Opp ned sjokoladekake (snickerskake)

Opp ned sjokoladekake (snickerskake)

Picture

Sjokoladekake med peanøtter og karamell

Mange spør etter snickerskake. Bare så det er sagt – min er annerledes enn alle de andre. Server den gjerne med litt krem på toppen. 
Jeg fant ut at jeg manglet en snickerskake på krem.no, men i stede for å kopiere alle de haugene av snickerskaker der ute på nett bestemte jeg meg for å lage min egne variant. Det kan jo tippe begge veier – noen vil sikkert bli begeistret over en god sjokoladekake, mens andre blir skuffet over at det ikke er «den vanlige» snickerskaka. Vel. Da kan du jo bare surfe videre. 

Min kake er en sjokoladekake med lite fett og sukker i selve kaken. Den er temmelig mørk og har mye sjokoladesmak. Så er det litt karamell og peanøtter på toppen. Skulle kanskje ønske det ble litt mer karamell, (dessverre rant noe ut av formen min under steiking) men som alternativ til sjokolade inni (og på toppen) gir jeg deg en oppskrift på karamellsaus som du gjerne kan lage og ha på isteden. Det er ditt valg! 

Denne kan altså lages både med ekstra karamellsaus til eller smeltet sjokolade, men jeg har også et tredje forslag:
​Å servere den med en kremdott…

Opp ned snickerskake ala Elin
4 egg
150 g sukker
50 g sjokolade
100 g smør
100 g hvetemel
35 g kakao
2 ts bakepulver
1.5 ts vaniljesukker

Karamell til bunnen av formen:
30 g smør
50 g brunt sukker (eller ta det sukkeret du har)
50 g lys sirup

80 g saltede peanøtter

Topping/ Fyll
Smeltet sjokolade
150 g sjokolade
25 g smør 
smeltes sammen og strykes på (et lag inni og resten på toppen)

ELLER lag en karamellsaus:
Karamellsaus
1 dl sukker (bruk gjerne brunt sukker)
1 dl fløte
2 ss smør
1 -2 ss lys eller mørk sirup
Ha alle ingrediensene i en kjele og kok massen skal kokes til den får sauskonsistens (ca. 7-10 minutter)

Kaken egner seg veldig godt med littpisket kremfløte 

Slik gjør du:
1. Kle en springform (ca. 22-24 cm) med bakepapir og start med å lage karamellen som skal helles i bunnen av forma. 
2. Ha ingrediensene til karamellen i en kjele (ikke ha i peanøtter). La det koke i 3-5 minutter. 
3. Hell karamellen i forma og ha på hakkede peanøtter. 
4. Lag kakerøra. Start med å piske egg og sukker til eggedosis.
5. Smelt sjokolade og smør sammen, enten i mikro eller over vannbad. 
6. Hell sjokolade og smør i eggedosisen, bland sammen. 
7. Sikt inn det tørre og rør det forsiktig sammen. 
8. Hell blandingen over karamellen i forma og stek på 180 grader i 35-45 minutter. 
9. Bruk en bakepinne og sjekk om kaken er ferdig. Henger det deig igjen – la den steke enda lenger. Jeg satte på varmluft etter en halv time (175 grader) 
10. La kaken avkjøle noe i formen før du skjærer den løs. Ta av ringen rundt og la legg på et fat. Vend kaka rundt, slik at bunnen på kaka kommer opp. Dra av papiret og la den avkjøle helt. 
11. Valgfritt: 
Del kaken og ha på halvparten av enten karamellsaus eller smeltet sjokolade (ditt valg!) 
Ha resten av sjokoladen/ karamellsausen på toppen av kaken…
…og om du vil – pisk 2 dl kremfløte og legg på toppen. 


Vil du heller lage ensnickersrullekake? 

Picture

Picture

Lag en karamellsaus og hell i bunnen av forma. Strø på hakka salte peanøtter
Picture

Lag kakerøra og hell på karamellen i bunnen. Stek på 180 grader i 35-45 minutter. 
Picture

Picture

Etter litt avkjøling skal kaka snus med bunnen opp. Del kaka i to og ha på halvparten av enten karamellsaus eller smeltet sjokolade. 
Picture

Ha på resten av den smeltede sjokoladen/ karamellsausen på toppen. Dette er en skikkelig kaffekake og spises gjerne med en god kopp kaffe til. 
Be the first to write a review
5 Kommentarer
 • Trine
  Svar
  Skrevet på09:08, 24. mars 2018

  Hei Elin!
  Denne kaken vekte umiddelbart min interesse – svak for mørk sjokolade, søtt og salt, som jeg er. Jeg bakte den i går, og ble forsåvidt fornøyd med resultatet, men har et par betraktninger jeg trenger innspill på. Selve sjokoladekaken ble veldig bra! Nydelig og lett tekstur etter å bli perfekt stekt midt i ovnen på 175 grader over-og undervarme i 35 minutter. Når det gjelder karamellen til bunnen av formen, ble ikke denne like bra. Jeg tok halv mengde brunt sukker og resten vanlig farin (jeg synes smaken av brunt sukker fort kan bli litt dominerende). Sammen med sirup og smør kokte jeg blandingen ca 4-5 minutter før jeg helte den i formen. Jeg opplevde da at karamellmassen stivnet relativt fort. Etter å ha stekt kaken, avkjølt den noen minutter for så å løsne den fra kanten av formen, ble dette litt «problematisk» da karamellen tydeligvis stivnet fortere enn kaken kjølte seg ned. Nitidig skjæring med tynn kniv måtte til for å få kaken løs fra ringen, og siden selve bunnen var såpass «skjør», ble det en litt smulete affære. Dette problemet vedvarte etter pynting og under oppskjæring i stykker – den harde karamellen ble vanskelig å skjære gjennom uten å dra med seg kake fra området rundt… Selve kaken smakte nydelig, men estetikken ble ille. Jeg lurer på om du opplevde det samme, eller om du tror jeg kokte karamellen til bunnen for hardt slik at det ble knekk? I teorien vil karamellen som ligger nederst i formen bli eksponert for høy varme under steking, og kanskje dermed karamellisere seg til knekk uansett? Det hører med til historien at jeg la et bakepapirark på bunnen av formen som jeg festet kakeringen rundt uten å klippe. Dette ga ingen lekkasje av karamell under steking. Hva tror du?
  Hilsen Trine.

  • Konditor-Elin
   Svar
   Skrevet på17:06, 24. mars 2018

   Hei Trine! Takk for fin og utfyllende tilbakemelding. Jeg kokte nok karamellen enda kortere enn deg før jeg helte den i forma. Det er sant som du sier – varmen vil gjøre den til knekk temmelig fort, derfor trenger den ikke særlig lang tid i kjelen. Jeg fikk ikke samme resultat som deg. Snudde kaken før den var kald og dro av papiret. Karamellen i midten var da ikke engang stiv. Kan hende det har noe med sukkeret jeg brukte (demerara). Som nevnt hadde jeg litt lekkasje på min karamell, men det meste forble inni kaka. Stekte den også midt i, og hadde bakepapir i bunnen, som deg. Mitt råd til deg er (om du skulle få lyst til å prøve igjen): skru ned temperaturen til 170 grader – stek den gjerne på varmluft (sjekk med en bakepinne når den er ferdig), ikke kok karamellblandingen særlig mye i starten, og snu kaken og dra av papiret før den er helt kald. Lykke til!

   • Trine
    Svar
    Skrevet på01:05, 25. mars 2018

    Tusen takk for raskt og informativt svar! Etter nå å ha blit litt mer opplyst tror jeg har funnet «synderen» for mitt delvise kakehavari, og jeg antar at det har med type brunt sukker å gjøre. Jeg tolket oppskriftens ord om brunt sukker som ensbetydende med brun farin. Denne mener jeg har et lavere smeltepunkt enn både vanlig farin og demerarasukker, og kan forklare hvorfor karamellen tålte så lite koking/varme før den stivnet. Jeg skal prøve å bake en ny kake med sistnevnte type, det står allerede klart i bakeskapet. En riktig god påske ønskes deg 🙂

 • Isabelle kirkerud
  Svar
  Skrevet på21:50, 6. april 2018

  Hei
  Skal prøve ut denne kaken her. Men lurer på hvilken rille kaken skal stekes i? Skal kaken stekes på nederst rille i ovnen? Gleder meg til å prøve den ut. Kaken ser helt fantastisk ut 😊

  • Konditor-Elin
   Svar
   Skrevet på21:57, 6. april 2018

   Den er stekt midt i ovnen. PS – de fleste tilbakemeldingen på denne kaken sier at den er best med karamellsaus på toppen. Bare så du vet 😉

Legg igjen kommentar

Kommentar
Navn
E-post
Website

Marengsblomst

Har du lyst til å lage noen porsjons-marengser...

Maipyntet ostekake

Ostekake er en klassiker på festkakebordet, men i...

Jubelkake

Lyst på en nydelig bløt og god kake...

Baskisk ostekake i b..

Baskisk ostekake er en trendy sak som måtte...

Maiboller 2024

Maimåned er rett rundt hjørnet og jeg har...