Enter your text
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Filter by Categories
17. mai
Bløtkaker
Brød
Cookies
Dessert
Fakta Om
Featured
Flettebakst
For De Minste
Frukt og bær
Glutenfritt
Godt.no
Grunnoppskrifter
Is
Jul
Kakedekor
Kaker
Konfekt
Langpanne
Marsipan
Muffins
OPPSKRIFTER
Ostekake
Påske
popular
Salt Gjærdeig
Sauser
Scones
Sjokoladekaker
Søt Gjærdeig
Tangzhong
Ukategorisert
Utstyr

Sjokoladekake med bringebærgele (glutenfri)

Sjokoladekake med bringebærgele (glutenfri)

For et par uker siden lagde jeg en kake til min mammas 80 årsdag. Mange har spurt etter oppskrift, derfor har jeg laget den på nytt, tatt bilder og dokumentert alt så du skal få se.

Kaka er glutenfri, men ikke opprinnelig. Jeg har kun byttet ut hvetemel med glutenfritt mel i denne oppskriften .

Det glutenfrie melet gjør at bunnen er litt vanskeligere å jobbe med, men har du en kakering som kan settes rundt kaka når den skal settes sammen vil du merke at det ikke gjør så mye om bunnene skulle falle fra hverandre (det ene laget er lappet sammen av kakesmuler).  La gjerne kaka stå noen timer i kjøleskap før du tar ringen av. På den måte vil den «sette seg» og ha en fastere konsistens når resten av kremen skal strykes på utenpå.

Geleen er laget av en pakke bringebærgele. Jeg fant to lokk til kakebokser som ble kledd med plast. Så lagde jeg gele av 4 dl vann og ventet til den var nesten kald. Helte geleen i lokkene og satte i kjøleskap. Blir geleen stående over natta, dra på et lag med plast på toppen når geleen er stivnet.

Så var det sjokoladedekoren!
Dette var et eksperiment, jeg har sett noen har gjort dette på instagam, men siden jeg kun har brukt vanlig kokesjokolade var jeg usikker om dekoren på toppen ville holde fasongen eller bare klappe i sammen. Vel, den klappet ikke sammen, men den ble noe mjuk etter å ha stått i romtemperatur. Jeg kan ikke garantere at dette vil fungere for alle som prøver. Vil du fylle «sjokoladekurven» med noe anbefaler jeg deg å bruke ekte kuvertyre og temperere sjokoladen. Da blir sjokoladen helt fast og vil holde fasongen herfra til evigheten…

Elins saftige sjokoladekake
230 g smør
230 g sukker
4 egg
120 g Semper fin mix (eller om du ikke er glutenallergiker: hvetemel)
2 ts bakepulver
2 ts vaniljesukker
4 ss kakao (40-45 gram)
100 g mørk sjokolade
3 ss flytende kaffe

Fyll:
1 pakke bringebærgele rørt ut i 4 dl vann
5 dl kremfløte
200 g sjokolade


Slik gjør du:
1. Sørg for at smør og egg er romtemperert før du begynner. Da er det lettere å lykkes. Pisk smør og sukker til en lys og luftig krem.
2. Tilsett ett og ett egg, pisk godt mellom hver gang og bruk en slikkepott for å skrape ned fra sidene og fra bunnen.
3. Smelt sjokolade og kaffe sammen. Enten i mikroovn eller over vannbad (sett en bolle med sjokolade og kaffe over en kjele med vann som såvidt koker)
4. Bland sjokolade med smørblandingen.
5. Sikt inn alt det tørre. Rør godt, men ikke for mye.
6. Helles i en smurt form ca. 22 cm kledd med bakepapir.
7. Stekes på 180 grader i ca. 50 minutter til 1 time. (Jeg skrudde over på varmluft etter 30 min). Bruk en stekepinne for å sjekke om kaken er ferdig. Om det henger igjen deig på pinnen når du stikker den i midten av kaken må den steke lenger

Avkjøl kaken godt (legg den gjerne i fryser) før du deler den i tre like store deler. Det er lettere å få til om kakebunnen er halvtint.

 


Slik lager du ganache:
1. Varm fløten til du ser det bobler. Hell fløten over finhakket sjokolade.
2. La stå ett min. før du rører glatt med en sleiv evt. bruk en stavmikser.
3. Settes i kjøleskap minimum 4 timer.


Slik lager du gele:
1. Kok opp 4 dl vann.
2. Rør inn pulveret fra en pakke bringebærgele.
3. Avkjøl blandingen. Helles i former og settes kjølig.


Slik lager du sukkerlake med vaniljesmak:

 1. Kok opp like deler sukker og vann (for eksempel 1.5 dl vann og 150 g sukker.
 2. Del en halv vaniljestang og ha i kjelen. Hell alt på en beholder og avkjøl.

  Slik setter du kaken sammen:

 1. Start med å dele kaken i tre like store deler. Det er enklere å få til om bunnen er halvtint. Legg den ene delen på fatet kaken skal serveres. Sett på en kakering.
 2. Dynk med 2-3 ss vaniljeinfisert sukkerlake.
 3. Legg på gele.
 4. Pisk ganache til stiv krem. Ha på et tynt lag oppå geleen, sørg for at du får et helt jevnt lag før neste del legges på.
 5. Legg på andre lag (her måtte jeg lappe sammen et lag – se bilder lenger ned). Dynk, legg på gele og ha på litt krem. Stryk ut så du får et jevnt lag.
 6. Legg på siste del av bunnen. Sett kjølig til kaken har «satt seg».
 7. Ta av ringen og stryk kaken opp med resten av ganachen.
 8. Pynt etter eget ønske.

Jeg har laget denne kaken på Instagram stories (se etter sjokoladekake under høydepunkter @kremno_elin) hvis du ønsker steg for steg hvordan bunnen er laget. Den er laget i en 22 cm bunn og stekte i 1 time.

Etter at du har laget ganachen, lag geleen. Her har jeg to lokk fra kakebokser som er kledd med clingfilm. Geleen lages av en vanlig pakke bringebærgele som blandes med 4 dl vann. Geleen helles i lokkene når den er helt kald. Sett kjølig.

Del bunnen i 3 deler. Bunnen er ikke akkurat fast i fisken laget med glutenfritt mel, men det går fint å dele den så lenge den er halvtint.  Legg en hel bunn nederst og dynk med litt sukkerlake. Du kan også dynke med brus, jus eller noe annet friskt.

Etter at kaken er dynket, legg på geleen. Pisk opp sjokoladefløten (ganache) så den blir stiv og stryk ut så du får et jevnt lag. Legg på en ny bunn og gjenta.

Legg bunnen på toppen, så får du en flat overflate. Sett kaka i kjøleskapet en time eller to, så den setter seg før ringen fjernes. Stryk på resten av kremen rundt og på toppen. Skyll kniven i varmt vann og tørk av med papir for å få en glatt overflate.

DEKOREN:
Smelt ca. 150 gram sjokolade. Krøll sammen et bakepapir noen ganger. Brett det helt ut og stryk utover sjokolade. La det stivne litt før du legger arket på et glass. Sett glasset i kjøleskap i minimum 30 min. før papiret fjernes. Oppbevar sjokoladepynten kjølig.

Dette er ikke temperert sjokolade, derfor vil den bli myk etter en stund. Den tåler ikke å bli fylt med noe, men holder fasongen så lenge sjokoladen er såpass tykk som du ser på bildet.

To kaker, men likt innhold. Vil du prøve å lage marengskransen på denne kaken, finner du fremgangsmåte her. 

Be the first to write a review
4 Kommentarer
 • Skrevet på23:03, 31. januar 2019

  Spennende med glutenfritt for første gang. Fulgt oppskrift til punkt og prikke, også mht størrelse på formen. Det slo meg at den ble vel full, og 4 egg er jo ofte en 24 cm røre.( Dessuten sto geleen jo klar i 22!). Å ja, det ble oversvømmelse og rå nedsunket halvpart. Noen kommentar/forklaring/hjelp?

 • Kari Kjøniksen
  Svar
  Skrevet på09:33, 7. februar 2019

  Lekker pynt. Jeg har litt ferdig temperert valrohna jivara (melkesjokolade) igjen fra jul. Skal jamen teste ut den ideen der😊😊

Legg igjen kommentar

Kommentar
Navn
E-post
Website

Bringebærboller med..

Bringebæra (og blåbæra for den saks skyld) er...

Nettbutikken

Nettbutikken er åpen! Jeg har samlet et knippe...

Ingrids enkle frokos..

Om vår alles matmor Ingrid Espelid Hovig hadde...

Torta Tenerina (Ital..

Torta Tenerina er en bløt, italiensk sjokoladekake. Den...

Ingunns gulrotrundst..

Jeg syntes det er veldig gøy at dere...