Din handlekurv er nå tom!
Vaniljekrem – grunnoppskrift
Jeg er en sånn som får vann i munnen bare jeg hører ordet vaniljekrem. Det er en krem som kan brukes til å lage så uendelig mye godt! Jeg nevner: Linser, napoleonskake, fruktterter, fyll til kringler og profitorolls, fyll i bløtkaker – med masse mer. Du må gjerne kjøpe ferdig, eller lage av pulver – det er ditt valg, men min påstand er; har du først smakt den ekte, fløyelsmyke vaniljekremen med små knasende vaniljefrø, ja da tror jeg du er solgt. Vanskelig sier du? Ikke etter å ha sett fremgangsmåten her! Jeg begynner med å finne frem alle ingrediensene. Melk, fløte, maisennamel, sukker, egg og vanilje. Ekte vanilje skal det være. Bruk gjerne noen kroner ekstra på en god vaniljestang. Dersom den føles litt «tung», er fuktig, glinsende og myk har du funnet en god vaniljestang. Er den tørr, lett og sprø når du skjærer den i to – styr unna. Husk at du kan skylle en brukt vaniljestang etter bruk. Tørk den og ha den på et lukket glass med sukker. Da har du et glass med verdens beste vaniljesukker. |
Vaniljekrem
Melk/fløte 1/2 liter (2.5 dl melk + 2.5 dl fløte) Slik gjør du: 2. Hell melken/fløten i en kjele. 3. Splitt vaniljestangen, skrap ut innholdet og ha alt i kjelen. (Også den hele stangen) 4. Kok opp væsken og hell litt av den kokende væsken i bollen med eggeblandingen mens du rører. 5. Hell så alt tilbake i kjelen og rør kraftig til det tykner. Pass på at det ikke brenner seg. 6. Ha kremen i en avlang form og kle med plastfilm. Bør avkjøles hurtig. Som du ser bruker jeg ikke en halv vaniljestang engang til denne oppskriften. Det er fordi disse vaniljestengene er så kraftige og fulle av smak, så en kvart holder (etter min smak). Splitt den i to og skrap ut de små frøene inni. Dette er vaniljefrø som gir den fantastiske smaken. Alt skal med oppi kjelen med fløtemelk. Også stangen. |
Ha i vaniljestang og frø |
Fløtemelk og eggeblanding |
Kokende melk has i eggeblanding |
Vaniljestang og frø has i kjelen med fløtemelk. Bland sammen eggeplommer, sukker og maisennamel i en egen beholder. Bland godt! Rør i kjelen hele tiden mens du koker opp melken. Når den bobler, heller du litt av den kokende melken i eggeblandingen.
Hell alt tilbake i kjelen igjen |
Rør kraftig til det bobler og tykner |
Ønsket konsistens! |
Rør godt og hell straks alt tilbake i kjelen. Sett kjelen tilbake på platen og rør godt hele tiden. Nå skal kremen tykne. La kremen boble en liten stund, ta den så av platen. (Skulle kremen skille seg kan du prøve å kjøre den sammen i en stavmikser). Hell kremen over i en beholder med stor flate.
Meg
Det funket like godt med vaniljesukker!
Elfa
Tusen takk for en enkel og fantastisk oppskrift. Vaniljekremen er nydelig !
Hanne
Har du noen tanker om porsjonsberegning i oppskriften din? Jeg skal lage vaniljekrem til 34 stykker i min datters konfirmasjon til helgen 🙂 Skal lage butterdeigs-hjerter med bringebærsyltetøy på – men har hverken spist det før eller sett oppskrift på det…
Konditor-Elin
Hei Hanne. Dette er en ganske stor porsjon, men det kommer jo an på hvor store hjertene du skal lage er. Tror det skulle holde til 34 små hjerter.
Cecili
Hei, jeg skal lage skoleboller idag, å jeg lurer på om man skal ha i vaniljekremen før eller etter man steker bollene? 🙂
konditor-elin
Før!
Cecilie
Takk 🙂
nguyen
Takk for en enkel og veldig bra oppskrift.
Vigdis
Den smakte himmelsk. Brukte laktosefri melk.
Gleder meg til å servere den i bløtkake til konfirmanten
Sigurd Overå
Bare å blande alt sammen med en gang,også eggeplommene.Rør godt når dere varmer det opp til det tykner.Ingen klumper,samme resultat.
Elisabeth
Hei. Jeg får ikke vaniljekremen så tykk jeg ønsker. Den er litt tykkere enn saus…. Har du noen tips? Kan jeg koke den opp igjen?
Konditor-Elin
Hei Elisabeth. Vaniljekremen vil alltid bli tykkere etter at den er avkjølt. Hvis du fremdeles syntes den er tynn, legg 2-3 plater i med gelatin i bløt, klem ut vannet og rør inn når kremen er ferdig kokt. Det er ingen god ide å koke den opp igjen, da er det bedre å røre inn litt gelatin i etterkant.
marie
Hei! Har laget denne før, første gang for nøyaktig ett år siden, da jeg lagde marsipankake til bursdagen min. Ble fantastisk god! Men jeg har glemt om jeg lagde en eller to porsoner.. Hvor mange vil du si dette er, eller for å spørre på en annen måte: Jeg skal fylle den i kake sammen med rørte bringebær samt krem under marsipanlokket. Mvh Marie 🙂
Konditor-Elin
Hei Marie – det holder med en porsjon. Jeg bruker vanlig vis kun halve porsjonen med vaniljekrem når jeg blander ut med vanlig pisket krem. Men det er jo smak og behag 🙂
Tove Nicolaysen
Takk! Den skal jeg lage flere ganger 🙂 Kjempegod i Millefeuille og inni boller. Meeeen, den trakk veldig nedi bollene. Kunstig vaniljekrem gjør ikke det. Har du tips?
Jeg er ikke så glad i den hinna som blir på skoleboller, så derfor lager jeg fylte boller som jeg tar melis og kokos på.
Konditor-Elin
Hei Tove. Legg 3 plater gelatin i bløt i 5 minutter. Rør de inn mens vaniljekremen enda er varm. Da får du en fastere vaniljekrem. Godt tips med å ta vaniljekremen inni 🙂
Åse Lena Langaker
nydelig vanilje krem dett. Takk.😄❤️
Astrid
Nydelig vaniljekrem👌
Anita
Hei:-)
Kan vaniljekremen fryses?
Konditor-Elin
Ja, men den vil bli helt rennende oppleves som litt skilt ved opptining.
Ruth
Hei! er det mulig å bruke ren vanilje ekstrakt i stede for vanilje stang? hvis ja, hvor mye kan jeg da bruke?
Konditor-Elin
Ja, det kan du sikkert, men jeg er ikke kjent med mengdeforhold og vet ikke hvor mye du skal bruke.
Heidi Myksvoll
Går det an å fryse vaniljekrem??? takk for god oppskrift 😀
Konditor-Elin
Hei Heidi. Se svar tre linjer opp.
Ingebjørg
Denne kremen smaker utrolig godt.
Jeg har laget vaniljekrem mange ganger før, men denne smaker absolutt best.
Den ble passe tykk i gryten, fikk stå i kjøleskap i over 1 døgn. Men da den ble blandet ut med en spiseskje stivpisket kremfløte så voila, vi fikk vaniljesuppe. Med andre ord, vi har nå en kake uten fyll og vaniljesuppe over alt.
Konditor-Elin
Hei Ingebjørg. Ikke ukjent fenomen. En stivelsen i vaniljekremen vil brytes ned noe når den røres opp, men om den er skikkelig gjennomkokt vil den ha mindre sjans for å bli rennende. Smaken er jo fortsatt himmelsk, så om det skjer neste gang, gjør dette trikset: Legg 2-3 plater gelatin i bløtt i 5 minutter. Smelt gelatinen i mikroovn eller i 2 ss kokende vann og bland ut med en del av kremen, før du blander den med resten. La kremen stå i kjøleskap til den begynner å tykne, så kan du fylle kaken. Eller – støp kaken i en ring (sett en springform rundt kaken, så kremen ikke renner ut). Håper det går bra, at kaka ble reddet Ingebjørg!
May Iselin Helland
Hvor lenge holder kremen seg i kjøleskapet?
Denne er bare knallgod 🙂 !
Konditor-Elin
Tre-fire dager.
Astrid Grønnesby
Tusen takk for en genial oppskrift,fra nå blir det nok hjemmelaget i dette huset 🙂
Konditor-Elin
Bare hyggelig!
Inger Martinussen Nygård
Når har jeg laget kremen,den ser helt super ut,og smaken,nam,skal ha den på pavlovakrans i morgen gleder meg😀
Monica
Hei!
Ser du skriver at vaniljekremen vil bli flytende/skille seg når man fryser den. Hvordan er den å bruke i skoleboller eller bollefocaicca da? Og setter du den i kjøleskapet med en gang du har tømt den ut av gryta?
Konditor-Elin
Kan fint brukes i gjærbakst, men det blir litt suppete! Ja, jeg heller den utover en flat tallerken (for hurtig avkjøling) og legger på plast med det samme den er ferdig kokt, så rett inn i kjøleskap.