Sarah Bernhardt med sjokoladetrekk

Sarah Bernhardt med sjokoladetrekk

Sarah Bernhardt i langpanne har blitt en fast juletradisjon for mange. Jeg er ikke så god venn med denne kaka, men siden det manglet en versjon med sjokoladetrekk i kremsamlingen ble den laget i dag.

Og neida, jeg er ikke så vanskelig å be, for Sarah Bernhardt er min favorittkake. Det som ble problemet mitt i dag, var at jeg lagde kremen med 150 gram sjokolade, ikke 200 som i oppskriften under. Jeg liker den best sånn, men kremen blir litt for lite fast og gjør kaka vanskelig å dele i biter. Har du lyst til å teste det ut – be my guest, men vær forberedt på en bløtere krem.

En annen tabbe jeg gjorde i dag var å smøre utover alt for varm sjokolade. Det gjorde at kremen smeltet i det jeg skulle smøre sjokoladen utover. Vanligvis smelter jeg sjokolade i mikrobølgeovn (da blir den aldri så varm), men i dag gjorde jeg en unntak for å vise på story (Instagram – @kremno_elin) hvordan jeg smelter sjokolade over vannbad. Litt stress, og litt hode-mist, så skjedde det. Da gjør ikke du sammen tabben, ok?

La kaka sette seg i kjøleskapet før du deler den opp. Bruk gjerne en varm kniv og la den smelte gjennom sjokoladen. SÅ kan du bruke kraft og klemme helt gjennom bunnen. Da unngår du at kremen tyter ut.

Ok, er du fortsatt sikker på at du vil lage denne? (Haha!) Hvis du heller vil gå for kransekakebiter hvor du sprøyter kremen på finner du oppskrift og fremgangsmåte her.

Sarah Bernhardt (i liten langpanne, eller helt uten langpanne) – med sjokoladetrekk

Krem:
4 dl kremfløte
200 g mørk sjokolade (vanlig kokesjokolade, ikke 70%)
La stå i kjøleskapet i 4 timer eller til dagen etter.

Bunn:
250 g finmalte mandler
200 g melis
80 g eggehvite (2-3 stk)

Glasur:
200 g mørk sjokolade
2 ss smør

Slik gjør du det:
1. Kok sjokoladekrem: Varm fløten til kokepunktet og hell over finhakket sjokolade. La stå et par minutter før du rører massen glatt (bruk gjerne en stavmikser). Sett kjølig 4-6 timer, eller til dagen etter.
2. Mal mandler, tilsett melis og kna inn eggehviten med hendene. Press massen ut (så godt du kan) på en bakeplate med bakepapir eller i en liten langpanne kledd med bakepapir (20 cm x 30) …eller klemt ut på plate ca. 20 cm x 30 cm.
3. Stek på 210 grader i 7-10 minutter. Med varmluft går det litt raskere enn over/undervarme. Avkjøl.
4. Pisk opp sjokoladekremen med håndmikser og stryk den ut på mandelbunnen.
5. Ha sjokoladebiter i en glass- eller metallbolle, tilsett smør og sett den over en kjele med litt vann i bunnen som såvidt koker. Rør glatt når alt er smeltet. Avkjøl noe, sånn at ikke Sara-kremen smelter når du smører den utover. Unngå å få vann i sjokoladen. Skjer det må du begynne på nytt.
Sett kjølig en halvtimes tid.
5. Del kaken opp i stenger før du kutter stangen mindre biter. Bruk en god, skarp kniv. Det kan være litt vanskelig ettersom bunnen er noe kompakt og seig.  Bitene oppbevares best i kjøleskap (2-3 dager) eller i fryser. Ps. Del kaken opp før du fryser den. Bitene tiner på få minutter.

Start med å lage bunnen. Malte mandler, eggehvite og melis.
Bruk hendene og bland.
Klem ut på et bakepapir eller bakematte. Ca. 20 x 30 cm.
Stek på 210 grader 7-10 minutter. Med varmluft går det litt raskere enn med over/undervarme.
Legg undersiden opp og pisk opp sjokoladefløten.
Stryk den utover bunnen.
Sett kjølig.
Smelt sjokolade med smør. I dag brukte jeg vannbad.
Når du smelter over vannbad blir sjokoladen så varm at den vil smelte kremen. Sørg derfor for at sjokoladen ikke er for varm.
Sett kaka i kjøleskapet en halvtimes tid. Varm en kniv i varmt vann og skjær stenger, som du igjen deler i biter.
Frys bitene og ta opp når gjestene kommer. Eller når du får lyst på noe godt til kaffen. Tiner på få minutter.
6 Kommentarer
  • Nina
    Svar
    Skrevet på06:27, 5. desember 2022

    Hei, har du tips til andre ingredienser enn mandler til bunnen? Tåler ikke mandler…

  • Karen Antonsen
    Svar
    Skrevet på20:17, 6. desember 2022

    Skal det ikke være smør i kremen?

  • Sonja
    Svar
    Skrevet på13:05, 15. desember 2022

    Hva gjør jeg når sjokoladekremen ble for hard?

Legg igjen kommentar

Kommentar
Navn
E-post
Website

Sukkerkringler

Sukkerkringler er myke boller penslet med godt smør...

Hindbærsnitter - br..

En gammel, dansk klassiker som aldri går av...

Grove hamburgerbrød

Det er januar og ikke akkurat grillsesong. Likevel...

Tropisk dessert

Årets siste blogginnlegg er som en mild bris...

Thestokker

Thestokker kan best sammenlignes med biscotti før de...