Marsipankonfekt

Marsipankonfekt

Picture

Putt dine favorittsmaker i marsipanen og dypp i sjokolade

Kvalitetsmarsipan kan pimpes med en rekke frekke smaker. Her får du mini-marsipanbrød med mine favorittsmaker.

Marsipanbrød

500g kvalitetsmarsipan (minimum 50% mandler)

Smak, eksempler: kaffe, brente mandler, coctailbær, kakao, peppermynte, grand marnier, cognac, bailleys, syltede appelsinskall etc.

ca. 200 g mørk sjokolade
15 g delfiafett

Bruk litt melis for å kna massen fast igjen der du må tilsette flytende smak. 

Julemarsipan

Liker du marsipan og har lyst til å lage litt skikkelig marsipankonfekt? Da kan du gjøre som meg: putt dine favorittsmaker i marsipanen og dypp i sjokolade. Sånn. Der har du en samling med godbiter som kan spises selv, eller kanskje aller helst, deles med andre.

Første bud er å få tak i kvalitetsmarsipan. Bruk marsipan med minimum 50% mandler til denne konfekten.
 

Picture

Picture

Picture

Picture

Jeg har laget fem varianter av klumpen på 500 gram:  med hakkede brente mandler, hakkede coctailbær, kaffe, kakao og en med peppermynte (som du ikke ser her). Her er det smak og behag som gjelder mht hvor mye du blander inn av de forskjellige ingrediensene. Når du skal lage kaffemarsipan, rør ut 2-3 ts pulverkaffe i 1 ss vann. Den skal være kruttsterk. I marsipanen med sjokoladesmak, bruk en mørk kakao for best smak (helst ikke drikke-kakao). Og vær forsiktig med peppermyntedråpene…2 dråper var nok i min marsipanbit.  

Picture

Picture

Trill pølser og del opp i passe store biter. De skal ikke være for store. Du kan selv velge om du vil lage kuler eller små brød. Smelt sjokolade over vannbad, eller litt etter litt i mikro-ovn. Tilsett delfiafett og dypp bitene med en gaffel. Du kommer ikke til å bruke all sjokoladen, men trenger å ha litt ekstra mye i bollen for å få dekket bitene. Bruk litt tid på å la sjokoladen renne godt av før du setter den over på papir. (Slå gaffelen mot kanten). Strø på evt. litt hakkede mandler etc før sjokoladen stivner. 

Dekoren er jo halve greia…jeg har brukt hvit og lys sjokolade som er smeltet og hatt i et lite papirkremmerhus.  Lag sikk-sakk-mønster og kruseduller. Men for å få det pent – ikke ha for stort hull i sprøyteposen. Mokkabønner og sjokoladeruller fant jeg i en hylle i Tyskland og de hakkede mandlene er brente mandler som jeg har laget selv. Som du forstår er dette lite avansert. Lykke til! 

Picture

Picture

En boks full av deilig julemarsipan er verdens flotteste julegave å gi 🙂
51 Kommentarer
  • Ingvild W. Mehren
    Svar
    Skrevet på15:58, 5. desember 2013

    Mmmmm, dette må prøves Elin, ser kjempe godt ut!

    • Konditor-Elin
      Svar
      Skrevet på01:14, 6. desember 2013

      ER kjempegodt 🙂

      • Line
        Svar
        Skrevet på02:49, 11. desember 2013

        Virkelig flotte! Et spørsmål: hvordan unngå at sjokoladen blir hvit eller får hvite striper etter oppvarming?

      • Konditor-Elin
        Svar
        Skrevet på03:46, 11. desember 2013

        Hei Line. Dette henger sammen med temperaturen på sjokoladen. Hvite striper tyder på at den er blitt for varm, eller at den ikke har lik temperatur. Rør i sjokoladen hele tiden mens du dypper, og pass på at den ikke blir for varm. Da unngår du stripene 🙂

  • Skrevet på05:52, 6. desember 2013

    Bra, Elin!
    Det er Magne fra VG her. I dag har jeg valgt innlegget ditt som dagens anbefaling på Lesernes VG, du finner det nederst på forsiden til http://vg.no
    Er det andre som skriver en god blogg og vil ha mange nye lesere, ikke nøl med å sende en epost til meg på magnea |a| vg.no eller @magneda på Twitter.

    • Marsipan-Elin
      Svar
      Skrevet på06:00, 6. desember 2013

      Tuuusen takk Magne, dette er så stas! 🙂

  • Elin
    Svar
    Skrevet på11:01, 6. desember 2013

    De så virkelig lekre ut. Hvor lenge holder de seg og hvordan er det best å oppbevare dem?

    • Konditor-Elin
      Svar
      Skrevet på13:44, 6. desember 2013

      Hei navnesøster! Disse er veldig holdbare, minst 2-3 måneder. Det forutsetter at du har dekket hele marsipanbiten med sjokolade, hvis ikke tørker den inn. Kan oppbevares i romtemperatur.

  • Cecilie
    Svar
    Skrevet på12:30, 6. desember 2013

    Åh! Tusen takk for kjempegod inspirasjon!

    • Konditor-Elin
      Svar
      Skrevet på13:45, 6. desember 2013

      Værsågod!Ingentingåtakkefor 🙂

  • Cecilie nr 2
    Svar
    Skrevet på14:08, 6. desember 2013

    Lekkert! Hvis man gir bort slike, hva vil du anbefale å ha dem i? Og hva vil du ikke hatt dem i?

    • Marsipan-Elin
      Svar
      Skrevet på15:44, 6. desember 2013

      Hei Cecilie – disse kan du ha i hva-som-helst. Marsipanbrød er holdbart både med og uten innpakning (helst med, da).

    • Hanna
      Svar
      Skrevet på02:46, 9. desember 2013

      Cellofan med en liten sløyfe av gavepapir eller silkebånd er veldig pent 🙂

  • Skrevet på14:32, 6. desember 2013

    Dette så virkelig lekkert og godt ut! Må prøve å lage disse til kalde vinternetter!

    • Marsipan-Elin
      Svar
      Skrevet på15:45, 6. desember 2013

      Ja, dette er saker som smaker – heeeele vinteren igjennom 🙂

  • anonym
    Svar
    Skrevet på05:25, 7. desember 2013

    Hvor får man tak i defiafett?

    • Konditor-Elin
      Svar
      Skrevet på09:49, 7. desember 2013

      I alle dagligvarebutikker!

    • morten
      Svar
      Skrevet på09:54, 7. desember 2013

      Så godt som samtlige butikker, ihvertfall i tida nå før jul

  • Kasandra
    Svar
    Skrevet på09:22, 8. desember 2013

    Hei, takk for fin inspirasjon! Jeg lurte bare på hvorfor man skal tilsette delfiafett? Har aldri tilsatt noe i den smeltede sjokoladen- hva har jeg gått glipp av? Takk igjen!

  • Konditor-Elin
    Svar
    Skrevet på09:39, 8. desember 2013

    Hei! Tilsetter du litt delfiafett vil du få en tynnere sjokolade. Du har ikke gått glipp av noe, fettet gjør det bare enklere å få pene konfektbiter 🙂

    • Skrevet på14:25, 8. desember 2013

      Aaah! Delfiafett! Der lærte jeg noe nytt. Det skal bruke neste gang jeg lager konfekt, for mine konfektbiter blir aldri perfekte.

      • Konditor-Elin
        Svar
        Skrevet på14:54, 8. desember 2013

        En liten tilleggskommentar: Til disse har jeg brukt vanlig sjokolade kjøpt på super’n. Da funker delfiafett. Men når jeg lager ekte saker (konfekt med ekte kuvertyre-sjokolade som er temperert) skal man bruke ekte kakaofett, ikke delfiafett (kokosfett).

  • Rangla
    Svar
    Skrevet på06:16, 9. desember 2013

    Hei, blir glasuen betre ved bruk av delfiafett, eller kan smør fungere like greitt til overtrekssjokoladen?

  • Rangla
    Svar
    Skrevet på06:17, 9. desember 2013

    Ah, såg litt for seint at nokon hadde spurt om det same. Då veit eg det! 🙂

    • Konditor-Elin
      Svar
      Skrevet på07:04, 9. desember 2013

      Hei! Smør vil ikke gjøre glasuren særlig tynnere, så bruk delfiafett 🙂

  • Linn
    Svar
    Skrevet på14:46, 9. desember 2013

    Hvor mye sjokolade brukte du i dem med sjokolade? 🙂

    • Konditor-Elin
      Svar
      Skrevet på00:46, 10. desember 2013

      Hei Linn. jeg knadde inn ca. 2-3 ss mørk kakao. (smak til hva du syntes blir godt)

  • Signe
    Svar
    Skrevet på14:04, 10. desember 2013

    Hei. Dette så godt ut 😀 Gjør kokosolje samme nytten som delfiafett?

    • Konditor-Elin
      Svar
      Skrevet på14:27, 10. desember 2013

      Er litt usikker. Delfiafettet stivner på samme måte som sjokolade. Vet ikke om oljen vil stivne. Jeg ville forsøkt på et par biter først 🙂

    • Torunn
      Svar
      Skrevet på11:08, 21. desember 2014

      Hei! Jeg brukte kokosolje, og det gikk kjempefint. Målte ikke opp, men tok bare littegrann kokosolje oppi sjokoladen.

  • Mona
    Svar
    Skrevet på00:31, 12. desember 2013

    Hva er holdbarheten hvis man lager marsipan selv, siden det er eggehvite i den?

    • Konditor-Elin
      Svar
      Skrevet på01:01, 12. desember 2013

      Holdbarheten er lang (flere uker), men oppbevar dem i kjøleskap 🙂

      • Mona
        Svar
        Skrevet på07:40, 12. desember 2013

        Takk for raskt svar.
        Da blir det nok marsipanlaging i helgen.
        Får koke mandler i kveld 😉
        Riktig god førjulstid og takk for masse fin inspirasjon.

  • Anna
    Svar
    Skrevet på05:23, 22. desember 2013

    Heiii..
    Disse måtte jeg bare lage, men i ett distre øyeblikk glemte jeg Delfiafettet.. vil dette gjøre at de ikke vil stivne eller går det greit?
    Håper jeg slipper måtte lage nye da de skal være julegave til min beste kompis som diskre sendte meg link på denne saken 🙂

    • Konfekt-Elin
      Svar
      Skrevet på06:26, 22. desember 2013

      Hei Anna! Neida, de stivner heeeelt fint. Delfiafettet er kun der for å tynne ut sjokoladen. For at bitene ikke skal få alt for tykt lag med sjokolade og se pene ut. Men det gjør vel ingen ting med litt ekstra sjokolade, tenker jeg 😉

      • Anna
        Svar
        Skrevet på10:34, 22. desember 2013

        Takk for superraskt svar :). Og han er veeeldig glad i mørk sjokolade så går nok fint :)).
        God Jul!

  • Skrevet på16:20, 3. desember 2015

    Ser at innlegget er litt gammelt, men jeg har dog ny marispan, hehe. Gleder meg til å prøve 🙂 Ser så fint ut 🙂

    • Konditor-Elin
      Svar
      Skrevet på16:30, 3. desember 2015

      Ny marsipan og gammelt og godt blogginnlegg er en super kombinasjon! Dette er jo en klassiker som ikke så fort går ut på dato 😉 Lykke til!

  • Camilla
    Svar
    Skrevet på10:30, 4. desember 2015

    Hvordan lagrer du marsipankonfekten?

    • Konditor-Elin
      Svar
      Skrevet på11:43, 4. desember 2015

      Jeg ser av tidligere kommentarer at jeg sier både det ene og det andre over her, men altså – marsipankonfekt kan lagres både i kjøleskap (smaker ikke så godt når den er hard og kald..) men kanskje aller best i 14-16 grader. Den kan fint stå i romtemperatur også. Pakk i eske og ikke utsett for sterk varme. Er holdbar ihvertfall til påske!

  • Kjetil
    Svar
    Skrevet på09:33, 15. desember 2015

    Hei, stivner sjokoladen med en gang ? 🙂

    • Konditor-Elin
      Svar
      Skrevet på09:55, 15. desember 2015

      Ja, den stivner ganske raskt. Med mindre du bruker en kuvertyre (ekte sjokolade med kun kakaofett) Da må sjokoladen tempereres først før du får den til å stivne. Søk på temperering av sjokolade øverst på siden, så får du forklaring 🙂

  • Linn
    Svar
    Skrevet på13:38, 17. desember 2015

    Hei! Takk for inspirasjon! Jeg lurte på litt blandingsforhold: sjokolade og delfiafett? Marsipan og peppermynte? Hvor mye Marsipan knar du inn med den mengden kaffe? » min marsipanbit» ga liksom ikke så mye info :p
    Kjempenydelig pyntet og jeg gleder meg til å servere dette samt fløtekarameller i familieselskap i julen i år 🙂

    • Konditor-Elin
      Svar
      Skrevet på13:54, 17. desember 2015

      Hei Linn
      Jeg bruker ca. 12 gram delfiafett til 200 g sjokolade. Angående smaker så er det jo litt sånn smak og behag. Det er også veldig forskjellige hvor sterk kaffe folk lager og knar inn i marsipanene. Mitt råd er – lag kruttsterk kaffe og bland inn ca. 2 ss i 100 g marsipan. Og om du syntes det smaker for lite, ha i litt til (og kompenser med å kna inn melis om marsipanen blir veldig bløt).

      • Linn
        Svar
        Skrevet på17:23, 17. desember 2015

        Tusen takk for raskt svar! Nå er jeg i full gang, veldig spent på resultatet..og veldig spent på om det er noe igjen til jul 😉 :p

  • ErlingBake
    Svar
    Skrevet på15:31, 19. november 2016

    Hvordan smeltet du sjokoladen?

    • Konditor-Elin
      Svar
      Skrevet på13:31, 20. november 2016

      Jeg smelter den i mikroovn. 15 sekunders intervaller på maks styrke. Rør til det er smeltet. Eller – sett en glassbolle over vannbad ved å helle litt vann i bunn av en kjele, sett på svak varme og la dampen fra vannet varme bollen og smelte sjokoladen. NB. Pass på at du ikke får vann i sjokoladen.

Legg igjen kommentar

Kommentar
Navn
E-post
Website

hits