Bollefocaccia med vaniljekrem og blåbær

Bollefocaccia med vaniljekrem og blåbær

Bilde

Bollekake i langpanne. Lett som en plett! 

Det ligner kanskje litt på focaccia, men glem all oljen. Det holder med litt vaniljekrem og blåbær. 
I dag spurte jeg facebookfølgerne mine hva slags smak de kunne tenke seg i gjærdeigen jeg akkurat hadde satt? Enten sjokolade og vaniljekrem, blåbær og vaniljekrem eller marsipanfyll. De fleste svarte blåbær og vaniljekrem. Og akkurat da fikk jeg ideen om å lage denne,  akkurat som en focaccia i en langpanne. Uten all oljen riktig nok (men forma må smøres). Og vet du hva. Den ble veeeeldig god…så god at nesten hele langpanna forsvant til formiddagskaffen 🙂  

Har du frosne bær i fryseren, bruk dem. Eller kjøp friske. Personlig syntes jeg de blåbærene jeg har plukket i skauen smaker best. Bruk god tid. Og pass på at det ikke blir for mye vaniljekrem. Da kan den fort bli rå. Jeg stekte denne på høy temperatur (220 grader) på nest nederste rille, og den var ferdig etter bare syv minutter. Avkjøles litt før du eventuelt har på litt melis. 

Sliter du med å lage gjærdeig? Her kan du lese hvordan du lykkes med søt gjærdeig.

500 g hvetemel
1 dl sukker
25 g gjær
3 dl væske (gjerne melk)
75 g smør
2 ts kardemomme
1 egg

Vaniljekrem, hjemmelaget eller ferdiglaget fra butikken (brukte ca. 300-400 g)
Blåbær – dryss på en neve eller to (eller bruk andre bær du har – for eksempel bringebær)

Slik gjør du:
1. Bland alt det tørre i en bakemaskin, tilsett lunken melk, (kan godt ha romtemperatur eller kald) og egg, smuldre i gjær i bollen og start maskinen. Syntes du deigen virker for tørr – tilsett litt mer væske. 
3. Vei opp smør og kutt i terninger. Tilsettes når deigen har eltet ca. 7–10 minutter.
4. Etter at smøret er blandet inn i deigen, fortsett eltingen i ca. 5 minutter.
5. For å vite om deigen er ferdig eltet, ta glutentesten: Dra deig mellom fingrene. Når du kan dra ut en tynn, gjennomsiktig hinne, er den ferdig eltet. Hvis den revner og virker «kort» når du drar i den, elt deigen videre.
6. Sett deigen et lunt sted til heving. Pakk bakebollen inn i en pose eller legg et klede over bollen. 
7. Når deigen har hevet til dobbel størrelse (minimum 1 time) knas den utover en smurt, stor langpanne (42×29 cm). Skru på ovnen på 225 grader.
8. Sett til heving et lunt sted (gjerne over en vaskekum fylt med varmt vann) ca. en halv time – tre kvarter. Legg så på vaniljekrem (eller sprøyt på vaniljekremen med en sprøytepose). Dryss på blåbær. Klem de største blåbærene godt ned i deigen før du evt. drysser på litt perlesukker og steker av på nest nederste rille ca. 220 grader i 7-10 minutter. 

Lyst til å lage Bollefocaccia med kanel, sukker og vaniljekrem? 

Bilde

La deigen heve ca. en time. Smør en form med litt nøytral olje og klem deigen utover. 
Bilde

Lag groper med fingrene. Sett til heving en halv time. 
Bilde

Klem gropene ned på nytt etter en halv time og klem i vaniljekrem. Dryss på blåbær før du setter til heving enda en halvtime.
Bilde

Bilde

Her har deigen hevet en time til sammen, og er klar til å settes i ovnen. Klem ned de største blåbærene. Jeg brukte en blanding av frosne sjølplukka bær (best på smak) og kjøpebær. 
Rykende varm….rett fra ovnen. 
Bilde

Fyttikatta så god denne ble! Den ble spist litt lun, med melis på toppen. Kan fryses, men må da tines/ varmes i ovnen før den spises. 
80 Kommentarer
  • Marion
    Svar
    Skrevet på03:24, 26. april 2015

    Denne så kjempe god ut:))Kan den lages dagen før, eller skal/bør den serveres varm ? Og kan jeg bruke bringebær i stedet for blåbær?

    • Konditor-Elin
      Svar
      Skrevet på04:10, 26. april 2015

      Du kan lage den dagen før, men da må du lune den litt i ovnen før du spiser den 🙂 Bruk gjerne bringebær eller andre bær du liker.

      • Jan Kåre Odden
        Svar
        Skrevet på09:43, 7. juni 2015

        Veldig god. Lagde den med jordbær 🍓 mmmm…

  • iselin
    Svar
    Skrevet på06:58, 26. april 2015

    …da skal min snart i ovnen, hadde frosne bringebær på og likesågodt litt sjokolade i tillegg.. såe.. resultatet kommer på instagram 😉

  • Ann-Marit
    Svar
    Skrevet på10:59, 26. april 2015
  • Maja
    Svar
    Skrevet på12:31, 26. april 2015

    Det er genialt, Elin! Tenker mam kan variere denne med tradisjonelt kanel og sukker og med bær, sjokolade…. Ser skikkelig digg ut. forhøyet du deigen eller var det nok med 1 time i formen?

  • Maja
    Svar
    Skrevet på12:33, 26. april 2015

    *forhevet

    • Konditor-Elin
      Svar
      Skrevet på13:27, 26. april 2015

      Ja, er det ikke Maja! Her er det bare fantasien som setter grenser for hva du kan putte i forma. Den MÅ forheve 1 hel time, i tillegg til en time i forma. Da er du garantert en vellykket resultat 🙂

  • Skrevet på15:05, 16. mai 2015

    Denne fikk jeg rett og slett ikke til. Endte opp med å måtte bruke ca 900 gram hvetemel for å få en smidig deig, og etter å ha stekt over dobbelt så lenge som oppskrifta tilsa var den fortsatt rå i bunnen. Synd, for den så veldig god ut.

    • Konditor-Elin
      Svar
      Skrevet på16:37, 16. mai 2015

      Så synd. 900 gram mel er veeeldig mye i denne oppskriften. Jeg kan ikke si deg hva som har gått galt, men hvis du vil prøve en gang til – hev den så lenge som jeg skriver i fremgangsmåten og stek den lenger ned i ovnen. Lykke til!

    • unnimy
      Svar
      Skrevet på10:21, 4. juni 2015

      Her også vart den blaut….

      • Konditor-Elin
        Svar
        Skrevet på10:46, 4. juni 2015

        Da må du steke den lenger – det kan variere ettersom hvilken størrelse du har på langpannen din. Er den mindre blir deigen tykkere – ergo mer å steke gjennom. Da trenger den lenger tid i ovnen.

      • unnimy
        Svar
        Skrevet på13:56, 4. juni 2015

        Ååå men den blei flott !!
        Eg la berre pittelitt meir mjøl i den og la den i langpanna så klissete eg fekk til.
        NYYYYDELIG!!!
        Sitt og gomle no….takk skal du ha 😀

      • Konditor-Elin
        Svar
        Skrevet på14:13, 4. juni 2015

        Men, så bra!! Takk for hyggelig tilbakemelding 🙂

  • Fadoua
    Svar
    Skrevet på02:03, 22. mai 2015

    Jeg følgte oppskriften nøye, den ble kjempe god👍 har laget både med blåbær og sjokolade. Jeg har også frosset den ned og servert senere og er like god😊

  • Anita Hollingsether
    Svar
    Skrevet på07:16, 29. mai 2015

    Takk for oppskrift! Jeg bakte bollefocaccia i går kveld og tok med på jobben idag. Jeg la en teskje epleterninger med sukker og kanel i hver grop, og vaniljekrem på toppen. Det ble suksess! Nydelig!

  • Siri
    Svar
    Skrevet på04:54, 31. mai 2015

    Kan denne fryses med godt resultat?

    • Konditor-Elin
      Svar
      Skrevet på05:06, 31. mai 2015

      Ja, det kan den. Tines på 50-70 grader i ovnen (varmluft).

  • Bente
    Svar
    Skrevet på07:52, 1. juni 2015

    Fikk vann i munnen av denne! Kan den kaldheves i form over natten?

    • Konditor-Elin
      Svar
      Skrevet på07:54, 1. juni 2015

      Ja, det kan den Bente. Tenker du da kan redusere gjærmengden til det halve 🙂 Strø på bær rett før den går i ovnen.

      • Bente
        Svar
        Skrevet på08:00, 1. juni 2015

        Takk, da blir det rykende ferskt til jobben vett:) Kan man alltid halvere gjærmengden i oppskriftene og kaldheve over natt?

      • Kristine
        Svar
        Skrevet på17:55, 15. juni 2016

        Hei, tenkte jeg skulle kaldere denne og har derfor et par spørsmål:)
        Skal jeg lage den helt ferdig med vaniljekrem (ikke blåbær) før jeg setter den i kjøleskapet til heving?
        Kan den stå 17 timer i kjøleskapet eller er det for lenge?
        Takk for svar:)
        Hilsen en ikke så veldig erfaren baker:)

    • Konditor-Elin
      Svar
      Skrevet på08:33, 1. juni 2015

      Ja, nei – vet ikke. Det er så utrolig mange forskjellige oppskrifter, og de fleste skriver «reduser gjærmengden noe». Tror du rett og slett må prøve deg frem litt. Et tips er også å la deigen stå på benken en halvtimes tid eller noe sånt før den stekes 🙂

  • Ida (@kaketrut)
    Svar
    Skrevet på09:15, 2. juni 2015

    Den her ble stor suksess hos oss og jeg har laget den to ganger. Ikke så lenge siden jeg oppdaget bloggen din, men nå er jeg fast leser. Jeg elsker å lage mat, og søtsakinspirasjon finner jeg i massevis hos deg.

    • Konditor-Elin
      Svar
      Skrevet på09:24, 2. juni 2015

      Så hyggelig Ida! Velkommen til min krem-verden – jeg digger nye følgere:) Fantastisk insta-navn du har. Håper du finner noe godt til den italienske feiringen i dag 😉

  • Cathrine
    Svar
    Skrevet på02:39, 8. juni 2015

    Kjempe deilig bollefocaccia 🙂 Denne skal lages flere ganger! Men kan forstå at noen ikke fikk den til, jeg fulgte oppskriften til punkt og prikke og fikk en veldig klissete deig. Brukte kanskje 700-800 gram mel til slutt og la den litt klissete i formen. Men ble vellykket selv om 🙂

    • Konditor-Elin
      Svar
      Skrevet på02:55, 8. juni 2015

      Så glad for at du likte den Cathrine, at du måtte tilsette så mye ekstra mel blir jeg ikke klok på, men det beste er jo at du har vett på å gjøre deigen mulig å jobbe med og tilpasset oppskriften 🙂

  • Linn
    Svar
    Skrevet på09:57, 9. juni 2015

    Hei!!
    Denne skal prøvelages i kveld og forhåpentligvis tas med på skoleavslutning på torsdag 😀😀

  • Line S
    Svar
    Skrevet på12:38, 10. juni 2015

    Denne var helt nydelig:) Serverte den på bursdagen min i dag og folk spiste stykke etter stykke. Jeg bakte også sukkerbunnen din til ei bløtkake og den var fantastisk enkel å få til. Det ble hele 4 kaker til slutt (må ha med litt på jobb i morgen), men må faktisk bake mer til de som kommer i morgen. Trodde det kom til å bli mye mer til overs;) Hva bruker du helst å bake når du har dårlig tid? Har du en favoritt?

    • Konditor-Elin
      Svar
      Skrevet på15:16, 10. juni 2015

      Så hyggelig å høre 🙂 Min favoritt i full fart er Rullekake!

  • Vidar
    Svar
    Skrevet på15:36, 1. juli 2015

    Denne skal jeg prøve, men varmer du virkelig opp ovnen en time før du skal steke den? Høres unødvendig ut.

    • Konditor - Elin
      Svar
      Skrevet på16:38, 2. juli 2015

      Neida, hvis du leser så står det sett på ovnen før den siste halvtimen. Med den gamle ovnen min trengte jeg det, men nå blir den varm på ti minutter. Ikke nødvendig å sløse med strømmen 😉

      • Vidar
        Svar
        Skrevet på01:20, 3. juli 2015

        Pkt 5. Sett på ovnen
        Pkt. 6 Hev en halvtime
        Pkt. 7 hev en halvtime til
        Har jeg misforstått når jeg leser i oppskriften at jeg først skal heve en time i bollen, og 2*30 min i forma? I såfall står det at jeg skal sette på ovnen én time før jeg skal bruke den. Ikke meninga å krangle, men jeg ble litt usikker på hevetida. 🙂

      • Konditor - Elin
        Svar
        Skrevet på03:41, 3. juli 2015

        Du har rett. Den skal heve en time i bollen og 2 X 30 minutter i forma. Ovnen setter du på når du selv vil, slik at den er varm når du skal dytte langpanna inn 🙂

  • Marion
    Svar
    Skrevet på01:23, 12. juli 2015

    Hei.
    Kan jeg bruke tørrgjær? Hvor mye eventuelt?

    • Konditor-Elin
      Svar
      Skrevet på08:15, 12. juli 2015

      Du kan bruke en halv pakke tørrgjær 🙂

  • Findus
    Svar
    Skrevet på04:53, 17. juli 2015

    Denne godisen kommer høyt opp på topp-10 listen over lettvinte og gode bakverk! I mangel av bær la jeg på noen klatter med syltetøy. Når gjestene ber om annengangs servering må vel det bare kunne tolkes som et godt tegn!?!

    • Konditor-Elin
      Svar
      Skrevet på05:56, 17. juli 2015

      Du er ikke den eneste som har fått denne som favoritt, Findus, men jeg blir jo like glad hver gang jeg hører det. Annengangs servering er så definitivt et godt tegn 🙂 Ha en bollefocaccia-fylt sommer!

  • Charlotte
    Svar
    Skrevet på08:29, 17. juli 2015

    Har du tips til å gjøre denne glutenfritt? Hvilket mel vil du anbefale og hvilken mengde? 🙂

    • Konditor-Elin
      Svar
      Skrevet på13:15, 17. juli 2015

      Aner ikke Charlotte! Men det er flere her som har laget den glutenfri, kanskje en av dere kan skrive ned en oppskrift – det hadde sikkert hjulpet mange 🙂

    • Findus
      Svar
      Skrevet på04:08, 31. juli 2015

      Jeg brukte Schär Mix B i samme mengde som hvetemel i oppskriften, med suksess. Jeg anbefaler at baksten spises fersk. Jeg har dårlig erfaring med frysing/gjenoppvarming av glutenfri bakst – det blir så fort tørt. Ellers er faren for å brenne inne med rester fra bollefocacciaen liten…
      (Et generelt tips er å bruke Mix B til gjærbakst og Mix C til kaker. Til kaker bruker jeg 85% mengde glutenfritt mel som erstatning for hvetemel).

  • Kristine
    Svar
    Skrevet på15:53, 26. juli 2015

    Fantastisk god! Denne må lages flere ganger. Deigen var ganske så klissete, selv etter første heving. Men etter andre heving, hjalp det stort. Godt tips å sette langpannen over en kum med varmt vann👍 Etter tredje heving så det helt perfekt ut. Måtte steke i 10 minutter. Da var den gjennomstekt, god og luftig.
    Stekte på smurt bakepapir, men fulgte ellers oppskriften til punkt og prikke;-)
    Hele forsvant forresten med en gang (6 personer)!!!!

    • Konditor-Elin
      Svar
      Skrevet på02:33, 27. juli 2015

      Så flott å høre Kristine! Mel er forskjellig, så noen ganger blir deigen veldig klissete, andre ganger ikke. Det er lov å justere 🙂

  • Findus
    Svar
    Skrevet på04:00, 3. august 2015

    Denne oppskriften åpner jo for variasjonsmuligheter bare begrenset av fantasien. Jeg kjevlet deigen ut og smurte på et lag med makronfyll. Deretter brettet jeg deigen noen ganger før jeg fulgte opp med vaniljekrem og blåbær. Lot den steke i bortimot 20 minutter. Det ble nesten mer kake enn bolle. Dersom suksess er omvendt proporsjonalt med rester og det ikke finnes rester..?!? Hva mer er det å si.

    • Konditor-Elin
      Svar
      Skrevet på04:22, 3. august 2015

      Er så glad du deler Findus! Vil gjerne høre alle mulige variasjonsmuligheter. Makronfyll er jeg svak for, kan tenke meg det ble godt, ja. Flere forslag mottas med takk.

Legg igjen kommentar

Kommentar
Navn
E-post
Website

hits