Din handlekurv er nå tom!
Mjuke matpakkeruter
I dag har jeg hatt polarbrød i hodet. Meningen var at det skulle smake sånn, men det fikk jeg ikke helt til. Derfor fikk de et litt annet navn. Men, de er veldig gode. Og fantastisk myke. Det er fordi jeg har kombinert to baketeknikker: norsk skålding og asiatisk tangzhong. Noen vil si det er smør på flesk, men alt for at det skal bli så mjukt som mulig!
Jeg har jo allerede laget noen veldig gode (syntes jeg selv) polarbrød. De er kanskje hakket for vanskelig for folk å lykkes med? Noen digger dem, men ellers er det sjelden jeg hører noen baker dem, derfor tenkte jeg å lage en ny versjon, en med litt mindre ingredienser – i firkanta form. Målet har hele tiden vært å få dem til å bli så myke og smakfulle som mulig.
Kritisk punkt? Pass på at deigen ikke blir for varm. La de første ingrediensene i bollen stå helt til det får romtemperatur. Ellers er dette en god deig å jobbe med. Jeg kjevlet den rett ut på to bakeark, med mel under. Da kan du bare dra dem rett over på rist eller plate.
Jeg ser for meg at dette kan bli godt å ha i fryseren, putte et par sekunder i brødristeren, så smøre med pålegg på toppen. Og du – skulle de bli litt for høye, bare skjær i to og legg pålegg i midten.
Se instruksjoner under bildene lenger ned.
Mjuke matpakkeruter (ca. 30 stk)
Bløtlegg dette melet i en bakebolle: (se bilder lenger ned på siden)
200 g sammalt hvete, fint
100 g rugmel, siktet
2 dl kokende vann
tilsett tangzhongjevning:
2.5 dl vann
50 g hvetemel
Når det er kjørt sammen og stått i 30 min, tilsett:
35 g fersk, blå gjær eller 8 g tørrgjær (ca. 3 ts)
450 g hvetemel
2 dl kaldt vann
5 ss sukker (ta mindre om du ikke liker det søtt i det hele tatt)
8-10 g salt (2-3 ts)
50 g smør
Slik gjør du:
1. Lag tangzhongjevning: Ha vann og mel i en kjele. Varm til det tykner ca. 65 grader (gjør ingen ting om det bobler litt). Rør hele tiden.
2. Vei opp sammalt hvete fint og rugmel i en bakebolle. Tilsett 2 dl kokende vann.
3. Tilsett tangzhongjevning. Bland til det går sammen. La stå i ca. 30 min (har romtemperatur).
4. Tilsett hvetemel, 2 dl kaldt vann og gjær.
5. Elt deigen i noen minutter før du tilsetter sukker, salt og smør i terninger.
6. Elt videre til deigen begynner å slippe kanten på bakebollen. Total eltetid avhenger av intensiteten på eltingen, men jeg vil anslå ca. 15 min.
7. Dra en pose over deigbollen og la den stå på benken i ca. 30 minutter.
8. Del deigen i to, kjevle den ut på hvert sitt bakeark. Bruk mel under.
9. Kjevle så deigen dekker hele arket. Prikk deigen med en gaffel. Bruk en trinse (pizzahjul) og del deigen opp i passe store ruter.
10. Etterhev i ca. 30-45 min.
11. Rett før steking: spray/ pensle på litt vann og sikt over litt mel.
12. Stek midt i ovnen på 225 grader, enten over/undervarme eller varmluft i 8-10 minutter. Med varmluft går det ofte litt raskere. Avkjøl på rist. Frys samme dag de er bakt og tin når de skal spises, enten i ovnen på 120 grader noen minutter eller i en brødrister.
Ragnhild Myklebust
Kjære deg. Er det meg eller står det noe sted hvor mye og hvilket grovt mel du bruker her?🤨
Hilsen @grannyola
Elin Krem.no
Jeg tror det er deg 😉
Lynnette Anita K Støle
Heisann 😊har en her som ikke tåler hvete, hva tenker du da?
Vennligst hilsen
Lynn Støle
Elin Krem.no
Har dessverre ikke testet å bake med annet mel, men så en kommentar om at noen hadde testet å bruke spelt. Tror ikke det gir samme mjukhetseffekt, men bare prøv.
Siren
Hei, disse lager jeg ofte til barnebarnet som har cøliaki. Bytter ut det grove melet med 200g havremel og 100 g mandelmel, og har brukt Elda mel og litt fiberhusk istedet for hvetemel. Tilsetter og et egg. Bruker samme fremgangsmåte. De blir veldig gode glutenfrie siden de ikke er tykke og slipper konsistensen i midten som glutenfritt ofte får. Anbefales
Camilla Aune
Hei Siren, så flott at du legger ut et glutenfritt alternativt!! Lurer bare på en ting; setter ikke mandelmelet smak? Mvh Camilla Aune
Ragna Haugjord
Finner heller ikke i oppskriften hvilken type grovt mel du har brukt, og hvor mye…..
Elin Krem.no
Hva er det du ikke finner? Alt står i oppskriften.
Marthe
Hei, hva ville du byttet ut siktet rugmel med evt? Hverken kiwi, to meny eller obs hadde her jeg bor…
Elin Krem.no
Rug, grovmalt. Kjør det i foodprocessor for å gjøre det finere. Eller bytt ut med sammalt hvete fint.
Maria
Hei!
Ble litt usikker på den delen med bløtlegging av det grove melet, hvor lengde? For i oppskriften står det at man skal veie opp det grove melet, men har man ikke allerede gjort det når man bløtlegger?
Elin Krem.no
Skjønte ikke spørsmålet? Først lager mang tangzhong. Så veier man opp det grove melet.
Bente Bogholm Moan
Skal tanzhong blandes med grovt mel og kokende vann med en gang og så avkjøles ?
Elin Krem.no
Ja
Inger Sofie
Skjønner spørsmålet veldig godt. Jeg lurte på det samme siden det står «bløtlegg det grove melet» helt i starten. Men oppskrifta går sin gang som om ingenting har skjedd med grovmjølet når man skal veie det opp senere.
Vegard
Hei! Supergode, disse! Mulig å ha mindre gjær og lengre hevetid – med samme resultat? Forslag til hvor mye gjær, isåfall?
Elin Krem.no
Ja, det kan du. Lar du deigen stå kjølig 7-10 timer kan du halvere gjærmengde.
Victoria Gjerde
Disse var kjempegode! Jeg liker ikke kjøpte polarbrød, men disse var 👌 Perfekt myke!
Hadde ikke siktet rug, men brukte grovmalt og siktet det selv. Deigen ble veldig tykk til å begynne med, så jeg hadde i ekstra vann, litt under 1 dl. Det var kanskje ikke nødvendig, for den ble litt løs, men resultatet ble veldig godt lell 🙂
Beate
Takk for en veldig god oppskrift, disse er perfekte til matpakka, og ellers også 🙂
Berit Foss-Lunde
Takk for oppskriften. Har testet dem nå og de falt i smak 👍
(Brukte litt mere vann i deigen jeg også)
Blir nok fort avhengi av disse 🤜🏻🤛🏻
Ønsker deg en hyggelig bake uke 👩🏻🍳
Trine
Takk for herlig oppskrift, denne må prøves!
Jeg tenker å doble oppskriften, hvor mye gjær ville du tatt da?
Elin Krem.no
Tja, litt usikker. 55-60 gram kanskje?
Thomas
Ingen grunn til å ha mer gjær
Elin Krem.no
Nei, derfor har jeg anbefalt å ta i mindre 😉
Tonje Elisabeth Riise
Fin oppskrift, god beskrivelse, flott resultat! Takk 🙂
Britt-Guri Kvalberg
Takk for oppskriften! Disse ble gode på smak, men mine ble litt seige som ferdig stekte. Hva tror du jeg har gjort feil? Kan det være for lite etterheving? Synes ikke de hevet seg så mye etter angitt tid. Kanskje heve over damp? <3
Elin Krem.no
Jeg tenkte også at de kanskje kunne fått lenger etterheving, ja. Men, de er litt seige.
Camilla
Fantastisk gode 🙂
Kirsten Wolden
Hei:)
Mjuke matpakkeruter (ca. 30 stk)
Bløtlegg det grove melet
200 g sammalt hvete, fint
100 g rugmel, siktet
2 dl kokende vann
Hvor lenge skal det ligge sånn?
Blir vannet borte i melet eller må det helles av?
Aldri gjort dette før så må ha det med teskje🙈
Elin Krem.no
Vannet suges opp. Hele poenget. Ikke viktig hvor lenge det står, så lenge alt får stå (etter å ha tilsatt tangzhongjevning) i 30 min, før du tilsetter resten..
Camilla Aune
Synes det var litt «bal» å kjevle ut på bakepapir da papiret krøllet seg under, men det er kanskje bare en øvelse…. 😉 Tror mine stekeplater er litt mindre enn dine for de ble veldig høye, men bare å dele i to det og de var gode på smak 👍🏻🤩
Jane Røsgaard
Kan denne oppskriften også brukes til langtidsheving?
Mvh
Jane
Elin Krem.no
som med all gjærbaskt – ja. Reduser gjærmengde til det halve dersom du velger å la stå over natt. På kjøl.
Marte BG
Bakepapir oppå bakematte i silikon er bankers tips for å unngå at bakepapiret krøller seg eller sklir 🙂
Bjørn Robert Orten Groven
Dette funka som ei kule! Gleder meg til ungene skal smake! Takk for bra oppskrift!
Silje Ballo Lassesen
Veldig fin oppskrift. Falt i smak hos førsteklassingen, som ikke er så glad i vanlige brødskiver på matpakka. Passerte som polarbrød.😉
Anette Skogvik Håhjem
Veldig bra oppskrift 😋
Lonny Margrethe Kløvfjell
Veldig gode!! 🙂
Kim S. N
Hei. Er i gang med å bake disse for første gang etter at du reklamerte for det på Instagram, og prøver ut tangzhongjevning.:) Spent på resultatet.
Ser det er flere her (og meg) som tenkte «bløtlegg det grove melet»?
Kanskje heller endre teksten til noe lignende:
I en bolle, ha i:
200 g sammalt hvete, fint
100 g rugmel, siktet
2 dl kokende vann
Rør sammen.
Ha oppi tangzhong jevningen.
Når det står bløtlegg så tror jeg mange tenker som om at det skal være mye vann, som feks når man bløtlegger tørre linser eller havregryn, da er det som regel mer væske enn det som skal bløtlegges.
Men som en annen her også skrev, oppskriften går sin gang og det er veldig fine og illustrerende bilder på fremgangsmåte, så det hjelper 🙂
Bare en tilbakemelding 🙂
Elin Krem.no
Takk for innspill. Jeg har lagt til noe mer tekst nå, men meningen er at man skal lese hvordan det skal gjøres i fremgangsmåten 🙂
Marlene
Hei!
Gleder meg til å teste ut, vet du ca hvor lenge de holder seg gode i brødskuffen? 2-3 dager? ☺️
Elin Krem.no
Jeg har ikke testet, tar de rett fra fryseren. Men et par dager, minst.
Thomas S
Trodde jeg skulle lage bakst, endte med p lage lim så kraftig at jeg nesten begynte å flislegge backsplashen på kjøkkenveggen. Jevnet ut med mer mel=kraftigere lim.
Dette ble en kjip start på helgen.
Elin Krem.no
Hva skjedde? Noe jeg kan hjelpe deg med? (Er ikke god på flislegging ;))
Marte
Kan man elte deig for lenge? syns den ble litt vel klissete, selv om jeg fulgte oppskriften helt på gram. turte ikke putte i mer mel. Deigen så ut til å slippe bollen fint under elting, men hadde ikke eltet så lenge og valgte å elte noen min lengre. Da jeg tok i deigen hang masse igjen på fingrene. Fikk liksom ikke «jobbet» med den. Hva kan jeg ha gjort galt? Burde jeg tatt i mer mel så sent i prosessen?
Elin Krem.no
Vanskelig for meg å svare på når jeg ikke vet hvordan du har eltet. Hvis en deig blir eltet for mye vil den gå fra fast til bløt på relativt kort tid. Som regel er problemet omvendt- at man ikke elter godt nok. Å tilsette mer mel er en mulighet, men det tar jo bort noe av tangzhongeffekten.
Pingback: Polarbrød – Willkommen!
Elin Krem.no
Danke schøn!
Kristin K.
Nå har jeg laget disse 5 ganger, og kan virkelig bekrefte at de er utrolig gode! Bruker lage 1,5 oppskrift, da dette passer akkurat i min Kenwood.
Fryser ned ca 8-10 ruter i en pose, tar opp en pose i gangen og rister de alltid i brødristeren når jeg skal spise de. Sjelden de blir liggende mer enn 2-3 dager på benken, men har hatt de 5 dager og da var de fortsatt like gode etter en runde i brødristeren 😀
Hege Lundsten-Støvland
Jeg har prøvd å lage disse. Men da jeg skulle kjevle de ut på bakeark så trakk den seg veldig sammen. Veldig vanskelig å kjevle ut. Hva har jeg gjort galt da?
Veldig gode da😁
Elin Krem.no
Du har ikke gjort noe galt, du må bare la deigen hvile litt. La den ligge i 10 minutter og prøv igjen.