Marthas sjokoladekake

Marthas sjokoladekake

Picture

Barnas favoritt

Norge har snart bursdag og derfor fikk jeg datteren min på elleve med på å sette sammen den perfekte sjokoladekaka til barnebursdag. Dekorert med bamsemums som har pynta seg. 
Til ethvert bursdagsselskap bør det stå en sjokoladekake på bordet, ikke minst til 17. mai. Denne kaken ble derfor et samarbeidsprosjekt med elleveåringen i huset og mor! 

Martha på elleve har to helt spesielle favoritter på krem.no. Det er langpanne sjokoladekake og tropisk aroma. Det måtte bli en kombinasjon. Vi lagde derfor den vanlige langpannekaken i en rund form og brukte glasuren fra tropisk aroma. 

Å lage en langpannekake i en rund form går fint, men vit at det ikke blir helt det samme. Denne måtte steike nesten en time, noe som betyr at den kan bli litt tørr i kantene. Om det skulle skje, del den i to og dynk med for eksempel sitronbrus (Sprite eller 7 Up) Jo større form du har, jo kortere steketid trenger den (jo mindre sannsynlighet for at den blir tørr). Den vil da også bli noe lavere, men du må jo ikke ha et lag krem i midten. Og blir kaka så lav at bamsemumsene ikke passer langs kanten kan du jo bare legge dem på toppen. 

Disse festpyntede bamsemumsene ligger det en rørende historie bak. Jeg har mange fine følgere og en av dem sendte meg en dag et bilde av en kake dekorert med bamsemums som hadde blå sløyfer på. Hennes mamma pleide å knyte blå eller rosa sløyfer på de små bamsene og pynte kakene med dem på familiens festdager. Hun fortalte at for første gang skulle hun nå feire en sånn dag uten mamman sin. Nå var det hun som knøt sløyfene, hun som pyntet, akkurat som hennes mor gjorde det <3.
​(Bare for ordens skyld – jeg fikk lov til å bruke ideen hennes og fortelle historien.)

Picture

Jeg har brukt det tynneste båndet jeg fant, men det går fint å bruke annet bånd også. Eller tynt 17. mai bånd. Det gikk med 3 meter totalt (til 25 bamsemums). Kjøpte båndene på Panduro.
Marthas sjokoladekake
200 g smør/ margarin
40 g kakao
4 egg
4 dl sukker
200 g hvetemel
​3 ts bakepulver

Sjokoladekrem
75 g smør
375 g melis
4 -6 ss kaffe (ferdig flytende kaffe)
1 ½ ss kakao

1 pose Bamsemums (du trenger ca. 24 stk til en form på 22 cm)
​Litt kakestrøssel
ca. 3 meter bånd klippet i 12 cm biter. 

Slik gjør du:
1. Smelt smøret og bland med kakao.
2. Sukker og egg piskes til eggedosis.
3. Hell smør og kakao i eggedosisen.
4. Sikt inn det tørre til slutt og rør sammen (vær forsiktig så du ikke rører for mye) 
5. Stekes i en springform kledd med bakepapir ca. 22-26 cm 45-60 minutter på 175 grader, midt i ovnen.
Sjekk med en bakepinne når kaken er ferdig – henger det deig igjen på pinnen må de steke lenger. Når det ikke henger deig igjen er den ferdig. La den avkjøle litt før du drar en kniv langs kanten og tar av ringen. Avkjøles på rist. 
6. Glasur: Rør sammen siktet melis, kakao og romtemperert (mykt) smør. Tilsett lunken kaffe (juster om du trenger å tilsette litt mer) og rør til du har en glatt glasur.

Picture

Picture

Fordel kakerøra i en form 22-26 cm. Jo videre form, jo kortere steketid. 
Picture

Picture

Del bunnen i to etter avkjøling og stryk på et lag med glasur. 
Picture

Ha på resten av kremen på toppen og lag et mønster med palett (stekespade).
Picture

Sett bamsene på langs kanten og dryss på litt kakestrøssel på toppen. 
Picture

Sjokoladekake etter barnas smak. Gjør den gjerne ferdig og sett rett i fryseren. Så er kaka ferdig til festdagen. 
8 Kommentarer
  • IA
    Svar
    Skrevet på20:18, 4. mai 2018

    Stek bunnen i to former, så går det fortere,og de blir ikke så tørre. 🙂
    Fin kake, morsomt med bamsemums rundt.

    • Konditor-Elin
      Svar
      Skrevet på23:04, 4. mai 2018

      Takk for tips!

      • Carina
        Svar
        Skrevet på12:26, 14. mai 2018

        Trodde det var fare for at den blir tørrere når man steker i to former? Da blir det jo en tynnere kake….?

    • Konditor-Elin
      Svar
      Skrevet på14:49, 14. mai 2018

      Når du steker to mindre kaker kan steketiden reduseres fra en time til 15-20 minutter. Da vil kakene ikke bli tørre.

  • JM
    Svar
    Skrevet på10:33, 16. mai 2018

    Hei Elin,
    Jeg prøvde å dynke i sitronbrus, men tror jeg har tatt litt i. Den ene halvdelen er for bløt, og er litt i tvil på hva jeg skal gjøre. Kan den reddes?

    • Konditor-Elin
      Svar
      Skrevet på12:44, 16. mai 2018

      Den vil nok forbli bløt, men jo lenger den står, jo mer av fuktigheten vil tas opp i resten av kaken. Om det blir for bløtt får du bare spise den halvdelen som ikke er gått i oppløsning 😉

  • Ane
    Svar
    Skrevet på09:16, 17. juni 2018

    Hei.
    Jeg opplever at kaken ser flott ut den første halvtimen i ovnen, for så å klappe fullstendig sammen i midten mot slutten av steketiden. Dette har skjedd flere ganger. Hva gjør jeg galt?

    • Konditor-Elin
      Svar
      Skrevet på19:37, 17. juni 2018

      Klapper den sammen etter at den har kommet ut av ovnen? Da er den stekt for lite. Et tips er å sette på varmluft (om du har) på ovnen siste kvarteret at steketiden. Et annet tips er å bruke en videre form så det ikke blir så mye å gjennomsteke. Lykke til!

Legg igjen kommentar

Kommentar
Navn
E-post
Website

hits