Bollefocaccia med vaniljekrem og blåbær

Bollefocaccia med vaniljekrem og blåbær

Bilde

Bollekake i langpanne. Lett som en plett!

Det ligner kanskje litt på focaccia, men glem all oljen. Det holder med litt vaniljekrem og blåbær.
I dag spurte jeg facebookfølgerne mine hva slags smak de kunne tenke seg i gjærdeigen jeg akkurat hadde satt? Enten sjokolade og vaniljekrem, blåbær og vaniljekrem eller marsipanfyll. De fleste svarte blåbær og vaniljekrem. Og akkurat da fikk jeg ideen om å lage denne,  akkurat som en focaccia i en langpanne. Uten all oljen riktig nok (men forma må smøres). Og vet du hva. Den ble veeeeldig god…så god at nesten hele langpanna forsvant til formiddagskaffen 🙂

Har du frosne bær i fryseren, bruk dem. Eller kjøp friske. Personlig syntes jeg de blåbærene jeg har plukket i skauen smaker best. Bruk god tid. Og pass på at det ikke blir for mye vaniljekrem. Da kan den fort bli rå. Jeg stekte denne på høy temperatur (220 grader) på nest nederste rille, og den var ferdig etter bare syv minutter. Avkjøles litt før du eventuelt har på litt melis.

Sliter du med å lage gjærdeig? Her kan du lese hvordan du lykkes med søt gjærdeig.

500 g hvetemel
1 dl sukker
25 g gjær
3 dl væske (gjerne melk)
75 g smør
2 ts kardemomme
1 egg

Vaniljekrem, hjemmelaget eller ferdiglaget fra butikken (brukte ca. 300-400 g)
Blåbær – dryss på en neve eller to (eller bruk andre bær du har – for eksempel bringebær)

Slik gjør du:
1. Bland alt det tørre i en bakemaskin, tilsett lunken melk, (kan godt ha romtemperatur eller kald) og egg, smuldre i gjær i bollen og start maskinen. Syntes du deigen virker for tørr – tilsett litt mer væske.
3. Vei opp smør og kutt i terninger. Tilsettes når deigen har eltet ca. 7–10 minutter.
4. Etter at smøret er blandet inn i deigen, fortsett eltingen i ca. 5 minutter.
5. For å vite om deigen er ferdig eltet, ta glutentesten: Dra deig mellom fingrene. Når du kan dra ut en tynn, gjennomsiktig hinne, er den ferdig eltet. Hvis den revner og virker «kort» når du drar i den, elt deigen videre.
6. Sett deigen et lunt sted til heving. Pakk bakebollen inn i en pose eller legg et klede over bollen.
7. Når deigen har hevet til dobbel størrelse (minimum 1 time) knas den utover en smurt, stor langpanne (42×29 cm). Skru på ovnen på 225 grader.
8. Sett til heving et lunt sted (gjerne over en vaskekum fylt med varmt vann) ca. en halv time – tre kvarter. Legg så på vaniljekrem (eller sprøyt på vaniljekremen med en sprøytepose). Dryss på blåbær. Klem de største blåbærene godt ned i deigen før du evt. drysser på litt perlesukker og steker av på nest nederste rille ca. 220 grader i 7-15 minutter (avhengig av hvordan ovnen din steker)

Lyst til å lage Bollefocaccia med kanel, sukker og vaniljekrem? 

Bilde

La deigen heve ca. en time. Smør en form med litt nøytral olje og klem deigen utover.
Bilde

Lag groper med fingrene. Sett til heving en halv time.
Bilde

Klem gropene ned på nytt etter en halv time og klem i vaniljekrem. Dryss på blåbær før du setter til heving enda en halvtime.
Bilde

Bilde

Her har deigen hevet en time til sammen, og er klar til å settes i ovnen. Klem ned de største blåbærene. Jeg brukte en blanding av frosne sjølplukka bær (best på smak) og kjøpebær.
Rykende varm….rett fra ovnen.
Bilde

Fyttikatta så god denne ble! Den ble spist litt lun, med melis på toppen. Kan fryses, men må da tines/ varmes i ovnen før den spises.
5 based on 1 reviews
85 Kommentarer
 • Findus
  Svar
  Skrevet på13:26, 14. august 2015

  Jeg serverte denne til en gruppe amerikanske studenter i dag. De var over seg av begeistring: Did you MAKE this??!? This is like the DREAM meal!! Læreren (svensktalende) ba om oppskriften, så nå må du regne med at denne inntar amerikanske kaffebord… Takk for alt som er godt, Elin 🙂

  • Konditor-Elin
   Svar
   Skrevet på13:32, 14. august 2015

   Er det nå jeg skal rope OMG!!! I hope it will make it over there 🙂 Takk for at du er min bollefocacciaambassadør (langt ord..phu) Findus!

 • Elin
  Svar
  Skrevet på11:07, 22. august 2015

  Hei!nå står denne til heving,hvis den ser vellykket ut så tar jeg den m i svigermor sin bursdag i morra!!;) men målte den gode gammeldagse store langpanne mi men den var jo for stor mtp de måla du har satt….men ettersom jeg kan tyde på bildet ditt så bruker du en av de største lanpannene??? Sånn som står av seg selv i ovnen om du skjønner? Jeg må ta en midt i mellom som svarer til måla du skrev…..? Har jeg misforstått noe?

  • Elin
   Svar
   Skrevet på11:21, 22. august 2015

   Når jeg skal spare denne kaka til i morgen ,er d lurest og vente med melis til sen er lunket opp igjen på nytt i morra da? Hvis jeg tar Melis på nå så vil vel d bare smelte i morra når den lunkes opp til selskapet???

 • Elin
  Svar
  Skrevet på11:13, 22. august 2015

  Huff…dumme meg,har målt litt feil jeg,målte inkl.kantene også…for ett nek!!😜så da blei det en litt mindre form på meg…skal jeg steke den lengre da kanskje???

  • Konditor-Elin
   Svar
   Skrevet på13:31, 23. august 2015

   Hei Elin! Hvordan gikk det? Jeg har sett hundrevis av bollefocacciaer, og de aller fleste bruker bare den langpanna de har. Og som oftest går det bra. Den skal stekes til den er gyllen – noen ganger går det veldig fort, andre ganger (med litt mindre form) ikke like fort. Melis er det lurest å vente med å ha på til den skal serveres (etter at den er lunket). Håper det gikk fint 🙂

   • Elin
    Svar
    Skrevet på16:21, 23. august 2015

    Hei! D gikk kjempefint!! Blei grisegod! Puttelitt rå ett par plasser nær vaniljekremen men d var fint lite asså! Brukte strikkepinne for å sjekke om den var klar! Var såååå saftig og god på dag 2 etter jeg lunket den opp!! Takk for svar og en fantastisk god oppskrift!😊😊

 • Lisa
  Svar
  Skrevet på09:08, 31. august 2015

  Denne ble supergod! Stekte den lenge og til den ikke kunne bli «brunere» men den ble litt deiete- mulig jeg brukte for liten form. Skal definitivt lages flere ganger 🙂 spørsmål: når jeg fryser denne, hvor lenge kan den ligge i fryseren før den ikke lenger er god å ta opp og tine/varme?

  • Konditor-Elin
   Svar
   Skrevet på10:04, 31. august 2015

   Hei Lisa. Det kan lønne seg å å bruke en langpanne som gjør at deigen ikke blir for tykk å gjennomsteke. Denne kan du ha i fryseren i 3 måneder – minst. Bare pass på å pakke den inn så den blir helt lufttett.

 • Mari
  Svar
  Skrevet på18:35, 13. september 2015

  Hei! Dette så veldig godt ut, kan man lage deigen uten egg??

  • Konditor-Elin
   Svar
   Skrevet på12:44, 14. september 2015

   Ja! Det kan du fint gjøre Mari 🙂

 • Skrevet på23:13, 14. september 2015

  Laget denne i dag og fulgte oppskrift til punk og prikke. Ble veldig bra og jeg baker ikke ofte. (Aldri) Ble pittelitt rå noen veldig få steder der det var vaniljekrem, ellers helt tipp topp . Laget dobbel porsjon og hadde stor langpanne. Min kake sto i ca. 13 min. Takk for flott oppskrift! Skal fryse og tine/steke den igjen i biter senere og håper de få stede som var rå da blir stekt!

  • Konditor-Elin
   Svar
   Skrevet på23:29, 14. september 2015

   Så bra Ingelin! Jeg blir så glad når jeg hører om sånne som deg som nesten aldri baker, men som får til når de prøver! Denne kan fort bli litt rå der vaniljekremen ligger, men så godt allikevel 🙂 Takk for hyggelig kommentar 🙂

 • Kine
  Svar
  Skrevet på08:11, 3. november 2015

  Hei!
  Hvordan kaldhever man denne? Jeg har aldri kaldhevet noe, og tenker denne er bedre om jeg steker den på morgningen samme dag, enn kvelden før?
  mvh Kine

  • Konditor-Elin
   Svar
   Skrevet på08:52, 3. november 2015

   Hei Kine! Du lager den med ca. 10 gram gjær (eller mindre) og gjør den ferdig i forma. På morgenen lar du den stå på benken ca. en times tid før du steker den. Det kan sikkert være lurt å vente med å ha på vaniljekrem og blåbær til den dagen den skal stekes.

 • Unn
  Svar
  Skrevet på08:03, 26. april 2016

  Kaldheving?

  • Konditor-Elin
   Svar
   Skrevet på15:18, 26. april 2016

   Jada, det skulle gå fint vil jeg tro (har ikke prøvd selv). Prøv med 5-10 gram gjær og la stå kjølig over natta. Ha på vaniljekrem og blåbær før den skal stekes (la den stå på benken en times tid før den går i ovnene) Hører gjerne i fra deg hvordan det gikk!

 • Anita
  Svar
  Skrevet på22:48, 26. mai 2016

  Hei!
  Jeg har laget dennebollefocacciaen i kveld, og planen er å ha den med på jobb i morgen. Må den virkelig lunkes for å være god dagen etter?

  • Konditor-Elin
   Svar
   Skrevet på23:36, 26. mai 2016

   Neida, Anita. Men lunker du den blir den som fersk! Tipper den går ned uansett, jeg 🙂

   • Anita
    Svar
    Skrevet på05:53, 27. mai 2016

    Takk for svar. Jeg endte med å hive den i fryseren i panikk i går kveld, tror du det går fint at den tiner i romtemperatur før servering?
    Mvh Anita

 • Hilde_ss80
  Svar
  Skrevet på09:25, 18. september 2016

  Har tenkt å prøve denne idag, men med eple og kanel. Har laget med blåbær før, og den ble veldig god!

 • Tone
  Svar
  Skrevet på19:52, 6. november 2016

  En fantastisk god kake☺bakt i dag for andre gang😃hadde på blåbær fra skogen, glemte og sile av saften, så ble litt bløt kake😄men nydelig, blir garantert bakt igjen😀😁

 • Stine Farstad
  Svar
  Skrevet på11:36, 31. mars 2017

  Heisann
  Bruker du laaangpanna, eller en slik halvlang en,tro?

  • Konditor-Elin
   Svar
   Skrevet på12:17, 31. mars 2017

   Det finnes ørten forskjellige store langpanner. Min måler ca. 42 x30 cm. Alt rundt den størrelsen kan brukes!

 • Elin
  Svar
  Skrevet på11:23, 12. april 2017

  Hei.hvor lenge sånn ca elter du deigen i bakemaskin??

  • Konditor-Elin
   Svar
   Skrevet på13:28, 12. april 2017

   Ca. 10 minutter først, så tar jeg i smør og elter 5-7 minutter til.

 • Vilde
  Svar
  Skrevet på15:31, 8. juli 2017

  Den ser sååå god ut! Skal bærene tines før de tas på hvis de er frossne?😊

  • Konditor-Elin
   Svar
   Skrevet på16:00, 8. juli 2017

   Nei, legg blåbærene på frosne. Går fint.

 • Skrevet på09:25, 15. august 2017

  Hei Elin! Jeg har lagt ut oppskrift inspirert av denne på bloggen min, har selvfølgelig linket til deg. Håper deg går greit😊

  • Konditor-Elin
   Svar
   Skrevet på10:07, 15. august 2017

   Helt i orden! Ser nydelig ut 🙂

 • Inger
  Svar
  Skrevet på10:35, 18. september 2017

  Har laget denne en gang før, ble god,men litt rå, brukte lang pannen som følger med ovnen, er det vaniljekrem en som gjør det. Har lyst til å prøve igjen,å ta med på strikkwklubb,men er redd den blir litt rå igjen🙂

  • Konditor-Elin
   Svar
   Skrevet på12:02, 18. september 2017

   Ingen ovner er like – din trenger bare å stekes litt lenger. Stek den gjerne i 15 minutter om du er usikker. Lykke til!

 • Aud Petra Lingjerde
  Svar
  Skrevet på16:37, 6. november 2017

  veldigt fornøyd me kakene

 • Karl-Magnus
  Svar
  Skrevet på22:29, 6. januar 2018

  Hei. Kan væsken være egg? Har jevn strøm av for mye egg, og ønsker å bruke på gjærbakst.

  • Konditor-Elin
   Svar
   Skrevet på11:42, 7. januar 2018

   Det vil jeg ikke anbefale. Egg tørker faktisk ut et bakverk fordi det ikke er væske i seg selv, men protein. Bruk heller eggene til å lage for eksempel karamellpudding, vaniljekrem eller suksessterte.

 • Kristin S
  Svar
  Skrevet på16:48, 30. august 2020

  Da har jeg prøvd denne. Stekte den i nesten 10’minutt. Da var den gylden og fin på overflaten. Lot den kjølne litt og tok på melis. Men når jeg Skar den opp og serverte oppdager jeg at den fortsatt var deigete inni.. Jeg pleier å lykkes med gjærbakst, men dette var nedtur😕
  Søren at jeg hadde tatt på melis allerede, ellers hadde jeg stekt den videre i ovnen..

  • Elin Krem.no
   Svar
   Skrevet på10:55, 31. august 2020

   Det er alltid vanskelig å angi steketid på noe fordi alle har forskjellige ovner. Det er derfor viktig å kjenne sin ovn og steke ting så lenge det trengs..

 • Monika
  Svar
  Skrevet på09:35, 15. oktober 2021

  Hei Elin!
  Trooor du denne kan bli like god med bringebær som med blåbær? Skal på mamma-treff i morgen og har så lyst til å bake denne, men jeg er ikke så glad i blåbær – også har jeg jo lyst til å smake litt, jeg og…

  • Elin Krem.no
   Svar
   Skrevet på14:48, 18. oktober 2021

   Jada, det går fint!

Legg igjen kommentar

Kommentar
Navn
E-post
Website

Muffins med rabarbra..

Det er rabarbrasesong og jeg har latt meg...

Marengsblomst

Har du lyst til å lage noen porsjons-marengser...

Maipyntet ostekake

Ostekake er en klassiker på festkakebordet, men i...

Jubelkake

Lyst på en nydelig bløt og god kake...

Baskisk ostekake i b..

Baskisk ostekake er en trendy sak som måtte...