Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Filter by Categories
17. mai
Bløtkaker
Brød
Cookies
Dessert
Fakta Om
Featured
Flettebakst
For De Minste
Frukt og bær
Glutenfritt
Godt.no
Grunnoppskrifter
Is
Jul
Kakedekor
Kaker
Konfekt
Langpanne
Marsipan
Muffins
OPPSKRIFTER
Ostekake
Påske
popular
Salt Gjærdeig
Sauser
Scones
Sjokoladekaker
Søt Gjærdeig
Tangzhong
Ukategorisert
Utstyr

Sjokoladefondant med flytende, salt karamell

Sjokoladefondant med flytende, salt karamell

Picture

Sjokoladedesserten du aldri blir lei

Nei, jeg tror faktisk aldri jeg kan bli lei av flytende, lun sjokolade. Og tilsetter du litt myk, salt karamell, ja da tror jeg det begynner å nærme seg desserthimmelen for min del. 
 Jeg er litt rusten på å lage denne desserten. Lenge siden sist. Det gikk ikke helt på skinner, for å si det sånn. Momentet med salt karamell i midten utfordret meg litt, men jeg fikk det da til. Og fytti katta så godt det blei!

For det første så glemte jeg å strø formene med kakaopulver etter at jeg hadde smurt dem godt inn med smør. Dermed gikk de i stykker da jeg skulle anrette på tallerken. Brukte silikon-former beregnet på muffins (kjøpt på Ikea), og det går helt fint. Bare du husker å strø dem med kakaopulver etter at de er smurt (klask dem i bordet så du får vekk det overflødige, før du heller i røra).

Så var det karamellen. Jeg er så utrolig opptatt av at ting skal gå fort å lage, så jeg smelte sammen alle ingrediensene til karamellen i en bitte liten kjele og dro på med max power på plata. 

Hvor dum kan man bli da? Det ble jo svart i kantene på tre sekunder, mens sukkertårnet i midten ikke hadde smeltet i det hele tatt. 

Skal du smelte sukker og lage karamell, bruk en stekepanne. Da har du best kontroll. Jeg tenkte at dette bare var en knøttliten porsjon, derfor fant jeg frem den lille kjelen. Men bruk panna. Og ikke rør i sukkeret. La det få en mørk gyllen farge og dra av plata. Tilsett smøret, så fløten. Det kommer til å boble kraftig, bare så du er advart. Til slutt strødde jeg i saltet. Deretter skal det bare såvidt røres sammen, men saltet skal løse seg opp. Så er det ferdig. Det er gjort på under fem minutter. Karamellen skal være rennende og myk. Men ikke spør meg om temperatur. Jeg brukte øya. Bare pass på at sukkeret ikke blir for mørkt. Da smaker det ikke godt. 

Helte karamellen i små silikon-former og satte inn i fryseren (se bilde lenger ned). Bitene stivnet på kort tid (10 minutter). Har ikke prøvd med isbit-form, men antar det også kan gå. Poenget er å få biter av karamell som fortsatt er myk, inn i sjokoladefondaten. Du kan også lage saus, avkjøle den og ha den i en sprøytepose. Tyt inn litt karamellsaus etter at du har fylt formene med sjokolademassen. 

Sjokoladefondant med flytende, salt karamell
ca. 6 stk – stekes på 200 grader i 7-10 minutter

Karamell
75 g sukker
15 g smør
2 ss fløte
1/2 ts havsalt – finmalt (eller flaksalt)

Fondant
2 egg
60 g sukker
115 g smør
110 g sjokolade
60 g mel

Bringebærsaus
125 g bringebær
2-3 ss sukker

Knus bringebær med en gaffel, tilsett sukker og rør sammen (eller kjør i en blender). Ha bærene i en sikt og rør, slik at du bare får stenene tilbake. Sausen serveres ved siden av sjokoladefondaten.

Slik gjør du:
1. Lag karamell som forklart i teksten over. 
2. Sett stekeovnen på 200 grader. Lag fondanten. Pisk eggedosis av egg og sukker. Smelt smør og hakket sjokolade over vannbad (eller på svak varme i mikro-ovn). Ikke rør i det før det er helt smeltet. Bland inn smør og sjokolade i eggedosisen og tilsett siktet hvetemel. Pass på at du ikke rører for mye. 
3. Smør formene med smør og strø med kakaopulver. Slå ut overflødig kakao. Hell i røre (ca. 3/4 full). Legg i en eller to biter med karamell og sett i ovnen. 
4. Stek i 7-10 minutter. De skal være faste utenpå og flytende inni.
5. Serveres lun med bringebærsaus, vaniljeis eller vaniljesaus. 

Picture

Picture

Picture

Karamellbitene er tatt fra fryseren og ble stappet oppi formen. Brukte to, jeg. Nam!
Picture

Karamellen i midten syntes ikke så godt, men joda – den er der. Akkurat passe myk og rennende som jeg ville ha den.
Be the first to write a review
6 Kommentarer
  • Steinar Evant
    Svar
    Skrevet på14:37, 21. februar 2015

    Jeg fulgte fremgangsmåten, og fondanten ble forsåvidt super, men karamellen var en hard klump i midten. Hva er feil? Karamellen stivnet kort tid etter at den var ferdig. Den smelter jo ikke igjen på den korte tiden i ovnen. Burde den være løs hele tiden, dvs ikke stivne?

    • Konditor-Elin
      Svar
      Skrevet på15:45, 21. februar 2015

      Hei Steinar – grunne til at karamellen din ble hard er at du har kokt den for lenge. Den skal være helt rennende. Derfor turen innom fryseren.

  • Thrine
    Svar
    Skrevet på22:40, 30. desember 2016

    Så på FB at du hadde lagd disse og lagt i fryseren til nyttårsaften!
    Legger du de da ustekt i fryseren? Hvis, ja, skal de stekes fra frossen tilstand og evnt hvor lenge?
    Kan jeg eventuelt lage de klare på formiddagen og steke de når middagen er fortært?

    • Konditor-Elin
      Svar
      Skrevet på10:12, 31. desember 2016

      De kan fint lages klare på formiddagen og fryses. Jeg tar de rett opp fra fryser og setter i ovnen, den er varm – 200-220 grader. Så steker jeg i 15-17 minutter (ca). Det er vanskelig å si hvor lenge de skal steke – kommer helt an på hvor store de er og hvilken form du har brukt.

    • Konditor-Elin
      Svar
      Skrevet på20:18, 31. desember 2016

      oppdatert svar!….selv fra fryst stand gikk det mye raskere. Ferdig stekt (med bløt midte) etter bare 10 minutter (rett fra fryseren)

  • Skrevet på17:04, 17. februar 2017

Legg igjen kommentar

Kommentar
Navn
E-post
Website

Silviakake med sjoko..

  Silviakake er en klassisk, svensk supermyk sukkerbrød-aktig...

Eplefondant

For litt siden fikk jeg spørsmål fra en...

Kardemommeboller med..

Kardemommeboller er i vinden om dagen og jeg...

Kneippbrød

I dag deler jeg en oppskrift på kneippbrød....

Eplekake med smuldre..

Det er norske epler i butikkene og mange...