Snurrer og klippekrans og med grovmalt kardemomme (tangzhong-style)

Snurrer og klippekrans og med grovmalt kardemomme (tangzhong-style)

Kardemommekjerner til folket! Det at jeg faktisk har FÅTT TIL å få kardemommekjerner inn i NorgesGruppens butikker må jo feires i det uendelige, og i dag fikk jeg lyst til å lage en deig med tangzhong-metoden. Tangzhong er kort fortalt en asiatisk baketeknikk som går ut på å lage en jevning av væske og mel som varmes til 65 grader. Den tilføres deigen og tro det eller ei – denne jevningen gjør at man kan tilsette mer væske. Ekstra væske betyr saftig, myk og holdbar bakst.

Hvorfor dele deigen i to? Jeg ville lage to forskjellige ting: snurrer og klippekrans. All bakst faller litt sammen når det lages tangzhong, men ved å dele deigen i to vil klippekransen gjennomsteke raskere, pluss at det er mindre sjanse for at den flater helt ut. Det er alltid en balansegang hvor lenge ting skal steke, men husk at tangzhong-bakst vil falle noe sammen, særlig hvis det er litt understekt. Uten at det gjør noen ting, egentlig. Så lenge det er gjennomstekt er det mjukt og godt.

Kardemommekjernene knuser jeg i en morter. Har du ikke en morter, bruk en kjevle (putt kjernene i en pose og slå løs) Jeg bruker samme mengde som vanlig malt kardemomme, selv om det vil smake mer. Det er jo det vi liker!

Brukte en sytråd til å dele opp snurrene, noe som gir en perfekt snittflate. Funker som bare det. Selv om jeg puttet litt maizennamel i fyllet rant det en del ut av baksten. Helt vanlig. Det smakte også litt maisenna, men det var det bare jeg som kjente. Hva du velger er opp til deg, men vit at maisenna vil forhindre at alt fyllet flyter ut. Snurrene blir litt hule og rare, det kommer av at det er mye fuktighet i deigen. Smaken og konsistensen er det imidlertid ingen ting å utsette på. Det er bomullsmjukt!

Var det noe mer jeg burde sagt noe om? Kommer ikke på noe mer, men skulle det kjente fenomenet klissete deig dukke opp, klikk på linken til oppskriften under her, der ligger det noen gode tips til deg.Tangzhong er kanskje ikke for deg? Da kan du gjerne bake en vanlig bolledeig og følge fremgangsmåten under.

Søt gjærbakst med masse kardemomme (25-27 snurrer eller 2 klippekranser)
Lag en gjærdeig med jevning (tangzhong) sånn det er beskrevet her.

Fyll:
100 g brunt sukker
100 g mykt smør
1.5 ts kardemomme (etter ønske)
10 g maisenna (tilsettes for å forhindre at fyllet renner for mye ut – kan sløyfes)

Topping
2 ts grovmalt kardemomme
2 ss sukker

  1. Lag deigen som beskrevet. Når deigen har hvilt en times tid, enten på benken eller i kjøleskapet (pakk inn bollen), del deigen i to.
  2. Kjevle ut rektangel på ca. 50 cm x 25 cm og stryk på halvparten av fyllet. Bruk mel på bordet så deigen ikke setter seg fast. Fukt deigen litt nederst med vann og rull sammen. Bruk gjerne sytråd og del opp deigen i passe store boller. Klem bollene godt ned på platen. Ta andre del av deigen og gjenta prosessen. Se bilder av hvordan jeg lagde klippekransen.
  3. Settes til heving ca. 35-45 minutter til. Spray eller pensle med vann og dryss på topping.
  4. Stekes på 225 grader (over/undervarme eller varmluft) 7-12 minutter. Snurrene stekte på varmluft i 8 minutter, kringlen på over/ undervarme i litt over 10 minutter (satte opp temperaturen på ovnen min til 230 grader)
Del deigen i to og smør på halvparten av fyllet
Fukt nederste del av deigen, rull sammen
Bruk gjerne en sytråd for å dele deigen i biter, gir perfekt snitt
Klem bollene litt flate, etterhev ca. 45 minutter
Kjevle ut andre del av deigen, gjenta prosessen og sett den i en ring på platen. Klipp biter som vippes annenhver gang til høyre og til venstre
Sånn. Etterheves i ca. 45 min.
Spray på vann eller pensle med egg.
Dryss på en blanding av sukker og grovmalt kardemomme.
Gjør det samme med klippekransen.
Kardemommesnurrer – tangzhong style
Be the first to write a review
Ingen kommentarer

Legg igjen kommentar

Kommentar
Navn
E-post
Website

Elins supermjuke coo..

Hæ, hva sa du? tangzhong-jevning i en cookie?...

Toscakake i langpann..

Det er snart mai og tid for dugnader,...

Verdens enkleste sit..

Trenger du en enkel og rask dessert med...

Snurrer med makron o..

Snurrer med makronfyll er alltid godt, og i...

Enkel kokoskake med ..

Det nærmer seg påske og jeg har bakt...