeste. Snur arket når du har tegnet på det, sånn at fargen ikke sverter over på marengsen. SE BILDENE LENGER NED PÅ SIDEN FOR YTTERLIGERE FORKLARINGER

Sett marengsen i ovnen på ca. 80 grader. La den stå til den er tørr, det tar 3-5 timer. Begge brettene kan stå i ovnen samtidig.

Når du skal fylle, pisk opp 3 dl kremfløte som du blander med en halv porsjon vaniljekrem. Sørg for at vaniljekremen er helt kald før du blander den med kremfløten.

En halv porsjon vaniljekrem (ca. 350g)
1.25 dl melk
1.25 dl fløte
50 g sukker
15g maisenna
½ vaniljestang (eller 3 ts ekte vaniljesukker)
2 stk eggeplommer

Splitt vaniljestangen (eller bruk vaniljepasta/ vaniljesukker), skrap ut innholdet og ha alle ingrediensene i en kjele (også stangen). Rør til det tykner (5-6 bobler). Avkjøles. 

Start med å veie opp eggehvite og sukker. Bruk finkornet sukker.
Stilsett sukkeret litt etter litt, og pisk til du har en myk, men blank og fast marengs.
Bruk gjerne en mal og tegn på kronblader på bakepapir. Snu papiret.
Sprøyt på marengs g lag en kant sånn at det blir plass til krem.
Lag små pikekyss av resten av marengsen.
Sett kronbladene av marengs sammen på et stort fat så det blir en blomst.
Lag kremen ..
…og fordel den mellom kronbladene (jeg fikk litt krem til overs)
Pynt med bær som du selv ønsker.
Legg på litt marengs…
..og dryss på litt melis til slutt.Be the first to write a review
Ingen kommentarer

Legg igjen kommentar

Kommentar
Navn
E-post
Website

Muffins med rabarbra..

Det er rabarbrasesong og jeg har latt meg...

Marengsblomst

Har du lyst til å lage noen porsjons-marengser...

Maipyntet ostekake

Ostekake er en klassiker på festkakebordet, men i...

Jubelkake

Lyst på en nydelig bløt og god kake...

Baskisk ostekake i b..

Baskisk ostekake er en trendy sak som måtte...