Vørterkake – vørterbrød

Vørterkake – vørterbrød

Etter mye mas har jeg endelig fått ut fingern og bakt dette tradisjonelle julebakverket mange ønsker oppskrift på nå før jul. Det merkelige er at jeg aldri kan huske å ha spist vørterkake, selv om vi lagde det i bakeriet vårt. Merkelig, for dette var jo SÅ godt!

Ettersom det er mine følgere som har mast om å få dette på bloggen ba jeg dere om oppskrift. Jeg fikk mange! Etter å ha sammenlignet og jobbet med å finne ut et miste felles multiplum, fant jeg ut at det beste nok var å ta utgangspunkt i Erlend baker sin vørterbrødoppskrift. Erlend har vært baker på landslaget, og oppskriften jeg har tatt utgangspunkt i finner du her.

Ja, jeg skriver tatt utgangspunkt, for jeg har tatt meg en hel del friheter og forenklet fremgangsmåten. Men, noe står fast: Du må starte prosessen en dag før du skal bake. Det er kun sånn du får et supersaftig resultat. Aller helst skulle jeg hatt skikkelig smakfullt øl i , men jeg brukte bare vanlig vørter-øl. Det gir kanskje ikke så veldig mye smak, men det ble da godt.

Kryddermengde er alltid vanskelig. Selv valgte jeg å bruke 2-3 ss av krydderblandingen jeg lagde til mine julekatter. Det er litt opp til deg å velge krydder, har prøvd å sammenligne de forskjellige oppskriftene og mange bruker mer anis enn andre krydder, mens noen bruker mer ingefær. Her er det litt opp til deg og dine tradisjoner/ hva dine smaksløker foretrekker.

Vørterkake / Vørterbrød (2 stk)
Dag 1:
100 g sammalt rug fint
1 dl vørterøl
1 gram gjær (en bitteliten bit)

Røres sammen med en sleiv. Pakk bollen inn i plast og sett i kjøleskapet til dagen etter

Dag 2:
150 gram rosiner legges i bløt i 3 dl vørterøl en halv time før du skal bake.
__

2.5 dl vørterøl (helles av rosinene) + 1/2 dl vørterøl under veis om deigen virker fast
350 g hvetemel
2 ts salt (6 gram)
100 g siktet rugmel
80 g mørk sirup
30 g fersk blå gjær
2 g malt anis
2 g malt ingefær
2 g malt nellik
2 g kanel
2 g pepper
+ den lille deigen du lagde dagen før

Slik gjør du:
1. Vei opp alle ingrediensene. Ha i bakebollen sammen med deigen du lagde kvelden før. Elt på lav fart i 15-20 min. Er deigen fast? Tilsett 1/2 dl vørterøl mens du elter. Elt til deigen slipper bollen og du kan ta glutentesten. Bland inn rosinene, kjør på lav fart.
2. Dra plast over bollen og la den stå èn til halvannen time på benken.
3. Del deigen i to og form til to stramme, runde kaker.
4. Sett på plate og etterhev i ca. halvannen time.
5. Spray /pensle med vann, dryss på litt mel på toppen og lag et kryss eller et hjerte. Bruk et barberblad eller en sylskarp kniv.
6. Stek ett hakk ned fra midten på 220 grader i 10 minutter. Skru deretter ned ovnen til 180 grader og stek videre i ca. 20 min til. Avkjøles på rist. Kan fryses.

Elt på lav fart til deigen slipper bollen, ta glutentest
Tilsett rosiner helt til slutt, dra plast over bollen og la den hvile på benken en time
Del deigen i to
Form til to runde kaker
Spray/ pensle med vann. Dryss på mel og lag et mønster på toppen
De sprakk litt under, det syntes ikke på dette bildet. Heve litt lenger neste gang, så…
Brødene oppbevares i plast noen dager, eller puttes i fryseren.
Be the first to write a review
15 Kommentarer
  • Skrevet på17:07, 9. desember 2020

    På en skala, hvor koko er det å drite i å ha i rosiner?

  • Mette Trobe
    Svar
    Skrevet på18:36, 9. desember 2020

    Denne må jeg prøve! Men hvordan tiner du den på best måte? (Regner med at det er det samme med julekake )

  • Hilde Hals Overen
    Svar
    Skrevet på11:14, 10. desember 2020

    Hei !
    Har prøvd oppskriften, fulgt den nøye. Det ble en veldig tørr deig. Er det noe feil vedrørende væskemengden ? Ser det er noe mer i oppskriften du har tatt utgangspunkt i.

  • Nina Sigvartsen
    Svar
    Skrevet på14:55, 11. desember 2020

    Skal det ikke være smør eller annet fett?

  • Kari Kjøniksen
    Svar
    Skrevet på19:21, 13. desember 2020

    Laget vørterbrød første gang i fjor, skal teste denne oppskriften i år. Er fristet til å kjøre på med mørkt øl heller enn vørterøl, for å få mer kraftig smak.

  • Ida
    Svar
    Skrevet på10:12, 19. desember 2020

    Hei!
    Hvor mye vørterøl er det totalt som skal i deigen?
    1 dl i fordeigen og hvor mye etterpå? 2,5 dl i utgangspunktet og 0.5 om deigen virker for fast? Må ha det inn med teskje her😂

  • Helle
    Svar
    Skrevet på16:42, 21. desember 2020

    Vørterbrød er et must. Mannen min baker så jeg holder ikke rede på oppskriften. Men det må da være vørterøl for å få den gode smaken, eller? Hva skal man ellers med vørterøl egentlig?
    Og så fikk jeg lyst å fortelle at her i bergen er vørterbrød fast til kokelår, altså kokt røkt lammelår, som mange har på julebuffeten.

  • Inger Johanne Sundby
    Svar
    Skrevet på15:56, 13. januar 2021

    Jeg har Maltekstrakt stående.. kan jeg bruke det og i tilfelle hvor mye.

Legg igjen kommentar

Kommentar
Navn
E-post
Website

Maiboller 2024

Maimåned er rett rundt hjørnet og jeg har...

Elins supermjuke coo..

Hæ, hva sa du? tangzhong-jevning i en cookie?...

Toscakake i langpann..

Det er snart mai og tid for dugnader,...

Verdens enkleste sit..

Trenger du en enkel og rask dessert med...

Snurrer med makron o..

Snurrer med makronfyll er alltid godt, og i...